Ολυμπιακοί αγώνες 2004: πέντε σημαντικά έργα για την Αθήνα
= Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης
Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων
 
   


Jacques Barrot

Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης

 

Κύριο άρθρο

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα,
εταίροι για μια βιώσιμη ανάπτυξη

Με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα ανέλαβε να αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου και ακόμη πιο φιλόδοξου στόχου: να δοθεί ώθηση στον εκσυγχρονισμό της χώρας και ιδίως της πρωτεύουσας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μηχανισμοί αλληλεγγύης που διαθέτει, μεταξύ των οποίων τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, είναι εταίροι που θα συνδράμουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η ευρωπαϊκή υποστήριξη συνέβαλε όχι μόνο στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ελλάδας, αλλά και σε μια πραγματική μεταμόρφωση της Αθήνας, διασφαλίζοντας μια νέα ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν είχαν ως στόχο να χρηματοδοτήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά να διευκολύνουν την πρόσβαση σ’ αυτές. Τα μεγάλα έργα υποδομών, με μεγάλη διάρκεια ζωής, βελτίωσαν σημαντικά τις μετακινήσεις στην πόλη και αναβάθμισαν την πολιτιστική κληρονομιάς της: είναι η κατασκευή, επέκταση και βελτίωση του μετρό· το δίκτυο τραμ που ευνοεί το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα· ο αυτοκινητόδρομος και η συνδετήρια οδός που διευκολύνουν την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο· το δίκτυο πεζοδρόμων για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Χάρη στις αλλαγές αυτές, που θα συμβάλουν στην επιτυχή διεξαγωγή της XXVIII Ολυμπιάδας, η Αθήνα θα δείξει μια νέα εικόνα στα εκατομμύρια επισκεπτών και θεατών από όλον τον κόσμο.

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να σας παρουσιάσω αυτές τις αλλαγές. Αυτός είναι ο στόχος του παρόντος φυλλαδίου. Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι η πολιτική συνοχής της Ένωσης έχει ήδη συμβάλει στην επιτυχή υλοποίηση πολλών άλλων έργων στην Ελλάδα. Σας καλώ να ανατρέξετε σχετικά στο συνημμένο CD-ROM.

Jacques Barrot,
Επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 
 Αρχή σελίδας 
Christos Folias

Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης
Η Ελλάδα υπόσχεται την πιο επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Εάν η επιλογή της Αθήνας στα 1896 για την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα αποτελούσε μια συμβολική αναγνώριση της προσφοράς του ελληνισμού στον δυτικό πολιτισμό, η ανάθεση της Ολυμπιάδας του 2004 συνιστούσε ―και συνιστά― μέγιστη πρόκληση προσφοράς στον νέο αιώνα, στη νέα εποχή, στον νέο ευρωπαϊκό κόσμο που ανατέλλει. Αποτελεί στοίχημα του σύγχρονου ελληνισμού στη σχέση μας με την ιστορία, την παράδοση και την κληρονομιά μας. Αλλά ταυτόχρονα είναι και ο σύνδεσμος του παρελθόντος με το μέλλον μας. Γι’ αυτό ακριβώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επιτύχουμε.

Οφείλουμε εν τούτοις να ομολογήσουμε ότι ο πήχης των προσδοκιών μας δεν θα ήταν τόσο υψηλός αν δεν είχαμε μια πραγματικά γενναία ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη, που αφορά κυρίως σημαντικά έργα υποδομής για τις μεταφορές, τη λειτουργική ανασυγκρότηση και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας.

Απέναντι στη μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα δίνει τον καλύτερο εαυτό της, για να μπορέσουν εκατομμύρια επισκέπτες μας να χαρούν μια πόλη, την Αθήνα, η οποία φέρει πλέον την ευρωπαϊκή σφραγίδα.

Είμαστε βέβαιοι ότι το σύγχρονο και δυναμικό πρόσωπο που θα δείξει η Ελλάδα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα δικαιώσει απόλυτα τη συνδρομή των εταίρων μας και θα ταυτιστεί στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης τόσο με την επιτυχία σε εγχειρήματα μεγάλης κλίμακας όσο και με την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος.

