Kickstart af spilindustrien giver regionale gevinster

Et grænseoverskridende projekt mellem Danmark og Sverige har resulteret i forskellige former for støtte til iværksættere, som søger at udnytte den stadigt voksende efterspørgsel efter computerspil. Udviklingen af virksomhedsinkubatorer og rådgivningstjenester har bidraget til at skabe levedygtige og voksende virksomheder, der producerer spil til informations- og uddannelsessektorerne.

Flere værktøjer

 
Projektet hjælper spiliværksættere med at udvikle deres virksomhed. © VIA University College Projektet hjælper spiliværksættere med at udvikle deres virksomhed. © VIA University College

" Fra det øjeblik, hvor jeg officielt åbnede virksomhedsinkubatoren for skandinaviske spiludviklere, vidste jeg, at projektet ville blive et stort aktiv for KASK-regionen. Det er et enestående eksempel på effektivt svensk-dansk samarbejde: Forskning fra vores svenske partneruniversitet stillede den seneste viden om spilvirksomhedsmodeller til rådighed for unge iværksættere, hvilket indtil videre har resulteret i oprettelsen af 22 nye spilvirksomheder i Danmark. "

Bent Hansen, regionsrådsformand i region Midtjylland og formand for danske regioner

Mange unge spiliværksættere mangler ofte den viden, der kræves for at sammensætte et produktionsteam, og er ikke i besiddelse af den nødvendige knowhow til at markedsføre og distribuere deres slutprodukt. Projektet Scandinavian Game Developers sikrede sig over 560 000 EUR i støtte fra EFRU til løsning af disse problemer og til at hjælpe iværksættere med at oprette levedygtige virksomheder, der kan overleve i et meget konkurrencepræget miljø.

Projektets svenske partner – Skövde Universitet – satte sig for at udforme en forretningsmodel specifikt med henblik på produktion af seriøse spil. Det stillede også forretningscoaches til rådighed, der kunne rådgive spirende iværksættere, når de gik i gang med at oprette deres virksomheder.

Plads til nyt talent

Projektet bidrog til oprettelsen af 22 nye små virksomheder i det levetid, hvilket var mere end det oprindelige mål på 15. For nylig lykkedes det en af virksomhederne at tiltrække 2 mio. DKK i ekstern investering. En uafhængig evaluering af projektet viste, at alle de nye virksomheder sagde, at inkubatorer var afgørende for deres overlevelse og tilbød dynamiske og inspirerende omgivelser at arbejde i. Flere små virksomheder står nu på ventelisten til at komme ind i inkubatorerne.

Denne succes giver større gevinster til Viborg og Grenå og Skövde – de vigtigste byer i projektområdet. De nye virksomheder beskæftiger allerede over 65 mennesker, og mange arbejdstagere flytter fra storbyområderne som f.eks. København for at arbejde her.

Påvirkning af næste generation

På grund af projektets indflydelse ansøger flere studerende om spilrelateret uddannelse i de to danske byer. Muligheden for at få hjælp til at starte egen virksomhed samtidig med studierne har vist sig at være et stort incitament. Og fordi spiludviklere, lærere og studerende fra alle niveauer og fra hele programområdet er blevet inddraget i projektets forskningsproces, er der nu større samhørighed mellem regionens forskere, virksomheder og offentlige institutioner.

Derudover har Norddjurs kommune investeret 8 mio. EUR i opførelse af kontorlokaler og indkvartering i Grenå, som kan udlejes af projektinkubatorerne.


Samlet investering og EU-støtte

Den samlede investering i projektet »skandinaviske spiludviklere« er på 1 137 257 EUR, hvoraf Den Europæiske Fond for Regional Udvikling bidrager med 568 628 EUR fra det operationelle program »Øresund-Kattegat-Skagerrak« i programmeringsperioden 2007-2013.


Dato for udkast

12/10/2015