TARTALOMJEGYZÉK
Keresés az útmutatóban

Ellenőrzések és vizsgálatok

A nemzeti irodák, a Végrehajtó Ügynökség és/vagy az Európai Bizottság technikai és pénzügyi ellenőrzéseket és vizsgálatokat hajthatnak végre a támogatás felhasználásával kapcsolatosan. Az egyösszegű támogatás, az egységköltségek vagy az átalányfinanszírozás időszaki felmérése érdekében ellenőrizhetik a kedvezményezett (vagy társkedvezményezettek) jog szerinti nyilvántartásait is. A kedvezményezett (vagy társkedvezményezettek) törvényes képviselője aláírásával vállalja, hogy igazolja a támogatás szabályos felhasználását. Az Európai Bizottság, a Végrehajtó Ügynökség, a nemzeti irodák és/vagy az Európai Számvevőszék vagy egy általuk meghatalmazott szerv a nemzeti iroda vagy a Végrehajtó Ügynökség által végrehajtott egyenlegkifizetést vagy visszafizettetést követő öt éven vagy 60 000 EUR-t nem meghaladó támogatások esetében három éven keresztül bármikor ellenőrizheti a támogatás felhasználását. A kedvezményezetteknek ezért ebben az időszakban meg kell őrizniük a nyilvántartásokat, az eredeti bizonylatokat, a statisztikai nyilvántartásokat és a támogatással kapcsolatos egyéb dokumentumokat.

Központi szinten, a Végrehajtó Ügynökség által irányított projektek esetében a pályázati kategória/tevékenység típusának és a támogatás nagyságrendjének megfelelően különböző típusú vizsgálati eljárások folytathatók le (adott esetben I. típusú vizsgálat a 60 000 EUR-nál magasabb, de 750 000 EUR-nál alacsonyabb összegű támogatásokra; II. típusú vizsgálat a 750 000 EUR vagy annál magasabb összegű támogatásokra). Ezzel kapcsolatosan a Végrehajtó Ügynökség honlapján találhatók további információk.

Az ellenőrzésekre és vizsgálatokra vonatkozó részletes rendelkezésekről a támogatási szerződések és pályázati döntések tájékoztatnak.