Χρήστος Φώλιας
Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών

 
 Αρχή σελίδας 

Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης


Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης


Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης

(Άλλες διαθέσιμες φωτογραφίες στη συλλογή φωτογραφιών)

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το μετρό, το μεγαλύτερο ενιαίο μεταφορικό μέσο, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων συνδυάζοντας, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα μετακίνησης με την ανάδειξη παλαιών χαμένων πολιτιστικών θησαυρών. Οι γραμμές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2001 (η κόκκινη: Δάφνη-Σεπόλια, και η μπλε: Εθνική Άμυνα-Μοναστηράκι), μαζί με τον εκσυγχρονισμό της πράσινης γραμμής (Κηφισιά-Πειραιάς), μείωσαν αισθητά την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Με το σχέδιο επέκτασης που ήδη υλοποιείται (και που, όπως και οι αρχικές γραμμές, συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας), το μετρό θα φθάσει στα πυκνοκατοικημένα δυτικά προάστια Περιστέρι και Αιγάλεω, στα ανατολικά προάστια Χολαργός και Αγία Παρασκευή, και στο νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς και στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, μέχρι το Ελληνικό, όπου αξιοποιείται η περιοχή του παλαιού αεροδρομίου. Η κάθε γραμμή θα διαθέτει τουλάχιστον τρεις σταθμούς μετεπιβίβασης προς τις άλλες γραμμές και όλες οι γραμμές θα συνδέονται με το νέο δίκτυο τραμ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Όταν ολοκληρωθεί η επέκταση του μετρό, όλες οι κύριες αστικές περιοχές του λεκανοπεδίου θα συνδέονται μέσω του μετρό με τα σημαντικότερα σημεία επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας και με τις περιοχές αναψυχής και αθλητισμού του κέντρου και του Σαρωνικού, καθώς και με το λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Στις 15 Ιουλίου προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μία γραμμή μετρό που θα συνδέει απευθείας το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης, όπου είναι ήδη δυνατή η μετεπιβίβαση σε όλες τις άλλες γραμμές του μετρό· η γραμμή αυτή θα εξυπηρετήσει και τα εκατομμύρια επισκεπτών που αναμένονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, οι οποίοι θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στην Αθήνα.

 • Εκτιμώμενες επιλέξιμες δαπάνες: 1 600 εκατομμύρια EUR

 • Κοινοτική συμμετοχή: 900 εκατομμύρια EUR

 • Αρμόδιος φορέας: Αττικό Μετρό AE
  http://www.ametro.gr/
 
 Αρχή σελίδας 

Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης


Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης


Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης

(Άλλες διαθέσιμες φωτογραφίες στη συλλογή φωτογραφιών)

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

Με τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τη συντόμευση των διαδρομών, τη μείωση της ρύπανσης και των τροχαίων ατυχημάτων, ο εξωτερικός δακτύλιος των Αθηνών, συνολικού μήκους 60 χιλιομέτρων, ο οποίος λειτουργεί με διόδια, η λεγόμενη «Αττική Οδός», παρέχει στους καθημερινώς μετακινούμενους εργαζομένους και στους οδηγούς στην Αθήνα αυτό που επίμονα απαιτούσαν από τη δεκαετία του 1960. Παράλληλα αποτελεί έναν αποτελεσματικό συνδυασμό τοπικών πόρων, επιδοτήσεων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και δανείων και εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επιτελεί τη λειτουργία εξωτερικού δακτυλίου που εκτείνεται από το νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έως την Ελευσίνα στα δυτικά, μέσω των βορείων και βορειοανατολικών προαστίων. Στην Ελευσίνα συνδέεται με τον δυτικό αυτοκινητόδρομο προς Κόρινθο και Πάτρα. Μέσω της κοιλαδογέφυρας κοντά στην Κηφισιά συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και τη λεωφόρο που οδηγεί στον Πειραιά. Το τμήμα του Υμηττού συνδέεται με τον εσωτερικό δακτύλιο των Αθηνών και τα ανατολικά και νοτιοανατολικά προάστια.

