Kazalo
Iskanje po vodniku

Upravičene države

V programu Erasmus+ lahko sodelujejo naslednje države:

Države Programa

Naslednje države lahko v celoti sodelujejo v vseh ukrepih programa Erasmus+:

Države članice Evropske unije (EU)1

Belgija

Bolgarija

Češka

Danska

Nemčija

Estonija

Irska

Grčija

Španija

Francija

Hrvaška

Italija

Ciper

Latvija

Litva

Luksemburg

Madžarska

Malta

Nizozemska

Avstrija

Poljska

Portugalska

Romunija

Slovenija

Slovaška

Finska

Švedska

Združeno kraljestvo2

 

Države Programa, ki niso članice EU

Severna Makedonija

Islandija

Lihtenštajn

Norveška

Turčija

Srbija3

 

 

Partnerske države

Naslednje države lahko sodelujejo v nekaterih ukrepih Programa v skladu s posebnimi merili ali pogoji (za več informacij glej del B tega vodnika). Sredstva se bodo dodelila organizacijam na ozemljih držav, kot so priznana z mednarodnim pravom. Prijavitelji in udeleženci morajo spoštovati vsako omejitev, ki jo v zvezi z zunanjo pomočjo EU uvede Evropski svet.

Prijave morajo biti v skladu s splošnimi vrednotami EU: spoštovanje človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanje človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov manjšin, kot določa člen 2 Pogodbe o Evropski uniji.

 

Sosedske partnerske države EU4

Zahodni Balkan (regija 1):

Države vzhodnega partnerstva (regija 2)

Države južnega Sredozemlja (regija 3)

 

Ruska federacija (regija 4))

 

Albanija

Bosna in Hercegovina

Kosovo5

Črna gora

Armenija

Azerbajdžan

Belorusija

Gruzija

Moldavija

Ozemlje Ukrajine, kot je priznano z mednarodnim pravom

Alžirija

Egipt

Izrael

Jordanija

Libanon

Libija

Maroko

Palestina6

Sirija

Tunizija

Ozemlje Rusije, kot je priznano z mednarodnim pravom
 

Druge partnerske države

V nekaterih ukrepih Programa lahko sodelujejo vse ostale partnerske države sveta, navedene v spodnjem seznamu. Za nekatere druge ukrepe je geografski obseg manjši.

Spodaj navedene partnerske države so razvrščene glede na finančne instrumente zunanjega delovanja EU.

Regija 5

 

Andora, San Marino, Vatikanska mestna država

Regija 6 7

Azija

Afganistan, Bangladeš, Butan, Kambodža, Kitajska, Demokratična ljudska republika Koreja, Indija, Indonezija, Laos, Malezija, Maldivi, Mongolija, Mjanmar, Nepal, Pakistan, Filipini, Šrilanka, Tajska in Vietnam

Regija 78

Srednja Azija

Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan

Regija 89

Latinska Amerika

Argentina, Bolivija, Brazilija, Kolumbija, Kostarika, Kuba, Ekvador, Salvador, Gvatemala, Honduras, Mehika, Nikaragva, Panama, Paragvaj, Peru, Venezuela

Regija 910

Iran, Irak, Jemen

Regija 1011

Južna Afrika

Regija 11

AKP

Angola, Antigva in Barbuda, Bahami, Barbados, Belize, Benin, Bocvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Zelenortski otoki, Srednjeafriška republika, Čad, Komori, Kongo, Demokratična republika Kongo, Cookovi otoki, Džibuti, Dominika, Dominikanska republika, Ekvatorialna Gvineja, Eritreja, Etiopija, Fidži, Gabon, Gambija, Gana, Grenada, Gvineja, Gvineja Bissau, Gvajana, Haiti, Republika Slonokoščena obala, Jamajka, Kenija, Kiribati, Lesoto, Liberija, Madagaskar, Malavi, Mali, Marshallovi otoki, Mavretanija, Mauritius, Federativne države Mikronezije, Mozambik, Namibija, Nauru, Niger, Nigerija, Niue, Palau, Papua Nova Gvineja, Ruanda, Saint Kitts in Nevis, Saint Lucia, Sveti VIncent in Grenadine, Samoa, Sao Tome in Principe, Senegal, Sejšeli, Sierra Leone, Salomonovi otoki, Somalija, Južni Sudan, Sudan, Surinam, Svazi, Demokratična republika Vzhodni Timor, Tanzanija, Togo, Tonga, Trinidad in Tobago, Tuvalu, Uganda, Vanuatu, Zambija, Zimbabve.

Regija 1212

Industrializirane države: države Sveta za sodelovanje v Zalivu

Bahrajn, Kuvajt, Oman, Katar, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati.

