TARTALOMJEGYZÉK
Keresés az útmutatóban

Támogatható országok

Az Erasmus+ program a következő országok számára elérhető:

Programországok

Az Erasmus+ program összes tevékenységtípusában a következő országok vehetnek részt:

Az Európai Unió (EU) tagállamai1

Belgium

Bulgária

Cseh Köztársaság

Dánia

Németország

Észtország

Írország

Görögország

Spanyolország

Franciaország

Horvátország

Olaszország

Ciprus

Lettország

Litvánia

Luxemburg

Magyarország

Málta

Hollandia

Ausztria

Lengyelország

Portugália

Románia

Szlovénia

Szlovákia

Finnország

Svédország

Egyesült Királyság2

 

A programban résztvevő nem uniós országok

Észak-Macedónia

Izland

Liechtenstein

Norvégia

Törökország

Szerbia3

 

Partnerországok

A következő országok külön meghatározott kritériumok vagy feltételek mellett (további információk ezzel kapcsolatosan a Pályázati útmutató B. részében találhatók) vehetnek részt a program bizonyos tevékenységtípusaiban). A finanszírozást az országok nemzetközi jog szerint elismert területén működő intézmények számára biztosítják.

A pályázóknak és résztvevőknek tiszteletben kell tartaniuk bármely, az Európai Tanács által az EU külső támogatási programjai vonatkozásában elrendelt korlátozást. A pályázatoknak összhangban kell állniuk az Európai Unió általános értékeivel, úgymint az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait, ahogyan azt az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikke előírja.

 

Az Unióval szomszédos partnerországok4

Nyugat-balkáni országok (1. régió)

A keleti partnerség országai

(2. régió)

A dél-mediterrán térség országai

(3. régió)

 

Orosz Föderáció (4. régió)

 

Albánia

Bosznia-Hercegovina

Koszovó5

Montenegró

Azerbajdzsán

Belorusszia

Grúzia

Moldovai Köztársaság

Örményország

Ukrajna területe a nemzetközi jog által elismert formában

 

Algéria

Egyiptom

Izrael

Jordánia

Libanon

Líbia

Marokkó

Palesztina6

Szíria

Tunézia

Oroszország területe a nemzetközi jog által elismert formában
 

Egyéb partnerországok

A program bizonyos tevékenységtípusai a világ bármely, az alábbiakban felsorolt partnerországa számára elérhetők. Más tevékenységtípusok esetén korlátozottabb a földrajzi hatókör.

Az alábbi partnerországok átcsoportosítására az Unió külső fellépéseire elkülönített pénzügyi eszközöknek megfelelően került sor.

5. régió

 

Andorra, Monaco, San Marino, Vatikán

6. régió7

Ázsia

Afganisztán, Banglades, Bhután, Kambodzsa, Kína, Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Maldív-szigetek, Mongólia, Mianmar, Nepál, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Srí Lanka, Thaiföld és Vietnam

7. régió8

Közép-Ázsia

Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán

8. régió9

Latin-Amerika

Argentína, Bolívia, Brazília, Columbia, Costa Rica, Kuba, Ecuador, Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Venezuela

 

9. régió10

Irán, Irak, Jemen

Region 1011

Dél-Afrikai Köztársaság

11. régió

AKCS-államok

Angola, Antigua és Barbuda, Zöld-foki Köztársaság, Comore-szigetek, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Kongói Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Cook-szigetek, Elefántcsontparti Köztársaság, Dzsibuti, Dominika, Dominikai Köztársaság, Eritrea, Etiópia, Fidzsi, Gabon, Gambia, Ghána, Grenada, Guineai Köztársaság, Bissau-Guinea, Egyenlítői-Guinea, Guyana, Haiti, Jamaica, Kenya, Kiribati, Lesotho, Libéria, Madagaszkár, Malawi, Mali, Marshall-szigetek, Mauritánia, Mauritius, Mikronézia, Mozambik, Namíbia, Nauru, Niger, Nigéria, Niue, Palau, Pápua Új-Guinea, Ruanda, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, Szamoa, Săo Tomé és Príncipe, Szenegál, Seychelle-szigetek, Sierra Leone, Szomália, Szudán, Dél-Szudán, Suriname, Szváziföld, Tanzánia, Kelet-Timor, Togo, Tonga, Trinidad és Tobago, Tuvalu, Uganda, Vanuatu, Zambia, Zimbabwe

12. régió12

Iparosodott országok: az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai

Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek

 

13. régió13

Egyéb iparosodott országok

Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Hongkong, Japán, Koreai Köztársaság, Makaó, Új-Zéland, Szingapúr, Tajvan, Amerikai Egyesült Államok, Uruguay.

