Първокласни подобрения на българското международно летище

Днес съоръженията на Летище София не отстъпват по нищо на европейските благодарение на изграждането на новия пътнически терминал и свързаната с него инфраструктура през 2006 г. Беше изградена и нова писта с цел разширяване на общия капацитет.

Допълнителни

 
Пътниците, ползващи въздушен транспорт, преминават през летище София значително по-лесно Пътниците, ползващи въздушен транспорт, преминават през летище София значително по-лесно

„Бизнесът процъфтява на нашето обновено летище, без съмнение благодарение на нашия атрактивен нов терминал и други удобства за пътниците, осигурени наскоро“.
Пламен Станчев, Изпълнителен директор на Летище София

Дълго планираните работи по модернизация и разширяване на летището имаха за цел да посрещнат нарастващите нужди на въздушния трафик на България и да подготвят страната за приемане в ЕС. Те също така осигуриха съоръжения, които помогнаха на летището да отговори на международните стандарти за безопасност и сигурност, утвърдени от Международната организация за гражданска авиация.

Нов терминал

Летище София е построено през 40-те години на миналия век на около 10 км от центъра на града. Въпреки че през следващите няколко десетилетия са били направени редица разширения, летището не е могло да се справи с непрекъснато нарастващия въздушен трафик и брой пътници.

Планирането на нов терминал започва през 90-те години на миналия век, преди дори кандидатурата на страната за присъединяване към ЕС да стои на дневен ред. През м. декември 2003 г. бе подписан договор за основен проект, чиято цел беше да въведе Летище София в 21ви век.

37% от средствата за изграждане на новия пътнически терминал и свързаната с него инфраструктура (площадки за паркиране на самолети, пътеки за рулиране, и паркинг за автомобили) бяха осигурени от Кохезионния фонд, а останалата част - от Европейската инвестиционна банка и националния бюджет. Новата успоредна писта, която не беше част от проекта, финансиран от Кохезионния фонд, беше съфинансирана от Кувейтския фонд.

Строителните работи започнаха през м. януари 2004 г. Новата писта и някои от пътеките за рулиране бяха завършени в средата на 2006 г., а Терминал 2 беше официално открит на 27 декември 2006 г. Проектът беше удължен до 2008 г. за довършване на работата по озеленяване и разширяване на територията на летището.

Австрийската компания Strabag International gumbo изгради терминала. Проектант и строителен надзорник беше холандската фирма NACO (Netherlands Airport Company).

Възможност за разширяване

Проектът за новото ултрамодерно Летище София е един от първите проекти, одобрен от Европейската комисия за финансиране от Кохезионния фонд през м. октомври 2000 г. Той също така е първият завършен голям проект, финансиран от този фонд, по който обновените съоръжения бяха открити през м. декември 2006 г.

Новият пътнически терминал може да поеме 2,6 милиона пътници годишно, 20 излитания и кацания в пиковите часове и 26 000 тона товари на година. През 2008 г. двата терминала на летището обслужиха над 3,2 милиона пътници, което е с една трета повече от броя им преди две години. Очаква се силно повишаване на трафика в резултат на приемането на България в ЕС през 2007 г., тъй като търговията и туризмът отбелязват ръст и това води до икономически ползи за София и останалите населени места в страната.


Дата на проекта

17/12/2009