Activitățile de voluntariat Erasmus+

Prezentare generală

Activitățile de voluntariat Erasmus+ îi ajută pe tineri să participe la proiecte de voluntariat în alte țări.

Erasmus+ este unul dintre programele de finanțare care susțin activitățile de voluntariat din cadrul Corpului european de solidaritate. 

Devenind și membru al Corpului european de solidaritate, te alături comunității de tineri aflați pe aceeași frecvență de unde: cei care vor să creeze o societate mai unită și mai incluzivă.

Ca voluntar, te dedici activităților desfășurate de organizația gazdă. Proiectele de voluntariat pot include activități din cele mai variate – de la lucrul cu tinerii până la activități culturale, de asistență socială sau de protecție a mediului. În general, munca voluntară nu se plătește și se desfășoară cu normă întreagă.

Realizările și cunoștințele dobândite în cadrul unui astfel de proiect îți vor fi atestate prin certificatul Youthpass, un instrument de recunoaștere la nivel european. De asemenea, vei primi un certificat de participant la o acțiune a Corpului european de solidaritate la finalul perioadei. 

Le recomandăm voluntarilor implicați deja într-o activitate de voluntariat Erasmus+ să consulte setul de informare. Acesta explică la ce se poate aștepta un voluntar și prezintă date despre certificatul Youthpass și despre asigurările de care beneficiază.

Poți utiliza instrumentul de sprijin lingvistic on-line Erasmus+ pentru a învăța câteva noțiuni din limba zonei în care vei fi voluntar.

Durată

Activitățile de voluntariat durează minimum 2 săptămâni și maximum 12 luni.

Poți să te înscrii în proiecte de voluntariat Erasmus+ atât în țările participante la programul Erasmus+, cât și în țările partenere învecinate – adică și în afara Europei.

Condiții

Pentru a te înscrie și a participa, trebuie să ai între 17 și 30 de ani

Sprijin financiar

Sunt acoperite toate costurile importante legate de proiectul de voluntariat. Vei primi cazare, masă și, dacă ai nevoie, transport local. Unele proiecte oferă și bani de buzunar.

Toți voluntarii beneficiază de asigurare medicală pe durata șederii în străinătate.

Depunerea candidaturii

Erasmus+ sprijină Corpul european de solidaritate. Dacă ești dintr-o țară participantă la programul Erasmus+, te poți implica în activități de voluntariat înregistrându-te pe portalul Corpului european de solidaritate. După înregistrare, vei putea:

  • să cauți proiectul potrivit pe lista oportunităților publicate și dedicate participanților înregistrați sau
  • să aștepți ca o organizație să te contacteze și să-ți propună o ofertă de voluntariat.

Dacă ești dintr-o țară parteneră Erasmus+, îți poți depune candidatura pentru o activitate de voluntariat Erasmus+ direct prin organizația responsabilă pentru trimiterea din țara de origine sau pentru primirea ta în țara gazdă. Aceasta se va ocupa de toate aspectele practice. Portalul european pentru tineret, înființat de UE special pentru tineri, include o listă cu organizații care propun activități de voluntariat Erasmus+. Parcurge lista și contactează organizațiile care te interesează pentru a vedea dacă propun vreo activitate în prezent. Reține însă că este posibil ca organizațiile respective să nu aibă nicio ofertă disponibilă momentan.

Informații suplimentare

Agenția națională Erasmus+ din țara ta îți poate răspunde la întrebări. Dacă vrei, poți folosi și serviciul „Pune o întrebare” de pe Portalul european pentru tineret. 

Distribuie această pagină