#JeanMonnet30 – Jean Monnet-programmet fyller 30 år

EU-kommissionen firar Jean Monnet-programmets 30-årsjubileum med en rad evenemang och andra initiativ runtom i världen. Tidigare och nuvarande Jean Monnet-deltagare och lyckade projekt uppmuntras att vara med och fira genom debatter, konferenser, workshoppar och andra aktiviteter tillsammans med studenter, beslutsfattare och civilsamhället. Kommissionen kommer att delta i Europeiska universitetsinstitutets konferens i Florens den 2 maj.

Tänker du hålla i ett evenemang?

Vi har tagit fram en enkät för alla som vill anordna ett evenemang för att fira Jean Monnet-programmets 30-årsjubileum.

Gå med i vår Facebookgrupp

Vi har startat en Facebookgrupp där arrangörer kan informera om evenemang och initiativ för att fira 30-årsjubileet runtom i världen.
Här får du gärna

  • annonsera evenemang som du tänker anordna i samband med jubileet
  • dela nyheter om Jean Monnet-insatser med potentiella partner, studenter som drar nytta av programmet, studenter som läser Europastudier, lärare och andra intresserade.

30 år med utmärkta insatser för Europastudier

För 30 år sedan presenterade Jacqueline Lastenouse sin idé om ”europeiska professurer” inom högre utbildning. Hon såg ett växande behov av att stödja forskning om europeisk integration och uppmuntra universitetens och andra organisationers arbete för att främja Europastudier. Resultatet blev Jean Monnet-programmet, uppkallat efter en av EU:s pionjärer: Jean Monnet (1888–1979) som var den europeiska kol- och stålgemenskapens första ordförande.

Under de senaste 30 åren har nästan 5 000 projekt bidragit till studier om europeisk integration. Varje år får omkring en halv miljon studenter glädje av Jean Monnet-programmet, som nu finns i 87 länder i hela världen. Programmets 30-årsjubileum 2019 är ett tillfälle att diskutera dess genomslag för Europastudier i världen och för samhället i stort.

Läs mer om Jean Monnet och ansökningsomgångarna

Dela denna sida

Related News and Events