Tineri și lucrători de tineret

Cum puteți participa

Dacă aveți cont EU Login, utilizați butonul „Formulare electronice” pentru a accesa Dosarele Erasmus+.

Dacă nu aveți cont EU Login, faceți clic pe butonul „Creare cont EU Login” de mai jos.

Atenție! Cererea trebuie depusă la o agenție națională din țara participantă la program în care își are sediul organizația solicitantă.

Ce posibilități se oferă

Erasmus+ sprijină organizatorii de proiecte de mobilitate a tinerilor și a lucrătorilor de tineret.

De exemplu, sprijină organizatorii de schimburi pentru tineri, care le permit tinerilor din țări diferite să locuiască împreună și să desfășoare o serie de activități în jurul unei teme relevante pentru ei, de-a lungul a 21 de zile. Activitățile sunt planificate și pregătite de participanții implicați în proiect. Pentru informații suplimentare despre posibilitatea de a participa la o astfel de mobilitate, consultați pagina dedicată schimburilor pentru tineri.

În același timp, Erasmus+ sprijină organizatorii în contextul Serviciului european de voluntariat, care le permite tinerilor să lucreze o perioadă în străinătate ca voluntari, cu normă întreagă.

În cazul lucrătorilor de tineret, organizațiile pot primi sprijin pentru proiecte de dezvoltare profesională și de creare a unor rețele de lucrători de tineret, cu activități precum:

  • seminare
  • cursuri de formare
  • evenimente de relaționare
  • vizite de studiu și
  • perioade de observare la locul de muncă (job shadowing) în străinătate.

Cum funcționează

Organizațiile sau grupurile de tineri interesate să beneficieze de astfel de oportunități se pot înscrie din postura de:

  • Coordonator al unui proiect de mobilitate pentru tineri – acesta răspunde de înscrierea tuturor participanților
  • Organizație de trimitere – aceasta răspunde de trimiterea tinerilor și/sau a lucrătorilor pentru tineret în străinătate
  • Organizație de primire – aceasta răspunde de găzduire, de elaborarea unui program de activități pentru participanți și de sprijinirea acestora.

Poate solicita sprijin orice organizație sau grup de tineri dintr-o țară participantă la program. Cererea trebuie depusă în numele tuturor organizațiilor participante la proiectul respectiv.

Detalii practice

Schimburile pentru tineri

Aceste schimburi se adresează tinerilor cu vârste între 13 și 30 de ani și se desfășoară pe durata a 5 până la 21 de zile, într-o țară din interiorul sau din afara UE. Schimburile trebuie să implice organizații din una sau mai multe țări.

Serviciul european de voluntariat (SEV)

Pentru a beneficia de oportunitățile SEV, organizațiile participante trebuie să fie acreditate în conformitate cu orientările și să respecte valorile înscrise în Carta SEV. Organizațiile acreditate sunt înregistrate în baza de date SEV.

Ele pot publica oportunități de voluntariat în baza de date a Portalului european pentru tineret.

Organizațiile beneficiare vor răspunde de identificarea, dezvoltarea și gestionarea oportunităților de voluntariat, precum și de diverse aspecte logistice – cazare, transport, subzistență. Organizațiile trebuie să le furnizeze voluntarilor un set de informare SEV și să recunoască experiența de învățare acumulată, prin intermediul Youthpass.

Setul include:

Lucrătorii de tineret

Oportunitățile pentru lucrători de tineret pot dura între 2 zile și 2 luni și trebuie să se desfășoare în țara uneia dintre organizațiile participante. Proiectele pot include până la 50 de persoane.

Depunerea cererii

Cererile trebuie depuse la agenția națională din țara participantă la program în care își are sediul organizația solicitantă.

Informații suplimentare

Consultați Ghidul programului Erasmus+ pentru a afla mai multe despre oportunitățile disponibile și despre modalitățile de acces.

De asemenea, vă puteți adresa agențiilor naționale sau, în cazul țărilor partenere învecinate, centrelor de resurse SALTO-YOUTH (dacă acestea există), ori chiar Comisiei Europene.

Distribuie această pagină