Фонд „Солидарност“ на ЕС: Комисията предлага 279 милиона евро за Португалия, Испания, Италия и Австрия

Допълнителни

 
30/04/2020

Днес Европейската комисия предлага финансова подкрепа в размер на 279 милиона евро за Португалия, Испания, Италия и Австрия, с която да се помогне на населението на няколко региона в тези четири държави, засегнати от възникнали през 2019 г. природни бедствия. Това финансиране е в допълнение към сумата от 800 милиона евро за 2020 г., която е на разположение по линия на фонд „Солидарност“ на ЕС.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: Преминаваме през период, в който европейската солидарност е по-важна от всякога. Фонд „Солидарност“ на ЕС е един от най-конкретните нейни изрази. Докато вниманието ни е насочено към това да се справим по възможно най-безопасен начин с причинената от коронавируса пандемия, продължаваме да проявяваме солидарност към онези, които са засегнати от други бедствия, като например случили се през миналата година природни бедствия. С днешния пакет ще се осигури така необходимото финансиране за засегнатите региони.

Пакетът от мерки за помощ е разпределен по следния начин:

  • 211,7 милиона евро за Италия, която в края на октомври и ноември 2019 г. беше засегната от екстремни метеорологични явления, обхванали цялата ѝ територия от север до юг и причинили сериозни щети от наводнения и свлачища, достигайки най-екстремното си проявление при наводненията във Венеция.
  • 56,7 милиона евро за Испания след наводненията през септември 2019 г. в регионите Валенсия, Мурсия, Кастилия-Ла Манча и Андалусия. Испания получи 5,6 милиона евро като авансово плащане.
  • 8,2 милиона евро за Португалия след като през октомври 2019 г. ураганът Лоренцо нанесе тежки щети на публичната и частната инфраструктура и засегна всекидневието на хората, предприятията и институциите. Португалия вече получи 821 хиляди евро като авансово плащане.
  • 2,3 милиона евро за Австрия след екстремните метеорологични явления от ноември 2019 г. Югозападните части на Австрия пострадаха от тежки наводнения, особено провинции Каринтия и Източен Тирол.

Следващи стъпки

Необходимо е Европейският парламент и Съветът да одобрят днешното предложение за помощ от фонд „Солидарност“ на ЕС за Португалия, Испания, Италия и Австрия. След като предложението на Комисията бъде одобрено, финансовата помощ може да бъде изплатена.

 

За повече информация

Новини

Свързани теми

Health Solidarity Fund

Свързани държави

Austria Italy Portugal Spain