Модерен експозиционен център на българското черноморско крайбрежие

Финансиран от ЕС проект направи възможно инфраструктурата на експозиционния център „Флора“ в Бургас (България), да бъде осъвременена, което осигури възможността той да бъде домакин на културни, образователни и социални атракции през цялата година. Иновативният и екологичен дизайн, както и методите на изграждане, използвани за реновирането, показват подхода на местните власти към политиките за устойчиво развитие.

Допълнителни

 
Изглед отвън на реновирания експозиционен център „Флора“ в Бургас © Антония Новакова, Община Бургас Изглед отвън на реновирания експозиционен център „Флора“ в Бургас © Антония Новакова, Община Бургас

" Център „Флора“ е първият проект в Бургас, изпълнен с подкрепата на Регионалния фонд по инициативата JESSICA. Скоро след откриването си мултифункционалният експозиционен център се утвърди като популярно място за развлечения, изкуство и бизнес. Това се дължи на атрактивната му архитектура и доброто отношение към детайла, „зелената“ идентичност на сградата и не на последно място, на нейното уникално разположение в сърцето на Морската градина, предлагаща вдъхновяващи морски пейзажи. "

Мартин Заимов, изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие

В конструкцията на сградата на центъра бяха вградени различни елементи, които едновременно я правят по-зелена и подчертават стойността на оригиналната архитектура. Те включват слънчева енергийна система, изградена общо от 33 панела, разпределени в две подсистеми на покрива, които осигуряват 15 773 киловатчаса енергия годишно.

Покривите бяха озеленени, а на фасадите беше добавена растителност. Части от фасадите, изработени от стъкло, излъчват ниски нива на топлина. Освен че подобряват естетиката на сградата, те я предпазват от прегряване през лятото и компенсират загубата на растителност по време на строителството.

Събиране на дъждовна вода и енергоспестяващо осветление

Поради големия обем на водата, необходима за напояване на зелените площи на сградата, градините на покрива и фасадите, е инсталирана система за събиране на дъждовна вода в резервоар за захранване на напоителните системи на площадката. Използването на LED осветление увеличава енергийната ефективност на системата и прави възможно осветяването на всяка зона от сградата по различни начини.

Бяха монтирани енергоспестяващи климатични и вентилационни системи, които са в състояние да възстановят топлината. Подобренията в някои части на сградата включват и полагането на тухли с подобрени изолационни свойства. „Флора“ спечели наградата „Сграда на годината“ за 2015 г. в категорията „Сгради с елементи на зелена архитектура“.

Мултифункционално съоръжение в естествена среда

Разположен в Морската градина на Бургас, популярна сред жителите и посетителите като място за почивка и отдих, център „Флора“ е проектиран така, че да не оказва въздействие върху постоянната растителност на градината и да се слее с естествената среда. С капацитет до 300 души, гъвкаво, мултифункционално оформление и съвременни аудио-визуални съоръжения, центърът може да бъде домакин на различни събития.

Преди приходите, генерирани от съоръжението, не покриваха разходите за поддръжка, а липсата на основна инфраструктура означаваше, че не е достъпен за целогодишно ползване. През първите шест месеца след възобновяването на център „Флора“ – Бургас в него бяха проведени над 30 събития, привличайки около 15 000 души. Те включваха изложби на цветя, фестивали на бирата, джаз фестивали и фестивали на занаятите, представления на куклен театър, изложби на езикови школи и регионалния строителен сектор, презентации за здравето, органичен пазар, международни конференции и уроци по екология за деца.

Проектът помага на Бургас да се справи с местната заетост, която се влияе от сезонния характер на туристическата индустрия, която е основният източник на приходи в района. По проекта бяха открити шест постоянни работни места и от 5 до 20 временни длъжности, които се появяват редовно в зависимост от вида на събитието, което ще се провежда.

Общи инвестиции и финансиране от ЕС

Общата инвестиция за проекта „Експозиционен център“ е на стойност 1 775 716 евро, като Европейският фонд на ЕС за регионално развитие осигури 544 358 евро по линия на Оперативната програма „Регионално развитие“ за програмния период 2007—2013 г.

 

Дата на проекта

31/08/2017