Det nordlige Danmark genererer eksportvækst

På baggrund af regionens uudnyttede eksportpotentiale på anslået 540-670 mio. EUR har Nordjysk Eksportprogram bidraget væsentligt ved at yde støtte til små virksomheder for at sætte skub i regionale eksport- og jobmuligheder. Tal, der er beregnet efter projektperiodens afslutning, viser markante forøgelser af såvel eksport som omsætning.

Flere værktøjer

 
Danske eksportører opdager deres potentiale Danske eksportører opdager deres potentiale

"Eksportprogrammet har vist sig at være en enorm succes med 124 private virksomheder som deltagere i 2004-2008. Eksporten steg med 35 %, og der blev skabt 900 nye job."
Andy Jensen, Region Nordjylland

Programmet blev lanceret i 2000 efter en undersøgelse foretaget af Aalborg Universitet, som viste, at økonomien i denne region på 500 000 indbyggere i den nordligste del af den danske halvø kunne have gavn af et strategisk program med fokus på at gribe de lukrative eksportmuligheder. Ca. 87 virksomheder så muligheden og nød snart godt af programmet i form at højere salgstal og tilskud til rådgivningsomkostninger.

Støtte i kulissen

Amtet nedsatte i sin tid en arbejdsgruppe til at udarbejde en metode, som de små og mellemstore virksomheder i Nordjylland kunne bruge til eksportfremme. Det primære mål var at øge beskæftigelsen og eksportindtægterne. Herefter begyndte et netværk af konsulenter at yde skræddersyet hjælp til virksomhederne og deres specifikke behov, herunder markedsundersøgelser og rådgivning om, hvilke strategier de skulle vælge i forbindelse med eksport. Tilskuddene dækkede 70 % af rådgivningsomkostningerne.

Om bord og på rette kurs

Programmet har tydeligt vist, at den innovative og effektive udnyttelse af finansiel støtte fra EU's regionalfond virker. I alt 87 virksomheder benytter sig allerede af programmet, og kursen er nu sat mod at få 150 virksomheder om bord i en ny fase.

Tallene afslører en succeshistorie

Siden initiativets start er virksomhedernes samlede omsætning steget med 8,6 mio. EUR og den samlede værdi af salget med 6 mio. EUR. Beskæftigelsen i den nordjyske region har haft fordel af programmet, idet 404 personer er kommet i arbejde som det direkte eller indirekte resultat af projektet.

Dato for udkast

04/01/2010