Spletna jezikovna podpora

Spletna jezikovna podpora omogoča udeležencem programa Erasmus+, da ocenijo in izboljšajo svoje znanje jezika, ki ga bodo potrebovali pri delu, študiju ali prostovoljskem delu v tujini, in tako kar najbolje izkoristijo ponujeno priložnost.

Slabo znanje jezikov je med glavnimi ovirami za sodelovanje v mobilnosti na področju izobraževanja in usposabljanja mladih. Spletna jezikovna podpora omogoča dostop do enostavnega in prožnega učenja. Prispeva tudi k doseganju posebnega cilja programa Erasmus+: spodbujanje učenja jezikov in jezikovne raznolikosti.

Vsako leto več kot 350 000 udeležencev programa Erasmus+  preskusi svoje jezikovne spretnosti in izboljša svoje znanje s spletnimi jezikovnimi tečaji, ki jih ponuja spletna jezikovna podpora. Udeleženci, ki se aktivno učijo na spletu, izboljšajo svoje znanje za najmanj eno stopnjo v okviru skupnega evropskega referenčnega okvira za jezike.

Dostop do spletne jezikovne podpore Spletna jezikovna podpora za begunce

O spletni jezikovni podpori

Komu je namenjena

Spletna jezikovna podpora je trenutno na voljo:

Spletna jezikovna podpora je na voljo za vse evropske uradne jezike: bolgarski, češki, danski, nemški, grški, angleški, estonski, španski, finski, francoski, irski, hrvaški, madžarski, italijanski, litovski, latvijski, malteški, nizozemski, poljski, portugalski, romunski, slovaški, slovenski in švedski jezik.

Uporaba podpore

Udeleženci programa Erasmus+ lahko na portalu spletne jezikovne podpore opravijo preskus znanja jezika, ki ga bodo potrebovali pri študiju, delu ali prostovoljstvu. Preverjanje znanja jezika pred odhodom je obvezno za visokošolske študente, saj morajo obvladati jezik na ravni, ki jo zahteva ustanova gostiteljica (razen za domače govorce in v ustrezno utemeljenih primerih). Rezultati preverjanja znanja jezika ne vplivajo na njihovo sodelovanje v programu Erasmus+.

Udeleženci lahko izboljšajo svoje znanje jezika s spletnim jezikovnim tečajem še pred odhodom in med bivanjem v tujini. V okviru jezikovnih tečajev so na voljo različne inštrukcije v živo, na primer učne ure in interaktivni spletni tečaji. Udeleženci, ki že imajo dovolj dobro znanje glavnega jezika (najmanj raven B2), ki ga bodo potrebovali v tujini, lahko namesto tega opravljajo tečaj lokalnega jezika, če je ta na voljo v spletni jezikovni podpori.

Če med jeziki spletne jezikovne podpore ni glavnega jezika, bo organizacija pošiljateljica ali organizacija gostiteljica zagotovila drugačno jezikovno podporo. Po vrnitvi domov udeleženci opravijo končni jezikovni preskus, s katerim preverijo svoj napredek med prebivanjem v tujini.

Sodelovanje v programu

Če ste že izbrani za mobilnost Erasmus+ in izpolnjujete zgoraj opisane pogoje, vam bo vaša ustanova oz. organizacija poslala uporabniško ime in geslo za prijavo na oceno jezikovnega znanja in po potrebi jezikovni tečaj spletne jezikovne podpore.

Za dodatne informacije se obrnite na ustanovo/organizacijo pošiljateljico ali koordinatorko, nacionalno agencijo oziroma preverite pogosta vprašanja na portalu spletne jezikovne podpore.

Mnenja udeležencev programa Erasmus+

Preberite, kaj menijo udeleženci programa Erasmus, ki so se naučili jezika ali izboljšali svoje jezikovne spretnosti na portalu spletne jezikovne podpore:

Spletna jezikovna podpora Erasmus+ za begunce

Po nedavni migracijski krizi je Evropska komisija sprostila 4 milijone evrov proračunskih sredstev, ki 100 000 beguncem v 3-letnem obdobju omogočajo brezplačen dostop do spletne jezikovne podpore na prostovoljni podlagi. S tem je podprla prizadevanja držav članic, da vključijo begunce v evropske sisteme izobraževanja in usposabljanja ter zagotovijo razvoj spretnosti. Od začetka pobude imajo begunci v državah udeleženkah dostop do več kot 53 000  jezikovnih tečajev.

Oglejte si videoposnetek  in videli boste, kako velik napredek v znanju francoščine je s spletno jezikovno podporo napravil Mohammad, mehanik, ki je pred kratkim prispel iz Afganistana v Belgijo.

Dajte v skupno rabo to stran