Enter a keyword and click on Search to see results
Universitățile europene
Șefii de state și de guverne au îndemnat, în Concluziile Consiliului European din 14 decembrie 20171, statele membre, Consiliul și Comisia Europeană, să întreprindă eforturi pentru a „încuraja emergența, până în 2024, a circa douăzeci de «Universități europene», constând din rețele ascendente de universități din UE, care să le permită studenților să obțină o diplomă combinând studiile derulate în mai multe state din UE și să contribuie la competitivitatea internațională a Universităților europene”.
Concluziile Consiliului pentru Educație din 22 mai 20182 au subliniat potențialul „Universităților europene” de a „îmbunătăți în mod semnificativ mobilitatea și de a promova calitatea înaltă și excelența în învățământ și cercetare, consolidând legătura dintre predare, cercetare și inovare și transferul de cunoștințe, demonstrând avantajele învățării multilingve și ale recunoașterii calificărilor și dezvoltând programe și proiecte comune în domeniul educației și al cercetării”. Totodată, acestea au evidențiat și faptul că Universitățile europene „ar putea juca un rol central în crearea unui Spațiu Educațional European integrativ”.
Pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia Europeană propune o inițiativă unică, ce necesită un pas semnificativ în domeniul cooperării între toate tipurile de instituții de învățământ superior din toate regiunile Europei și la toate nivelurile organizaționale, în toate domeniile de activitate, de la predare și învățare la cercetare și inovare.
Care sunt obiectivele și prioritățile UNIVERSITĂȚILOR EUROPENE?
„Universitățile europene” au un mandat ambițios de a iniția niveluri nemaiîntâlnite de cooperare instituțională, care să devină sistemice, structurale și durabile. Astfel, inițiativa „universitățile europene” își propune să realizeze următoarele două obiective:
- Promovarea valorilor europene comune, așa cum sunt acestea consfințite prin articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, și a unei identități europene consolidate, prin comasarea unei noi generații de europeni care pot să coopereze și să lucreze în diferite culturi europene și globale, în diferite limbi și la nivel transfrontalier, în diverse sectoare și discipline academice.
- realizarea unui pas substanțial din punct de vedere al calității, al performanței, al atractivității și al competitivității internaționale a instituțiilor de învățământ superior din Europa și aducerea unei contribuții la economia cunoașterii, la inserția profesională, la cultura, implicarea civică și bunăstarea europeană, utilizând în mod optim pedagogiile inovatoare și depunând toate eforturile pentru a transforma triunghiul cunoașterii3 în realitate. „Universitățile europene” vor fi motorul principal care va spori calitatea învățământului superior și, acolo unde este posibil, va consolida legătura sa cu peisajul de cercetare și inovare din Europa, precum și impactul său asupra societății și economiei.
Ce sunt UNIVERSITĂȚILE EUROPENE?
Termenul „universități” ar trebui înțeles în accepțiunea sa cea mai largă, care include toate tipurile de instituții de învățământ superior. Inițiativa Universităților europene răspunde unei viziuni pe termen lung, care are potențialul de a transforma și avansa cooperarea instituțională dintre instituțiile de învățământ superior.
În acest context, inițiativa „universitățile europene” își va atinge obiectivele propuse prin implementarea etapizată a următoarelor elemente esențiale până în 2025:
- Partajarea unei strategii comune, integrate, pe termen lung, pentru educație, care, acolo unde este posibil, va face legătura cu cercetarea și inovarea și cu societatea în ansamblul său, care devansează cooperarea existentă bilaterală și multilaterală:
- Pe baza unei viziuni comune și a unor valori partajate, pentru urmărirea unui nivel înalt de cooperare optimizată, sustenabilă, la diferite niveluri organizaționale și în diferite domenii de activitate, pornind de la punctele lor forte complementare, iar studenții și personalul de la toate nivelurile organizațiilor participante au responsabilitatea de a implementa această viziune.
- Se poate implementa de structuri comune, care regrupează expertiză, platforme, date și resurse.
