София очаква третото разширение на метрото

Новото голямо подобрение на подземната транспортна мрежа на София ще свърже важни райони и забележителности в столицата.

Допълнителни

 

Третата фаза на подобрението ще доведе до по-лесен достъп до Международно летище София и „Бизнес парк София“ от централната търговска част, Централна гара и Автогарата, както от и главните пътни артерии, които влизат в града. След разширението метрото също така ще достигне по-близо до още 190 000 жители. Всъщност цялото население ще се възползва от предимствата на новите линии благодарение на намаленото време за пътуване и по-ниските емисии на въглероден диоксид.

По-добри връзки

Основната цел е метрото да се превърне в основната транспортна система на София, позволяваща по-добра връзка с европейските, националните и местните транспортни мрежи – по-специално с железопътната мрежа. Очаква се по време на изпълнението на проекта да бъдат създадени 900 работни места, а операторът на метрото да наеме още 325 постоянни служители, които да обслужват продължението на мрежата.

Продължаване на две отклонения на линия 1

Лот 1 от третата фаза на големия инфраструктурен проект представлява продължение на метролиния 1 със 7,1 км от бул. „Цариградско шосе“ до Летище София чрез добавяне на 6 метростанции. Лот 2 обхваща изграждането на 4 метростанции в рамките на участък от 3,6 км между ж.к. „Младост 1“ и един от най-големите бизнес комплекси в Югоизточна Европа – „Бизнес парк София“ в ж.к. „Младост 4“. Целта е след завършването на етап 3 по линия 1 да има общо 22 метростанции в рамките на участък от 28 км.

Назад във времето

Интересен факт е, че първоначалното изграждане на софийското метро започва едва в края на 90-те години на ХХ в. Причината за това е, че в града никога не е имало належаща нужда от подземна транспортна система, както и липсата на достатъчно финансиране. Друг фактор е дълбочината, на която се налага да бъдат изпълнени строителните работи: София е един от най-старите градове в Европа и под неговата централна част са разположени много исторически пластове, което също предизвиква забавяния. Свидетелствата за древната история се виждат добре в станция „Сердика“, където са представени много добри примери за тракийските и римските руини и архитектура.

И трите етапа на проекта за разширяване на метрото в гр. София са технически и финансово независими един от друг.

Обща инвестиция и финансиране от ЕС

Обща инвестиция за проекта „Проект за разширение на метрото в София: Етап ІІІ: лот 1, „бул. „Цариградско шосе”  – Летище София“, и лот 2, ж.к. „Младост 1“ – „Бизнес парк“ в ж.к. „Младост 4“, е в размер на 239 755 041 EUR, като вноската от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС е 116 087 083 EUR за програмния период 2007–2013 г. Проектът се финансира по приоритет „Подобряване на интермодалността при превозите на пътници и товари“ на оперативна програма „Транспорт“.

Дата на проекта

09/08/2013