#JeanMonnet30 – 30. obletnica dejavnosti programa Jean Monnet

Evropska komisija obeležuje 30. obletnico dejavnosti Jean Monnet s številnimi dogodki in pobudami po vsem svetu. Vabimo sedanje in pretekle prejemnike sredstev programa Jean Monnet, da z nami praznujejo to obletnico in se skupaj s študenti, snovalci politik in predstavniki civilne družbe udeležijo razprav, konferenc, delavnic, javnih razprav in drugih dejavnosti. Evropska komisija bo sodelovala na dogodku o stanju v Uniji 2. maja v Firencah na Evropskem univerzitetnem inštitutu.

Povejte nam, ali načrtujete dogodek

Evropska komisija je pripravila anketo, ki je na voljo vsem zainteresiranim stranem za organizacijo dogodkov pod okriljem programa „Jean Monnet – 30 let odličnosti v evropskih študijah“.

Praznujte z nami

Komisija je ustanovila skupino na Facebooku, kjer lahko organizatorji izmenjujejo informacije o dogodkih in pobudah za praznovanje te obletnice po vsem svetu.
Vabimo vas, da v skupini:

  • objavite dogodke, ki jih nameravate organizirati ob obletnici
  • delite novice o dejavnostih Jean Monnet s potencialnimi partnerji, študenti evropskih študij, pedagoško skupnostjo in vsemi, ki jih zanimajo študije EU

30 let akademske odličnosti v evropskih študijah

Pred 30 leti je Jacqueline Lastenouse predstavila svojo zamisel „evropskih kateder” v visokem šolstvu. S pobudo je odgovorila na vse večjo potrebo, da se podprejo raziskave o evropskem povezovanju, ter zajela in spodbudila obstoječa prizadevanja univerz in združenj evropskih študij za poučevanje evropskih študij. Nastal je ukrep Jean Monnet, imenovan po enem od pionirjev EU, prvem predsedniku Evropske skupnosti za premog in jeklo Jeanu Monnetu (1888–1979).

V zadnjih 30 letih je bilo na področju študij o evropskem povezovanju izvedenih skoraj 5000 projektov. Vsako leto pol milijona študentov sodeluje v dejavnostih Jean Monnet, ki se zdaj izvajajo v 87 državah po vsem svetu. 30. obletnica ukrepov Jean Monnet leta 2019 je priložnost za razpravo o njihovem vplivu na evropske študije po vsem svetu in o njihovem širšem vplivu na našo družbo.

Več informacij o dejavnostih Jean Monnet in letnem razpisu tukaj.

Dajte v skupno rabo to stran

Sorodne novice in dogodki