14. régió

Feröer szigetek , Svájc

 

Ezzel kapcsolatosan a pályázati útmutató B. részében, a program tevékenységeinek részletes leírásában olvashatók további információk.

Vízumra és tartózkodási engedélyre vonatkozó követelmények

Előfordulhat, hogy az Erasmus+ projektek résztvevőinek vízumra van szükségük a fogadó országában (a programországban vagy partnerországban) való külföldi tartózkodáshoz. A résztvevő intézmények feladata, hogy a tervezett tevékenység megkezdése előtt beszerezzék a szükséges dokumentumokat és engedélyeket (rövid vagy hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum vagy tartózkodási engedély).

Az intézmények számára kifejezetten ajánlott, hogy időben kérvényezzék a szükséges dokumentumokat az illetékes hatóságoknál, mivel ezek kiállítása akár hetekbe is telhet. Vízummal, tartózkodási engedéllyel, társadalombiztosítással és hasonló ügyekkel kapcsolatban a nemzeti irodák és a Végrehajtó Ügynökség adhat további felvilágosítást és segítséget az intézmények számára. A rövid és hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal és tartózkodási engedéllyel kapcsolatos általános információk az uniós bevándorlási portálon http://ec.europa.eu/immigration/ olvashatók

 • 1. Az Európai Unió és a tengerentúli országok és területek társulásáról szóló, 2013. november 25-i 2013/755/EU* tanácsi határozat (https://ec.europa.eu/europeaid/regions/overseas-countries-and-territories-octs/oct-eu-association_en), 3. cikkének (3) bekezdésével összhangban az Unió biztosítja, hogy a tengerentúli országok és területek (TOT-ok) természetes személyei és szervezetei az Erasmus+ program szabályainak betartásával ugyanolyan feltételek mellett vehessenek részt az Erasmus+ programban, mint a velük kapcsolatban álló tagállamok. Ez azt jelenti, hogy a TOT-okról származó egyének és szervezetek „programország” státuszban vesznek részt a programban, a„programország” pedig az a tagállam, amelyhez az adott TOT tartozik. A TOT-ok listája megtekinthető: https://ec.europa.eu/europeaid/regions/octs_en
 • 2. A BRIT PÁLYÁZÓK FIGYELMÉBE: Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a támogathatóság feltételeinek a támogatásnyújtás teljes időtartama alatt teljesülniük kell. Amennyiben az Egyesült Királyság a támogatási időszak alatt kilép az Európai Unióból, és nem köt olyan megállapodást, amelynek értelmében biztosított a brit kérelmezők folyamatos jogosultsága, az EU-s támogatás folyósítását meg kell szüntetni (amennyiben lehetséges, a projektben történő további részvétel fenntartásával), vagy a támogatási megállapodásban foglalt, a megállapodás felbontására vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően ki kell lépni a projektből
 • 3. Szerbia programországként történő elismerése a következő feltételektől függ:
  • A 2019-es költségvetési tervezetben szereplő költségvetési előirányzatok rendelkezésre állása a 2019-es költségvetés elfogadása után, Szerbia számára.

  Az Európai Unió és a Szerb Köztársaság között létrejött, a Szerb Köztársaságnak az „Erasmus+” programban: az Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramjában való részvételéről szóló megállapodás módosítása

 • 4. A pályázati útmutató alapján végrehajtott összes cselekvésre a 2013/C-205/05 sz. bizottsági közleményben (HL C 205., 2013.7.19., 9–11. o.) meghatározott támogathatósági feltételek alkalmazandók, többek között a pénzügyi támogatásban részesülő harmadik felek tekintetében, amennyiben az érintett fellépés az EUpénzügyi szabályzatánakk 204. cikke alapján a támogatás kedvezményezettjei pénzügyi támogatást nyújtanak harmadik feleknek.
 • 5. Ez a megnevezés nem érinti a státusszal kapcsolatos álláspontokat, továbbá összhangban van az 1244 ENSZ BT-határozattal és a Nemzetközi Bíróságnak a koszovói függetlenségi nyilatkozatról szóló véleményével.
 • 6. Ez a megnevezés nem értelmezendő az önálló palesztin állam elismeréseként, és a tagállamoknak a kérdésben alkotott egyéni véleményeinek sérelme nélkül értendő.
 • 7. A fejlesztési együttműködési finanszírozási eszköz keretében alkalmazott csoportosítás.
 • 8. Mint fent.
 • 9. Mint fent
 • 10. Mint fent.
 • 11. Mint fent.
 • 12. A partnerségi eszköz keretében alkalmazott csoportosítás.
 • 13. A partnerségi eszköz keretében alkalmazott csoportosítás.