
Competențele reprezintă un factor determinant al competitivității și al capacității de inovare la nivelul UE și un factor-cheie al coeziunii sociale și al bunăstării personale. Din cauza transformărilor tehnologice continue și a restructurării economice rapide, oamenii trebuie să se implice într-un proces de învățare continuă pe tot parcursul vieții. De aceea, statele membre se angajează să deruleze reforme menite să îmbunătățească capacitatea sistemelor lor de învățământ și de formare de a furniza o educație de înaltă calitate și de a se asigura că cetățenii au acces permanent și egal la aceasta. Comisia sprijină statele membre prin furnizarea de expertiză și prin schimb de practici relevante, venind astfel în completarea altor tipuri de sprijin disponibile.
În conformitate cu prioritățile Comisiei Europene și cu prioritățile naționale, Comisia ajută statele membre să își reformeze sistemele de învățământ și de formare profesională astfel încât ambele sisteme să contribuie la procesul de redresare în urma perturbărilor cauzate de pandemia de COVID-19 și să le facă mai reziliente pe termen lung, în special prin contracararea impactului social negativ.
În acest sens, Comisia colaborează cu administrațiile statelor membre cu privire la o gamă largă de subiecte. Printre beneficiari se numără ministerele cu competențe în domenii precum învățământul, educația și formarea profesională, ocuparea forței de muncă, cercetarea și inovarea, precum și agențiile de stat și autoritățile regionale relevante.
Aflați mai multe despre proiectele noastre >
Descărcați de aici broșura despre competențe, învățământ și formarea profesională >
Educația incluzivă
Printre domeniile în care sunt sprijinite reforme privind educația incluzivă se numără cerințele educaționale speciale, combaterea părăsirii timpurii a școlii și creșterea calității educației și îngrijirii timpurii. Comisia acordă sprijin pentru îmbunătățirea guvernanței, a calității și a flexibilității învățării în rândul adulților. O atenție deosebită este acordată îmbunătățirii competențelor și aptitudinilor digitale, atât în rândul forței de muncă, cât și în rândul cetățenilor în general. În ceea ce privește educația și formarea profesională, reformele vizează creșterea adaptabilității și a capacității sistemelor de a sprijini dezvoltarea competențelor relevante.
EXEMPLE DE DOMENII ÎN CARE SE OFERĂ SPRIJIN
- Abordarea rezultatelor școlare slabe și a abandonului școlar timpuriu
- Învățarea în rândul adulților
- Educația digitală și competențele digitale
- Educația și îngrijirea timpurie
- Eficiența sistemelor de finanțare și de cheltuieli
- Educația incluzivă
- Monitorizarea sistemelor educaționale și elaborarea politicilor
- Educația și formarea profesională
Comisia acordă sprijin Ministerului Educației din Portugalia pentru încurajarea discuțiilor cu toate părțile interesate relevante pentru a defini standarde, indicatori și proceduri într-un sistem cuprinzător de monitorizare a punerii în aplicare a noii legi privind educația incluzivă.
Comisia acordă sprijin Ministerului Educației din Franța pentru reformarea cadrului de instituire a centrelor franceze de excelență (Campus des Métiers) pentru a le spori în ultimă instanță calitatea și eficacitatea.
Comisia a acordat sprijin tehnic Belgiei, Spaniei, Ungariei, Țărilor de Jos și Portugaliei pentru modernizarea sistemelor lor de învățare în rândul adulților.
Învățământul superior și cercetarea
Comisia sprijină, de asemenea, reforme menite să îmbunătățească calitatea și să stimuleze excelența în învățământul superior și în sectorul de cercetare, inclusiv politici prin care sistemele să devină mai incluzive, mai conectate și mai inovatoare.
În toate sectoarele educației și formării, reformele vizează să îmbunătățească calitatea și profesionalismul corpului didactic, inclusiv a cadrelor de conducere din sistemul educațional.
EXEMPLE DE DOMENII ÎN CARE SE OFERĂ SPRIJIN
- Reforma programei de învățământ (inclusiv evaluarea elevilor)
- Învățământul superior, cercetarea și inovarea
- Politica vizând profesorii și conducerea unităților de învățământ
Comisia a acordat sprijin tehnic Bulgariei, Estoniei, Croației, Lituaniei și Slovaciei pentru modernizarea politicilor vizând profesorii, precum și sprijin pentru realizarea de reforme privind programa de învățământ.
Comisia acordă sprijin Departamentului flamand pentru educație și formare (Belgia) pentru instituirea unui sistem eficace de inserție a cadrelor didactice debutante, pentru a combate abandonul timpuriu al profesiei și pentru a asigura un parcurs profesional mai bun pentru cadrele didactice pe termen lung.
Comisia sprijină efortul Ungariei de a-și revizui cadrul strategic pentru tranziția digitală a sistemului de învățământ superior, pe baza altor politici și practici naționale.