- Înființarea unui „campus” inter-universitar european dedicat învățământului superior, în care, în mod obișnuit:
- Studenții, doctoranzii și personalul se pot deplasa ușor (fizic sau virtual) pentru a studia, a instrui, a preda, a face cercetare, a lucra sau a partaja servicii în oricare dintre instituțiile partenere. Studenții își personalizează opțiunea privind locul și obiectul de studiu, în limitele unor programe de studiu solide din punct de vedere pedagogic și structurate logic, existente între diferite instituții de învățământ superior și alți membri ai alianței.
- Mobilitatea integrată la toate nivelurile, inclusiv la nivel de licență, masterat și doctorat, reprezintă o caracteristică standard. Cel puțin 50% dintre studenții din cadrul alianței ar trebui să beneficieze de o astfel de mobilitate, indiferent dacă este fizică, virtuală sau combinată.
- Acolo unde este posibil, se vor oferi noi programe de învățământ comune și flexibile pentru cele trei cicluri (licență, masterat și doctorat), în baza unor abordări interdisciplinare/multidisciplinare și intersectoriale, care vor integra pedagogii inovatoare, inclusiv utilizarea celor mai recente tehnologii digitale. Chiar dacă conținutul este personalizat, cooperarea este globală.
- Experiența practică și/sau la locul de muncă este asigurată de mentori externi, pentru promovarea unei orientări antreprenoriale și dezvoltarea implicării civice;
- Corpul studențesc reflectă diversitatea populației (din punct de vedere social, economic și cultural), inclusiv a persoanelor implicate în învățarea continuă, a studenților fără frecvență și a studenților netradiționali. Sunt asigurate accesul, participarea și absolvirea pentru grupurile slab reprezentate și dezavantajate;
- Se vor implementa orice activități creative și inovatoare, esențiale pentru strategia comună pe termen lung.
- Formarea de echipe europene compuse din studenți și membri ai corpului academic, creatoare de cunoaștere („abordarea pe bază de provocare”), alături de cercetători, societăți comerciale, actori regionali și actori din societatea civilă – în funcție de strategia și viziunea globală a alianței – abordează împreună provocări de la nivelul societății și de altă natură, la alegerea lor, într-o abordare multidisciplinară, prin:
- Învățarea și predarea inovatoare, care le oferă studenților și cercetătorilor abilități de nivel înalt, antreprenoriale, transferabile, de tip știință deschisă, adecvate unei piețe a muncii aflate într-o continuă transformare, precum și economiei și societății bazate pe cunoaștere, inclusiv prin transferul rezultatelor cercetării înapoi în educație
- Crearea de soluții inovatoare, adaptabile diferitelor regiuni din Europa
În plus, „Universitățile europene” ar trebui să își consolideze progresiv capacitatea și să joace rolul de modele de bună practică pentru a spori calitatea, competitivitatea internațională și atractivitatea peisajului european al învățământului superior și ar trebui să devină elemente esențiale ale Spațiului Educațional European, prin promovarea excelenței. Așa cum se stipulează în comunicarea „Construirea unei Europe mai puternice: rolul politicilor privind tineretul, educația și cultura”4, „Crearea Spațiului Educațional European le va permite statelor membre UE să facă mai multe lucruri și în mod mai rapid, precum și să stimuleze calitatea, concurența și incluziunea sistemelor lor de educație și formare, oferind, în același timp, inspirație, spre a fi urmate și de statele non-UE”. În această privință, „Universitățile europene”, în cooperare cu autoritățile lor naționale, ar trebui să se angajeze să acționeze în direcția obiectivelor relevante ale politicii Spațiului Educațional European, precum: multilingvismul, recunoașterea automată5 a calificărilor academice și a perioadelor de învățare în străinătate oferite de instituțiile de învățământ superior participante din cadrul alianței; utilizarea cardului european pentru studenți6, de îndată ce acesta va deveni complet operațional; precum și principalele angajamente asumate în cadrul Procesului de la Bologna (asigurarea calității, recunoașterea și, acolo unde este aplicabil, trei cicluri de studii7).