 • Εκτιμώμενες επιλέξιμες δαπάνες: 950 εκατομμύρια EUR

 • Κοινοτική συμμετοχή: 475 εκατομμύρια EUR

 • Αρμόδιος φορέας: Αττική Οδός AE http://www.aodos.gr/en/
 
 Αρχή σελίδας 

Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης


Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης

(Άλλες διαθέσιμες φωτογραφίες στη συλλογή φωτογραφιών)
ΤΡΑΜ ΑΘΗΝΩΝ

Όσοι επισκέπτονται τακτικά την Αθήνα μένουν κατάπληκτοι από τη βελτίωση της ποιότητας τόσο της ζωής όσο και της ατμόσφαιρας που οφείλεται στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων μεταφορών της πρωτεύουσας, ο οποίος έχει αναληφθεί χάρη σε μια δυναμική συγχρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το δίκτυο τραμ θα αποτελέσει τμήμα του. Θα ξεκινά από το κέντρο (Σύνταγμα, με σύνδεση με το μετρό) με κατεύθυνση προς την παραλιακή λεωφόρο μέσω των πυκνοκατοικημένων περιοχών της Νέας Σμύρνης, της Αμφιθέας και του Παλαιού Φαλήρου. Η γραμμή αυτή θα συναντά μία άλλη γραμμή τραμ, που θα συνδέει το Νέο Φάληρο με τη Γλυφάδα κατά μήκος της παραλίας, και που έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει επίσης τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Φάληρο, στον Άγιο Κοσμά και στο Ελληνικό. Σε τελικό στάδιο, το τραμ θα επεκταθεί τόσο προς τον Πειραιά όσο και προς τα βόρεια προάστια.

 • Εκτιμώμενες επιλέξιμες δαπάνες: 640 εκατομμύρια EUR

 • Κοινοτική συμμετοχή: 320 εκατομμύρια EUR

 • Αρμόδιος φορέας: TΡΑΜ AE
  http://www.tramsa.gr/
 
 Αρχή σελίδας 

Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης


Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης


Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης

(Άλλες διαθέσιμες φωτογραφίες στη συλλογή φωτογραφιών)
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Το δίκτυο του αττικού προαστιακού σιδηροδρόμου εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης και επέκτασης των ελληνικών σιδηροδρόμων, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και έχει ως στόχο να συνδέσει όλες τις κύριες αστικές περιοχές γύρω από την Αθήνα, καθώς και μεγάλα τμήματα της υπαίθρου. Μεταξύ άλλων, με το έργο αυτό θα βελτιωθεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στο λιμάνι του Πειραιά, για τους κατοίκους τόσο της Αθήνας όσο και του νομού Αττικής γενικότερα. Κατά τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των δημόσιων μεταφορών, οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να συνδέσουν μεταξύ τους τα διάφορα μέσα μεταφοράς. Έτσι, όπως και το τραμ, ο εκσυγχρονισμένος προαστιακός σιδηρόδρομος θα συνδέεται με το μετρό. Μάλιστα, σε διαδρομή 20 χιλιομέτρων, θα κινείται σε κοινές γραμμές με το μετρό (μπλε γραμμή) μέχρι το αεροδρόμιο της Αθήνας. Σε άλλα σημεία, θα δημιουργηθούν σταθμοί μετεπιβίβασης τόσο προς την κόκκινη όσο και προς την πράσινη γραμμή του αθηναϊκού μετρό. Εξετάζονται επίσης μελλοντικές επεκτάσεις του προαστιακού σιδηροδρόμου προς τη νοτιοανατολική Αττική και ανατολικά από το αεροδρόμιο.

Η σιδηροδρομική σύνδεση του αεροδρομίου με το Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, στην ώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 • Εκτιμώμενες επιλέξιμες δαπάνες: 640 εκατομμύρια EUR

 • Κοινοτική συμμετοχή: 320 εκατομμύρια EUR

 • Αρμόδιος φορέας: ΕΡΓΑ ΟΣΕ AE
  http://www.ergose.gr/
 
 Αρχή σελίδας 

Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης


Φωτογραφία πλήρους οθόνης / Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης

(Άλλες διαθέσιμες φωτογραφίες στη συλλογή φωτογραφιών)
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Οι περιπατητές που ακολουθούν τους πεζόδρομους που οδηγούν από το όμορφο μαρμάρινο στάδιο που κτίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 μέσω της περιοχής των νυχτερινών κέντρων και εστιατορίων στην περιοχή Γκάζι (το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου), μένουν έκπληκτοι από την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Οι πεζόδρομοι που συγχρηματοδοτήθηκαν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας περιλαμβάνουν την αρχαία και τη ρωμαϊκή αγορά, το λόφο του Φιλοπάππου, την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, το θέατρο Ηρώδου του Αττικού και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πολιτιστικών πεζοδρόμων που θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία και χώρους πρασίνου. Θα συμβάλει στην ιστορική συνέχεια της πόλης και θα αυξήσει το τουριστικό ενδιαφέρον των επισκεπτών σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον, πολιτιστικό πλαίσιο.

 • Εκτιμώμενες επιλέξιμες δαπάνες: το συνολικό κόστος των επί μέρους έργων θα υπολογιστεί μόνο εκ των υστέρων

 • Κοινοτική συμμετοχή: 75 %

 • Αρμόδιος φορέας: Υπουργείο Πολιτισμού
  http://www.culture.gr/
 
 << Περιεχόμενα
Αρχή σελίδας