Értékelések

Az Erasmus+ program félidős értékelése

Milyen konkrét eredményeket tud felmutatni az Erasmus+, amelyek a program sikerét igazolják? A tapasztalatok alapján mely területeken lenne még mit fejleszteni? 

Több mint 1 millióan válaszoltak ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre. Észrevételeiknek köszönhetően minden eddiginél átfogóbb, friss tényadatok álltak rendelkezésre a félidős értékeléshez, melynek főbb megállapításai a következők:

A résztvevők számára eddig rendkívül hasznosnak bizonyult az EU 2014 és 2020 közötti időszakra szóló, kiemelt oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja, az Erasmus+, nemcsak ami a későbbi elhelyezkedést illeti, hanem az európaiság megélése szempontjából is. 

Az Erasmus+ programnak köszönhetően 2020-ig mintegy 4 millió diáknak, tanárnak és oktatási szakembernek adatik meg a lehetőség, hogy más országban szerezzen tudást és tapasztalatot, az oktatási, képző, ifjúsági és sportszervezetek pedig országhatárokon átlépve végezhetik munkájukat Európán innen és túl. 

A visszajelzések alapján elmondható, hogy az Erasmus+ elődjénél jóval koherensebb és relevánsabb, illetve bizonyos mértékig hatékonyabb és egyszerűbb.

Ami az Erasmus+ jövőjét illeti: az értékelésből egyértelműen levonható az a következtetés, hogy még nagyobb mértékű befektetésekre van szükség az oktatás és a képzés terén, de leginkább a fiatalabb generációk és a legkiszolgáltatottabb csoportok körében.
 

Ezek az Erasmus+ program félidős értékeléséről szóló bizottsági jelentés legfőbb megállapításai. Ha a részletekre, köztük az ajánlásokra is kíváncsi, az alábbi linkekre kattintva tájékozódhat.

Az Európai Bizottság jelentése: a 2018. január 31-én elfogadott dokumentum a hozzá tartozó részletes bizottsági szolgálati munkadokumentummal együtt a következő linkeken érhető el (a tényadatok kizárólag angol nyelven):

Az értékelés kifejezetten az alábbi dokumentumokra épít:

  • A programországoknak az Erasmus+ program végrehajtásáról és hatásairól szóló jelentései:

 

Belgique Bulgaria Czech Republic Denmark
Deutschland Estonia Ireland Greece
Spain France Croatia Italy
Cyprus Latvia Lithuania Luxemburg
Hungary Malta Netherland Österreich
Poland Portugal: Romania Slovenia
Slovak Republic Finland Sweden United Kingdom
Switzerland Iceland Liechtenstein Republic of Macedonia
Norway Turkey    

 

Kapcsolatfelvétel

European Commission
Directorate-General for Education, Youth, Culture and Sport
Unit B.4 – Erasmus+ Coordination
Email: EAC-UNITE-B4@ec.europa.eu

 

 

Oszd meg ezt az oldalt