Ce va susține această acțiune?
Această acțiune va susține instituțiile de învățământ superior pentru a depăși modelele existente de cooperare la nivelul învățământului superior și pentru a materializa treptat viziunea ambițioasă pe termen lung privind „Universitățile europene”.
- Această acțiune va testa diferite modele inovatoare și structurale pentru implementarea și materializarea viziunii pe termen lung menționată în secțiunea „Ce sunt Universitățile europene”. Va susține crearea de alianțe, compuse, ideal, din 5-8 parteneri, fie prin instituirea de noi parteneriate de cooperare, fie prin consolidarea celor existente, devansând orice parteneriate de colaborare bilaterală și multilaterală existente, printr-o abordare graduală. Vor avea posibilitatea de a asocia parteneri academici și non-academici din universul profesional și de a se dezvolta într-o etapă ulterioară.
- Prin această acțiune, instituțiile de învățământ superior vor implementa gradual activitățile necesare pentru materializarea viziunii lor pe termen lung, începând de la sporirea nivelului lor de integrare. Pentru atingerea acestui obiectiv, vor conveni asupra unei misiuni la nivel instituțional, pentru fiecare dintre membrii alianței. Misiunea va include o strategie comună completă pentru urmărirea unui nivel înalt de cooperare extinsă și sustenabilă la diferite niveluri ale organizației (de ex., conducere, corp profesoral, personal tehnic/de asistență și studenți) și în diverse zone de activitate (accent puternic pe educație, cu legături, acolo unde este posibil, către cercetare și inovare și servicii aduse societății), pornind de la punctele lor forte complementare.
- Dat fiind că această acțiune urmează o abordare graduală, fiecare alianță va avea flexibilitatea de a-și defini propriul său plan de lucru comun compus din activitățile cele mai relevante pentru atingerea obiectivelor sale strategice și care o vor ajuta, în ultimă instanță, să materializeze viziunea pe termen lung a Universităților europene, astfel cum s-a descris mai sus.Acest plan de lucru comun compus din activități ar trebui susținut prin crearea unor structuri comune de conducere, relevante și eficiente. Exemple pentru instituirea unei cooperări strânse între structurile de conducere ale instituțiilor sunt: crearea unor consilii comune, dezvoltarea unui grup comun de resurse fizice și virtuale, de natură intelectuală și administrativă, distribuirea resurselor partajate, punerea la dispoziție în comun a infrastructurii, a datelor și a serviciilor, precum asistență, administrație și relații internaționale către studenți, cercetători și personal, cu procese comune digitale, acolo unde este posibil.
- Planul de lucru comun ar trebui să includă și activități care să permită atingerea nivelului înalt de ambiție din punct de vedere al mobilității, al incluziunii sociale și al abordării bazate pe provocare. Alianțele ar trebui să colaboreze și cu părți interesate importante din domeniul educației și, acolo unde este posibil, al cercetării și al inovării, pentru a promova implicarea în societate a studenților și a personalului, precum și competențele lor antreprenoriale cheie. Această acțiune va susține instituțiile de învățământ superior în implementarea primilor pași ai acestui plan de lucru comun bazat pe activități.
Cine poate participa la o Universitate europeană?
Candidat/coordonator: o organizație participantă care depune propunerea în numele tuturor partenerilor. Coordonatorul își asumă deplina responsabilitate pentru asigurarea faptului că propunerea este pusă în aplicare în conformitate cu acordul. Activitățile sale de coordonare vizează următoarele aspecte:
- reprezintă Universitatea europeană și acționează în numele acesteia în fața Comisiei Europene;
- poartă responsabilitatea financiară și juridică pentru punerea în aplicare corectă a alianței Universității europene la nivel operațional, administrativ și financiar;
- coordonează alianța Universității europene în cooperare cu partenerii.
