Jean Monnet-modulok

Hogyan lehet pályázni?

Az érdeklődő szervezetek az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségen keresztül pályázhatnak.

Mi a cél?

A Jean Monnet-modulok célja az, hogy:

  • előmozdítsák, hogy fiatal kutatók, tudósok és gyakorló szakemberek kutatást végezzenek európai uniós témákban, illetve első ízben tapasztalatot szerezzenek európai uniós témák oktatása terén;
  • felkeltsék az érdeklődést az EU iránt, és megalapozzák európai uniós ismereteket egyesítő tudásközpontok létrejöttét;
  • elősegítsék európai uniós szempontok érvényesülését egyes tanulmányi területeken;
  • a diplomások szakmai élete szempontjából releváns, egyéni igényekre szabott kurzusokat kínáljanak speciális uniós témákban;
  • előmozdítsák a tudományos kutatások eredményeinek publikálását és terjesztését.

A modulok arra irányulnak, hogy minél több polgár számára minél szélesebb körű információkat és ismereteket közvetítsenek az Európai Unióról, illetve hogy az európai integrációval kapcsolatos tanulmányok minél inkább a fősodor részévé váljanak.

Milyen lehetőségekről van szó?

Az Erasmus+ program lehetőséget kínál arra, hogy a felsőoktatási intézmények rövid oktatási programokat vagy kurzusokat hirdessenek meg az európai uniós tanulmányok terén. A modulok a következő formákban valósulhatnak meg:

  • európai uniós témájú általános vagy bevezető kurzusok,
  • szakosodott kurzusok az európai uniós fejlemények témájában,
  • teljesen elismert nyári és intenzív kurzusok.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

Pályázni felsőoktatási intézmények pályázhatnak. Az intézmény székhelye a világ bármelyik országában lehet. A programországokban működő felsőoktatási intézményeknek érvényes Erasmus Felsőoktatási Chartával kell rendelkezniük.

A Jean Monnet-modul időtartama három év, melynek során az oktatóknak egyetemi tanévenként legalább 40 tanórát kell tanítaniuk.

Az előírt 40 tanórába beleszámítanak az előadások, a szemináriumok és a konzultációk, ideértve a távoktatás formájában biztosított tanórákat is, az egyéni oktatás viszont nem számítható be.

A felsőoktatási intézmények feladata, hogy támogassák és segítsék a modulkoordinátorokat, és hogy előmozdítsák az oktatási programban, illetve a kurzusban való részvételt. Elvárást jelent velük szemben az is, hogy biztosítsák a modul keretében végzett tevékenységek folyamatosságát a projekt teljes időtartama alatt.

Mit érdemes még tudni?

Ha a modul esetében új koordinátor kinevezése válik szükségessé, írásbeli kérelmet kell küldeni az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségnek (EACEA). Az új koordinátor esetében ugyanolyan szintű specializációra van szükség, mint amilyen a távozó koordinátort jellemezte.

Hogyan lehet pályázni?

Az érdeklődő szervezetek az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségen keresztül pályázhatnak.

További információk

A Jean Monnet-modulokról mindenekelőtt a programkalauzban (Erasmus+ – Pályázati útmutató) találhatók információk, de az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségtől részletesebb tájékoztatás kérhető a pályázati eljárásról.

További információkért vegye fel a kapcsolatot az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökséggel, vagy forduljon az Európai Bizottsághoz.

Oszd meg ezt az oldalt