Pripravništva za strukovno obrazovanje, naukovanje te za osobe koje su nedavno diplomirale

Pregled

Erasmus+ služi kao potpora pripravništvu (stručna praksa ili razdoblja studiranja u inozemstvu) za studente koji su trenutačno upisani u programe strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (SOO).

Te mogućnosti predviđene su i za naukovanja u poduzećima te za osobe koje su nedavno diplomirale.

Primit će vas na radno mjesto ili u drugu SOO ustanovu uz predviđena razdoblja učenja kroz rad kao dio vaših studija.

Za pripravništva koja traju više od jednog mjeseca pristup jezičnoj potpori na internetu pomoći će vam u učenju jezika koji se govori na vašem radnom mjestu ili studiju.

Trajanje

Pripravništva mogu trajati od dva tjedna do 12 mjeseci.

Uvjeti

Prije no što započnete raditi kao pripravnik vaša ustanova ili organizacija te organizacija primateljica sklapaju Sporazum o učenju  te potpisuju Obvezu osiguranja kvalitete. U tom se dokumentu utvrđuju vaši obrazovni ciljevi, prava i odgovornosti te načini na koje će se vaše pripravništvo službeno priznati.

Vaša ustanova ili organizacija te organizacija primateljica moraju imati sjedište u zemljama obuhvaćenima programom Erasmus+ .

Potporu Erasmus+ namijenjenu osobama koje su nedavno diplomirale možete primati ako vaše pripravništvo započinje u roku od jedne godine nakon diplome.

Financijska potpora

Stipendije EU-a namijenjene su pokrivanju troškova putovanja i života tijekom vašeg boravka u inozemstvu.

Iako je riječ o sredstvima EU-a, o stipendijama odlučuje predmetna organizacija iz koje dolazite, koja je odgovorna za isplate pojedincima.

Možda imate pravo na sredstva za učenje radnog jezika.

Kako se prijaviti

Ne možete izravno podnijeti zahtjev za dodjelu stipendije kao pojedinac. Zahtjeve upućuju organizacije koje odabiru kandidate za pripravništva u inozemstvu.

Obratite se svojoj organizaciji za strukovno obrazovanje i osposobljavanje kako biste doznali jesu li vam dostupne te mogućnosti.

Saznajte više

Vodič programa Erasmus+ također sadržava detaljne informacije o tim mogućnostima:

  • pročitajte odjeljak B o kriterijima za dodjelu, odabir i financiranje

Nacionalne agencije mogu vam pomoći u vezi s upitima i zahtjevima.

Podijelite ovu stranicu