Partenerii cu drepturi depline sunt acele organizații participante care contribuie în mod activ la realizarea obiectivelor Universităților europene. Fiecare partener cu drepturi depline trebuie să semneze un mandat prin care să confere organizației coordonatoare responsabilitatea de a acționa ca beneficiar principal și în numele său pe durata punerii în aplicare a propunerii;
Parteneri asociați (opțional): Universitățile europene pot implica parteneri asociați care contribuie la punerea în aplicare a sarcinilor/activităților specifice sau care sprijină promovarea și durabilitatea alianței. În ceea ce privește aspectele de gestionare contractuală, „partenerii asociați” nu sunt considerați drept parteneri în cadrul Universității europene și nu beneficiază de finanțare. Cu toate acestea, implicarea și rolul lor în diferite activități trebuie descrise în mod clar.
Entități afiliate (opțional): Organizații care contribuie la realizarea obiectivelor și a activităților Universității europene. Entitățile afiliate trebuie să fie identificate în cererea de grant și să îndeplinească cerințele descrise în anexa III (Glosar de termeni) din prezentul ghid al programului.
Care sunt criteriile folosite pentru evaluarea unei propunerii privind Universitatea europeană?
Criterii de eligibilitate
Organizații participante eligibile |
Orice instituție de învățământ superior care deține o Cartă Universitară Erasmus (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE) valabilă, la entitățile sale afiliate (dacă există) ca parteneri cu drepturi depline sau asociați. Orice altă organizație publică/privată care își desfășoară activitatea în domeniul educației și formării, al cercetării și inovării sau în domeniul muncii stabilită într-un stat membru al UE sau într-o altă țară participantă la programul Erasmus+ ca parteneri asociați. |
---|---|
Cine poate candida? |
Orice instituție de învățământ superior participantă și eligibilă, cu sediul într-un stat membru UE sau într-o altă țară membră a Programului Erasmus+, poate avea calitatea de candidat. Organizația candidează în numele tuturor organizațiilor participante implicate în Universitatea europeană. |
Numărul și profilul organizațiilor participante |
Universitatea europeană trebuie să cuprindă minimum trei instituții de învățământ superior cu o cartă ECHE valabilă, din cel puțin trei state membre UE sau alte state membre ale Programului Erasmus+ (ca partener deplin). În plus, orice organizație publică/privată cu sediul într-un stat membru UE sau în altă țară inclusă în programul Erasmus+ și care este activă în domeniul educației și al instruirii, al cercetării și al inovării sau pe piața muncii, poate participa (ca partener asociat) la alianță. |
Durată |
3 ani |
Unde se depune cererea? |
La Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură, cu sediul la Bruxelles. |
Când se depune cererea? |
Candidații trebuie să-și depună candidatura pentru grant până la data de 26 februarie, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului), pentru alianțele care încep în intervalul 1 septembrie și 1 decembrie din anul respectiv.ar. |
Cum se depune cererea? |
Vă rugăm să consultați partea C din prezentul ghid pentru detalii cu privire la modul de depunere a cererii |
Organizațiile candidate vor fi evaluate în funcție de criteriile de excludere și de selecție relevante. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați partea C din prezentul ghid.
Criterii de atribuire
Propunerea va fi evaluată în funcție de următoarele criterii:
Relevanța propunerii (maximum 25 de puncte)
|
|
---|---|
Echilibru geografic (maximum 15 puncte) |
|
Calitatea propunerii și a punerii în aplicare |
|
Calitatea acordurilor de cooperare din cadrul alianței (maximum 20 de puncte) |
|
Sustenabilitate și diseminare (maximum 20 de puncte) |
|
Pentru a fi luate în considerare în vederea finanțării, propunerile trebuie să acumuleze cel puțin 70 de puncte. De asemenea, acestea trebuie să acumuleze minimum 13 puncte pentru categoria „relevanța propunerii”, 11 puncte pentru categoriile „calitatea propunerii și a implementării”, „calitatea acordurilor de cooperare la nivelul alianței” și „sustenabilitate și diseminare” și 8 puncte pentru categoria „echilibru geografic”.