 

Regija 1313

Druge industrializirane države

Avstralija, Brunej, Čile, Kanada, Hongkong, Japonska, (Republika) Koreja, Macao, Nova Zelandija, Singapur, Tajvan, Urugvaj, Združene države Amerike

Regija 14

Ferski otoki, Švica

 

Za več informacij glej podroben opis ukrepov Programa v delu B tega vodnika.

Zahteve glede vizuma in dovoljenja za prebivanje

Udeleženci projektov Erasmus+ bodo morda morali pridobiti vizum za bivanje v tujini, v državi Programa ali partnerski državi, ki gosti aktivnost. Vse sodelujoče organizacije morajo zagotoviti, da so zahtevana dovoljenja (vizum za kratkotrajno ali dolgotrajno bivanje ali dovoljenje za prebivanje) urejena pred začetkom načrtovane aktivnosti.

Priporoča se, da se dovoljenja zahtevajo od pristojnih organov vnaprej, saj lahko postopek traja več tednov. Nacionalne agencije in Izvajalska agencija lahko zagotovijo več nasvetov in podpore glede vizumov, dovoljenj za prebivanje, socialne varnosti itd. Portal EU o priseljevanju vsebuje splošne informacije o vizumih in dovoljenjih za prebivanje za kratkotrajna in dolgotrajna bivanja: http://ec.europa.eu/immigration/.

 • 1. V skladu s členom 33(3) Sklepa Sveta 2013/755/EU* o pridružitvi čezmorskih držav in ozemelj Evropski uniji, sprejetim 25. novembra 2013
  (https://ec.europa.eu/europeaid/regions/overseas-countries-and-territories-octs/oct-eu-association_en ), Unija zagotovi, da so posamezniki in organizacije iz čezmorskih držav ali ozemelj (v nadaljnjem besedilu: OCT) upravičeni do programa Erasmus+ v skladu s pravili Programa in ureditvami, ki se uporabljajo za državo članico, s katero so ti OCT povezani. Zadevni OCT so navedeni v Prilogi II k PDEU. To pomeni, da posamezniki in organizacije iz OCT sodelujejo v programu s statusom „države Programa“, pri čemer je „država Programa“ država članica, s katero je ČDO povezan. Seznam OCT (Overseas Countries and Territories [čezmorske države in ozemlja]) je na voljo na: https://ec.europa.eu/europeaid/regions/octs_en
 • 2. ZA PRIJAVITELJE IZ VELIKE BRITANIJE: Merila za upravičenost je treba izpolnjevati skozi celotno obdobje, za katero so bila dodeljena nepovratna sredstva. Če Združeno kraljestvo izstopi iz EU v obdobju, za katero so bila dodeljena nepovratna sredstva, ne da bi sklenilo sporazum z EU o tem, da so britanski prijavitelji še naprej upravičeni, boste prenehali prejemati finančna sredstva EU (pri čemer boste v projektu še naprej sodelovali, če bo to mogoče) ali pa boste morali projekt opustiti na podlagi ustreznih določb o odpovedi iz sporazuma o nepovratnih sredstvih.
 • 3.

  Priznavanje Srbije kot države programa je odvisno od naslednjih pogojev:

  • Razpoložljivost odobrenih sredstev v osnutku proračuna za leto 2019 po sprejemu proračuna za 2019 za Srbijo.
  • Dopolnitev sporazuma med Evropsko unijo in Republiko Srbijo glede sodelovanja Republike Srbije v programu Erasmus+: program EU za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport.
 • 4. Merila za upravičenost, oblikovana v Obvestilu Komisije št. 2013/C 205/05 (UL C 205, 19.7.2013, str. 9–11), se uporabljajo za vse ukrepe, ki se izvajajo s tem vodnikom za prijavitelje, vključno v zvezi s tretjimi osebami, ki prejemajo finančno podporo, kadar posamezni ukrep vključuje finančno podporo tretjim osebam s strani upravičencev do nepovratnih sredstev, v skladu s členom 204 finančne uredbe EU.
 • 5. To poimenovanje ne posega v stališča glede statusa ter je v skladu z RVSZN 1244 in mnenjem Meddržavnega sodišča o razglasitvi neodvisnosti Kosova.
 • 6. To poimenovanje se ne razlaga kot priznanje palestinske države in ne posega v posamezna stališča držav članic glede tega vprašanja.
 • 7. Razvrstitev, ki se uporablja v okviru instrumenta za razvojno sodelovanje.
 • 8. Enako kot zgoraj.
 • 9. Enako kot zgoraj.
 • 10. Enako kot zgoraj.
 • 11. Enako kot zgoraj.
 • 12. Razvrstitev, ki se uporablja v okviru instrumenta partnerstva.
 • 13. Razvrstitev, ki se uporablja v okviru instrumenta partnerstva.