Prostovoljske aktivnosti Erasmus+

Pregled

Prostovoljske aktivnosti programa Erasmus+ omogočajo mladim odhod v tujino in sodelovanje v projektih prostovoljskega dela.

Med programi financiranja prostovoljskih aktivnosti v okviru evropske solidarnostne enote je program Erasmus+. 

Ko se pridružite evropski solidarnostni enoti, postanete del skupnosti podobno razmišljujočih mladih, ki prispevajo k ustvarjanju bolj vključujoče in enotne družbe.

Prostovoljec se zaveže, da bo delal za organizacijo v tujini. Projekti prostovoljskega dela zajemajo številne dejavnosti z različnih področij, kot so delo z mladimi, kultura, socialno varstvo in varovanje okolja. Prostovoljsko delo je neplačano delo s polnim delovnim časom.

Učne izkušnje prostovoljcev so priznane v vseevropskem potrdilu Youthpass. Ob zaključku udeležbe v evropski solidarnostni enoti boste prejeli tudi potrdilo o sodelovanju. 

Prostovoljci, ki že sodelujejo v prostovoljski aktivnosti programa Erasmus+, naj si preberejo informativno gradivo, kjer bodo našli podrobnejše informacije o potrdilu Youthpass in zavarovanju.

Spletna jezikovna podpora, ki jo ponuja program Erasmus+, bo v pomoč pri učenju jezika države prostovoljskega dela.

Trajanje

Prostovoljska aktivnost traja najmanj 2 tedna in največ 12 mesecev.

Priložnosti za prostovoljsko delo Erasmus+ so na voljo v državah programa Erasmus+ in sosednjih partnerskih državah, kar pomeni, da lahko prostovoljec odide tudi v države zunaj Evrope.

Pogoji

Zahtevana starost za prijavo in sodelovanje je od 17 do 30 let

Finančna podpora

Kriti so vsi osnovni stroški udeležbe v projektu prostovoljskega dela: stroški nastanitve in prehrane ter lokalnega javnega prevoza. Prostovoljec lahko tudi prejme majhno žepnino.

V času bivanja v tujini je prostovoljec zavarovan.

Prijava

Erasmus+ podpira evropsko solidarnostno enoto. Prostovoljci iz države programa Erasmus+ se lahko udeležijo prostovoljskih aktivnosti z registracijo na portalu evropske solidarnostne enote. Po registraciji lahko:

  • na seznamu objavljenih prostih mest, ki so na voljo registriranim udeležencem, poiščete ustrezen projekt ali
  • počakate, da vas kontaktirajo organizacije, ki vam lahko ponudijo prostovoljsko delo.

Prostovoljci iz partnerske države Erasmus+ se lahko za prostovoljske aktivnosti Erasmus+ prijavijo neposredno pri organizaciji pošiljateljici ali organizaciji v državi gostiteljici, ki ureja vse praktične zadeve. Na evropskem mladinskem portalu je na voljo seznam prostovoljskih organizacij Erasmus+. Preglejte seznam in preverite, ali organizacije, ki vas zanimajo, ponujajo možnost napotitve. Vseeno upoštevajte, da nekatere organizacije s seznama morda trenutno ne iščejo novih prostovoljcev.

Več informacij

Dodatne informacije boste našli pri svoji nacionalni agenciji Erasmus+. Obrnete se lahko tudi na službo Tvoje vprašanje na evropskem mladinskem portalu. 

Dajte v skupno rabo to stran