Ce altceva trebuie să știți despre această acțiune??
Informații suplimentare despre Universitățile europene sunt publicate pe site-ul Comisiei11.
Asigurarea calității trebuie să fie o componentă integrată, pentru a se garanta că Universitățile europene înregistrează rezultatele scontate și că au un impact care îl depășește cu mult pe cel al organizațiilor partenere individuale. Universitățile europene trebuie să desfășoare activități de diseminare orientate care vin în sprijinul părților interesate, al factorilor de decizie politică, al practicienilor și al întreprinderilor. Ca regulă generală, rezultatele trebuie să fie puse la dispoziție ca resurse educaționale deschise, precum și pe platformele profesionale, sectoriale sau ale autorităților competente relevante.
CARE SUNT REGULILE DE FINANȚARE
Contribuția maximă a UE atribuită pentru o Universitate europeană pe o perioadă de 3 ani: 5.000.000 EUR
Bugetul alianțelor Universităților europene va fi calculat luându-se în considerare costurile suportate efectiv prin derularea activităților alianței. Grantul UE va avea scopul de a cofinanța aceste activități în proporție de maximum 80% din costurile totale acceptate.
Bugetul solicitat va trebui justificat în raport cu activitățile planificate, astfel cum se descrie în formularul de candidatură. Toate costurile vor trebui descrise în detaliu și justificate.
Costurile trebuie să corespundă costurilor suportate de instituțiile participante, în concordanță cu politica lor obișnuită. În special, în ceea ce privește remunerațiile, costurile trebuie să se alinieze politicii obișnuite privind salariile efective, plus taxele de asigurări sociale și alte costuri prevăzute prin lege și incluse de regulă în remunerații; costurile pentru deplasări și asistență individuală trebuie să fie conforme cu practicile uzuale ale instituțiilor/organizațiilor participante privind deplasările și cazarea; costurile echipamentelor trebuie amortizate în conformitate cu practicile contabile obișnuite ale beneficiarului.
Costurile (inclusiv echipamentele și subcontractarea) trebuie să fie rezonabile, justificate și legate în mod direct de atingerea obiectivelor alianței Universităților europene. În plus, subcontractarea va trebui să respecte normele UE privind achizițiile publice.
Diferitele posturi bugetare trebuie organizate după cum urmează:
Costuri eligibile |
Mecanism de finanțare |
Sumă |
Regula de alocar |
|
---|---|---|---|---|
1. COSTURI DIRECTE | Costuri eligibile suportate efectiv | |||
1.1 Costuri cu personalul | Costurile cu personalul alocat acțiunii (permanent și temporar) din cadrul instituțiilor/organizațiilor participante, care include salariile efective plus taxele aferente asigurărilor sociale și alte costuri prevăzute prin lege, incluse în remunerație | Grantul trebuie utilizat pentru acoperirea costurilor cu personalul, pentru toți beneficiarii, în momentul în care aceștia derulează orice activități care sunt legate direct de atingerea obiectivelor Universității europene. | ||
1.2 Costuri de deplasare |
Contribuția la cheltuielile de deplasare ale participanților, în locul de desfășurare a activității și retur. |
Aplicabilă pentru personalul (permanent și temporar), studenții și doctoranzii din instituțiile/organizațiile participante, care participă la acțiune (de ex., pentru activități de instruire și studiu, întâlniri, ateliere și seminarii). | ||
1.3 Sprijin pentru persoane fizice | Costuri legate direct de subzistență și de șederea pe durata activității pentru participanții care iau parte la acțiune. |
Aplicabilă pentru personalul (permanent și temporar), studenții și doctoranzii din instituțiile/organizațiile participante (de ex., pentru activități de instruire și studiu, întâlniri, ateliere și seminarii). Aceste costuri trebuie să acopere activitățile de mobilitate cu durată limitată.(max. 3 luni)12. |
||
