Online nyelvi támogatás

Az online nyelvi támogatás (Online Linguistic Support, OLS) célja, hogy segítsen az Erasmus+ program résztvevőinek fejleszteni idegennyelv-tudásukat azon a nyelven, melyet külföldi tanulmányaik, munkájuk vagy önkéntes tevékenységük során fognak használni. A nyelvtudás tökéletesítése hozzásegíti őket ahhoz, hogy a legtöbbet tudják kihozni a mobilitási lehetőségből.

Továbbra is az idegennyelv-tudás hiánya az egyik legnagyobb akadálya az európai oktatási, képzési és ifjúsági mobilitási programokban való részvételnek. Az online nyelvi támogatás ezen hivatott változtatni azáltal, hogy könnyen és rugalmasan igénybe vehető nyelvi segítséget biztosít. Ezen túlmenően ahhoz is hozzájárul, hogy megvalósuljon az Erasmus+ program egyik konkrét célkitűzése, nevezetesen a nyelvtanulás ösztönzése és a nyelvi sokszínűség előmozdítása.

Az Erasmus+ program keretében minden évben több mint 350 000 résztvevőnek nyílik alkalma arra, hogy az online nyelvi támogatás révén nyelvtudását felmérje, illetve hogy az online nyelvtanfolyamokon idegen nyelvi ismereteit elmélyítse. Azok a résztvevők, akik aktívan részt vesznek az online nyelvtanfolyamokon, átlagosan legalább egy szinttel feljebb lépnek a közös európai nyelvi referenciakeretben (Common European Framework of Reference for Languages, CEFR) felállított skálán.

Online nyelvi támogatást biztosító platform Online nyelvi támogatás menekültek számára

A támogatásról

Ki vehet igénybe online nyelvi támogatást?

Jelenleg az alábbi személyek részesülhetnek online nyelvi támogatásban:

Az online nyelvi támogatás az EU összes hivatalos nyelvén elérhető. A következő nyelvekről van szó: angol, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, holland, horvát, ír, lengyel, lett, litván, magyar, máltai, német, olasz, portugál, román, spanyol, svéd, szlovák és szlovén.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

A mobilitási időszak kezdete előtt az online nyelvi támogatás keretében elvégzett nyelvi szintfelmérés révén az Erasmus+ program résztvevői meg tudják állapítani, mennyire ismerik jól azt a nyelvet, melyet a külföldi tanulmányok, munka, illetve önkéntes tevékenység során használni fognak. A felsőoktatási intézmények hallgatóinak kiutazás előtt kötelező részt venniük a felmérésen, hogy meg lehessen győződni arról, eléri-e tudásuk a fogadó intézmény által kívánatosnak talált szintet. (Ezalól kivételt lehet tenni indokolt esetben, pl. az anyanyelvi beszélők esetében.) A nyelvi szintfelmérés eredménye nem befolyásolja hátrányosan az érintettek részvételét az Erasmus+ programban.

Azoknak a résztvevőknek, akik javítani szeretnék nyelvtudásukat, lehetőségük nyílik arra, hogy kinttartózkodásuk előtt és alatt online nyelvkurzuson fejlesszék nyelvismeretüket. Az online nyelvkurzus keretében a résztvevőknek számos lehetőségük nyílik interaktív felkészítés igénybevételére, így például egyéni vagy kiscsoportos mentorálásban részesülhetnek és virtuális szabadegyetemi kurzusokat (MOOC) is elvégezhetnek. Ha a résztvevő már kellően magas (legalább B2-es) szinten ismeri azt a fő nyelvet, amelyet a kinttartózkodás során használnia kell, lehetősége van arra, hogy ehelyett a célország nyelvét tanulja nyelvtanfolyam keretében, feltéve hogy a kérdéses idegen nyelven rendelkezésre áll online nyelvi támogatás.

Ha a fő nyelvre nem terjed ki az online nyelvi támogatás, a küldő vagy a fogadó szervezet más módon nyújt nyelvi segítséget a mobilitási programban részt vevő személynek. Külföldről visszatérve a résztvevők zárófelmérésen adnak számot arról, milyen mértékben sikerült nyelvtudásukat fejleszteni a kinntartózkodás során.

Hogyan lehet az online nyelvi támogatást igénybe venni?

Ha már kiválasztották arra, hogy külföldre utazzon az Erasmus+ program keretében, és megfelel a fenti kritériumoknak, Ön az intézményétől, illetve a szervezetétől bejelentkezési azonosítót és jelszót kap ahhoz, hogy adott esetben elvégezhesse a nyelvi szintfelmérést és nyelvtanfolyamon vehessen részt az online nyelvi támogatást biztosító platformon.

Kérjük, hogy további információkért forduljon a küldő intézményhez, a koordináló szervezethez, illetve a nemzeti irodához, vagy tekintse át az Erasmus+ online nyelvi támogatással (OLS) kapcsolatos technikai kérdéseket és válaszokat az online nyelvi támogatást ismertető webhelyen.

Az Erasmus+ program résztvevőinek tapasztalatai

Az alábbi linkekre kattintva interjúkat olvashat olyan fiatalokkal, akik az Erasmus+ program résztvevőjeként az online nyelvi támogatást igénybe véve elmélyítették idegennyelv-tudásukat, illetve új idegen nyelv tanulásába fogtak:

Erasmus+ online nyelvi támogatás menekültek számára

Az utóbbi években elmélyült migrációs válság hatására az Európai Bizottság lehetővé tette, hogy az online nyelvi támogatást önkéntes alapon 100 000 menekült ingyenesen igénybe vehesse egy 3 éves időszak során. Ehhez a Bizottság 4 millió eurós költségvetést biztosít. Célja, hogy támogassa az európai uniós országok törekvéseit, megkönnyítve számukra, hogy oktatási és képzési rendszerükbe integrálják a menekülteket, és gondoskodjanak készségeik fejlesztéséről. A kezdetek óta a menekültek több mint 53 000 nyelvtanfolyamhoz nyertek hozzáférést a kezdeményezésben részt vevő országokban.

Tekintse meg Ön is kisfilmünket, mely a Belgiumba nemrég érkezett afgán szerelő, Mohammad példáján keresztül bemutatja, milyen eredményesen segít az online nyelvi támogatás a menekülteknek elsajátítani a fogadó ország nyelvét.

Oszd meg ezt az oldalt