Sprijin lingvistic on-line

Sprijinul lingvistic on-line are scopul de a-i ajuta pe participanții la programul Erasmus+ să își îmbunătățească nivelul de cunoaștere a limbii în care urmează să lucreze, să studieze sau să facă voluntariat în străinătate, pentru a putea profita la maximum de această experiență.

Lipsa cunoștințelor lingvistice rămâne unul dintre principalele obstacole în calea participării la programele europene de mobilitate în domeniul educației, formării și tineretului. Această platformă oferă un acces simplificat la sprijinul lingvistic on-line și, totodată, mai multă flexibilitate. De asemenea, contribuie la realizarea unuia dintre obiectivele specifice ale programului, și anume promovarea învățării limbilor străine și a diversității lingvistice.

Peste 350 000 de participanți Erasmus+  își testează anual competențele lingvistice cu platforma de sprijin lingvistic și au posibilitatea de a-și îmbunătăți nivelul cu ajutorul cursurilor oferite de aceasta. Participanții care urmează cursuri în mod susținut, reușesc în medie  să treacă cel puțin la următorul nivel CECRL (Cadrul european comun de referință pentru limbi).

Accesați platforma Sprijin lingvistic on-line pentru refugiați

Prezentare

Beneficiari

Sprijinul lingvistic on-line este în prezent disponibil pentru:

Platforma de sprijin lingvistic on-line este disponibilă pentru toate limbile oficiale ale UE: bulharčinu, češtinu, dánčinu, nemčinu, gréčtinu, angličtinu, španielčinu, estónčinu, fínčina, francúzštinu, írčinu, chorvátčinu, maďarčinu, taliančinu, litovčinu, lotyštinu, maltčinu, holandčinu, poľštinu, portugalčinu, rumunštinu, slovenčinu, slovinčinu a švédštinu.

Cum funcționează

Evaluarea lingvistică oferită de platformă le permite participanților să-și evalueze, înainte de plecare, competențele în limba în care vor studia, lucra sau face voluntariat. Această evaluare este obligatorie pentru studenți (cu excepția vorbitorilor nativi sau în cazuri justificate în mod corespunzător). Ei pot stabili astfel dacă au nivelul lingvistic recomandat de organizația gazdă. Rezultatele evaluării nu îi împiedică să participe la program.

Participanții care doresc să își amelioreze competențele lingvistice au posibilitatea de a urma un curs on-line înainte de a pleca și pe parcursul șederii în străinătate. Accesul la cursurile de limbă include o diversitate de activități de pregătire on-line, printre care sesiuni de îndrumare și cursuri on-line interactive deschise și în masă . Participanții care dispun deja de competențele necesare (minimum nivelul B2) în limba principală utilizată în străinătate, pot opta pentru un curs în limba locală, dacă limba respectivă este disponibilă pe platformă.

Dacă limba principală nu este acoperită de platformă, organizația de trimitere sau organizația gazdă va furniza sprijinul lingvistic prin alte mijloace. La întoarcere, participanții vor efectua evaluarea finală, care le permite să afle cât au progresat în timpul șederii în străinătate.

Modalități de participare

Dacă ați fost deja selectat să plecați în străinătate cu Erasmus+ și dacă îndepliniți criteriile de mai sus, instituția sau organizația dvs. vă va trimite un nume de utilizator și o parolă cu care veți putea accesa testul de evaluare și cursul de limbă (dacă există).

Pentru detalii, contactați instituția dvs. de trimitere sau organizația coordonatoare, agenția națională sau consultați întrebările și răspunsurile de pe site-ul dedicat sprijinului lingvistic on-line.

Ce cred participanții Erasmus+

Citiți interviurile cu participanții Erasmus+ care au învățat o limbă străină sau și-au îmbunătățit cunoștințele lingvistice cu platforma de sprijin lingvistic on-line:

Sprijin lingvistic on-line Erasmus+ pentru refugiați

În urma crizelor recente în materie de migrație, Comisia Europeană a oferit acces la platformă pentru 100 000 de refugiați în 3 ani,  pe bază de voluntariat și gratuit, mobilizând un buget de 4 milioane EUR. Obiectivul este de a susține eforturile depuse de țările UE pentru a-i integra pe refugiați în sistemele de educație și de formare din Europa și de a garanta că aceștia își dezvoltă competențele. De la lansarea acestei inițiative, refugiații din țările participante la program au primit acces la peste 53 000 de cursuri de limbi străine.

Urmăriți  materialul video și vedeți cum Mohammad, un mecanic din Afganistan care a sosit de curând în Belgia, a făcut progrese impresionate la franceză, datorită platformei de sprijin lingvistic on-line.

Distribuie această pagină