1.4 Echipamente | Costurile cu deprecierea echipamentelor sau a altor active (noi sau la mâna a doua), cu condiția să fie suportate efectiv de către instituțiile de învățământ superior. | Maximum 8% din costurile directe totale eligibile | Este eligibilă numai porțiunea din deprecierea echipamentelor și din costurile de închiriere și leasing, pentru partea care corespunde duratei perioadei de finanțare și la rata utilizării efective, în scopurile aferente acțiunii. Sunt eligibile numai costurile cu deprecierea, pentru echipamentele sau alte active legate direct de dezvoltarea de pedagogii inovatoare și activități de învățare combinată și/sau la locul de muncă. | |
1.5 Alte costuri | Costuri legate de:
|
Maximum 5% din costurile directe totale eligibile |
Subcontractarea este posibilă numai în situații justificate, pentru activități specifice, limitate în timp, care au legătură cu proiectul, în situația în care aceste nu pot fi realizate de membrii consorțiului sau dacă natura activității solicită în mod specific servicii externe. Subcontractarea activităților de bază din proiect, precum predarea și/sau managementul de proiect (managementul general și coordonarea, monitorizarea, managementul financiar, raportarea către EACEA [Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură)]) nu este posibilă. Nu se acceptă ca membrii personalului co-beneficiarilor să activeze în calitate de subcontractanți. Costurile de deplasare și subzistență pentru persoanele care nu aparțin de una dintre organizațiile partenere pot fi co-finanțate, atunci când aces-te persoane sunt invitate de consor-țiu să participe la activitățile de bază ale Universității europene. |
|
2. COSTURI INDIRECTE | până la maximum 7% din costurile directe totale eligibile ale acțiunii13 | Forfetar |
- 1. http://www.consilium.europa.eu/media/32204/14-final-conclusions-rev1-en.pdf
- 2. http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-8701-2018-INIT/en/pdf
- 3. Conform concluziilor Consiliului European din data de 28 iunie 2018, „cooperarea dintre cercetare, inovare și educație ar trebui încurajată, inclusiv prin inițiativa Universităților Europene”.
- 4. COM(2018) 268 final https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52018DC0268
- 5. COM(2018)270 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52018DC0268
- 6. https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-student-card-initiative_ro
- 7. Implementarea principalelor angajamente asumate în cadrul Procesului de la Bologna este esențială pentru consolidarea și susținerea calității și a cooperării:
- un sistem compus din trei cicluri, compatibil cu cadrul general al calificărilor pentru învățământul superior, și diplome pentru primul și al doilea ciclu punctate în raport cu ECTS
- conformitatea cu Convenția de la Lisabona privind recunoașterea calificărilor
- asigurarea calității, în conformitate cu Standardele și îndrumările pentru asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior - 8. http://www.consilium.europa.eu/media/32204/14-final-conclusions-rev1-en.pdf
- 9. Vă rugăm să consultați lista regiunilor geografice din Europa, în conformitate cu categoriile stabilite de EuroVoc (tezaurul multilingv oficial al Uniunii Europene, administrat de Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene): http://eurovoc.europa.eu/drupal/?q=request&mturi=http://eurovoc.europa.eu/100277&language=en&view=mt&ifacelang=en
- 10. În Concluziile Consiliului European din 14 decembrie 2017, șefii de state și de guverne au susținut înființarea „(…) până în 2024 a circa douăzeci de „Universități europene”, compuse din rețele de universități din întreaga UE, structurate ascendent (…)”.
- 11. https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-education-area/european-universities-initiative_ro
- 12. Mobilitățile care depășesc 3 luni pot fi sprijinite prin „proiectele de mobilitate pentru studenții din învățământul superior”
- 13.
O sumă forfetară, care nu depășește 7% din costurile directe eligibile ale proiectului, se încadrează ca eligibilă în categoria costurilor indirecte, reprezentând costurile administrative generale ale beneficiarului care nu sunt acoperite deja prin costurile directe eligibile (de exemplu, facturile la energie electrică sau la internet, costurile pentru spații etc.), însă care pot fi considerate deductibile prin proiect.