# JeanMonnet30 – 30. obljetnica aktivnosti Jean Monnet

Europska komisija slavi 30. obljetnicu aktivnosti Jean Monnet te tim povodom organizira niz događanja i drugih inicijativa diljem svijeta. Potičemo prošle i sadašnje korisnike tog programa da je proslave s nama sudjelovanjem u raspravama, konferencijama, radionicama, javnim debatama i drugim aktivnostima u suradnji sa studentima, oblikovateljima politika i civilnim društvom. Europska komisija sudjelovat će na događanju o stanju Unije 2. svibnja u Europskom sveučilišnom institutu u Firenci.

Javite nam planirate li organizirati događanje

Europska komisija izradila je anketu koja je dostupna svim zainteresiranima za organiziranje događanja pod okriljem programa „Jean Monnet – 30 godina izvrsnosti u studijima o EU-u”.

Sudjeluj u proslavi

Komisija je osnovala grupu na Facebooku u kojoj organizatori mogu podijeliti događanja i inicijative kojima obilježavaju ovu obljetnicu diljem svijeta.
Pozivamo vas da u toj grupi:

  • najavljujete događanja koja planirate organizirati u okviru obljetnice
  • dijelite vijesti o aktivnostima Jean Monnet s mogućim partnerima, studentima koji sudjeluju u programu, studentima europskih studija, nastavničkom zajednicom i svima zainteresiranima za studije o EU-u.

30 godina akademske izvrsnosti u europskim studijima

Prije 30 godina Jacqueline Lastenouse iznijela je ideju o „europskim katedrama” u visokom obrazovanju. Svojom je inicijativom odgovorila na sve veću potrebu za podupiranjem istraživanja o europskoj integraciji te uvažavanjem i poticanjem napora sveučilišta i organizacija za europske studije. Tako je nastao program Jean Monnet koji nosi ime jednog od pionira EU-a, prvog predsjednika Europske zajednice za ugljen i čelik Jeana Monneta (1888. – 1979.).

U zadnjih 30 godina studijima o europskoj integraciji pridonijelo je gotovo 5000 projekata, što je vrlo zamjetna brojka. Svake godine pola milijuna studenata sudjeluje u aktivnostima Jean Monnet koje se sada provode u 87 zemalja diljem svijeta. Povodom 30. obljetnice aktivnosti Jean Monnet koja se obilježava 2019. imamo priliku za raspravu o njihovu utjecaju na europske studije u cijelom svijetu, ali i o njihovu širem utjecaju na naše društvo.

Više informacija o aktivnostima Jean Monnet i godišnjem pozivu na podnošenje prijedloga dostupno je ovdje.

Podijelite ovu stranicu

Related News and Events