Evaluacije

Evaluacija programa Erasmus+ sredinom programskog razdoblja

Zašto se Erasmus+ pokazao tako uspješnim? U čemu bismo ga mogli poboljšati? 

Na temelju više od milijun odgovora na tu vrstu pitanja, prikupljenih kao najsveobuhvatniji i najnoviji izvor dokaza, u nastavku donosimo najistaknutije dijelove evaluacije sredinom programskog razdoblja:

Erasmus+, EU-ov najistaknutiji program za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport (2014. – 2020.), vrlo je koristan ne samo sudionicima i ne samo u smislu poticanja prijelaza na zapošljavanje, nego i u stvaranju osjećaja građanstva EU-a. 

Do 2020. Erasmus+ će unaprijediti obrazovnu mobilnost više od 4 milijuna učenika, nastavnika i edukatora te će internacionalizirati rad u organizacijama za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport u EU-u i izvan njega. 

Dokazi pokazuju da je program Erasmus+ koherentniji, relevantniji te nešto učinkovitiji i jednostavniji od svojih prethodnika.

Kad je riječ o budućnosti programa Erasmus+, evaluacija daje čvrst argument za intenzivnija ulaganja u obrazovanje i osposobljavanje s novim naglaskom na mlađe naraštaje i najranjivije skupine.
 

To su neke od glavnih crta iz izvješća Europske komisije o evaluaciji programa Erasmus+ sredinom programskog razdoblja. Ako želite saznati više, uključujući preporuke, upotrijebite poveznice u nastavku.

Izvješće Komisije: kako je doneseno 31. siječnja 2018., dostupno je u nastavku s priloženim detaljnim radnim dokumentom službi Komisije (temeljni dokazi samo na engleskom):

Ova se evaluacija posebno temelji na sljedećim dokumentima:

  • izvješćima zemalja sudionica programa o provedbi i učinku programa Erasmus+:

 

Belgique Bulgaria Czech Republic Denmark
Deutschland Estonia Ireland Greece
Spain France Croatia Italy
Cyprus Latvia Lithuania Luxemburg
Hungary Malta Netherland Österreich
Poland Portugal: Romania Slovenia
Slovak Republic Finland Sweden United Kingdom
Switzerland Iceland Liechtenstein Republic of Macedonia
Norway Turkey    

 

Kontakt

Europska komisija
Glavna uprava za obrazovanje, mlade, sport i kulturu
Odjel B.4 – Koordinacija programa Erasmus+
Adresa e-pošte: EAC-UNITE-B4@ec.europa.eu

 

 

Podijelite ovu stranicu