Serviciul european de voluntariat

Prezentare

Serviciul european de voluntariat (SEV) îi ajută pe tineri să participe la proiecte de voluntariat în alte țări.

În calitate de voluntar SEV, va trebui să vă dedicați activităților desfășurate de organizația gazdă. Proiectele de voluntariat pot include activități din cele mai variate – de la lucrul cu tinerii până la activități culturale, de asistență socială sau de protecție a mediului. În general, munca voluntară nu se plătește și se desfășoară cu normă întreagă.

Realizările și cunoștințele dobândite în cadrul unui astfel de proiect vă vor fi atestate prin instrumentul de recunoaștere la nivel european Youthpass.

Le recomandăm voluntarilor implicați deja în SEV să consulte setul de informare, care explică la ce se poate aștepta un voluntar și prezintă date despre pașaportul Youthpass și despre asigurările de care beneficiază.

Puteți utiliza instrumentul de sprijin lingvistic on-line pentru a învăța limba din zona în care veți fi voluntar.

Durată

Activitățile de voluntariat durează minimum 2 săptămâni și maximum 12 luni.

Puteți să vă înscrieți într-un proiect de voluntariat atât în țările participante la programul Erasmus+, cât și în țările partenere învecinate – adică și în afara Europei.

Condiții

Trebuie să aveți între 17 și 30 de ani.

Sprijin financiar

Sunt acoperite toate costurile importante legate de proiectul de voluntariat. Veți primi cazare, masă și transport local. Unele proiecte oferă și bani de buzunar.

Toți voluntarii beneficiază de asigurare pe durata șederii în străinătate.

Depunerea candidaturii

Vă puteți depune candidatura direct prin organizația SEV responsabilă pentru trimiterea din țara de origine sau pentru primirea dumneavoastră în țara gazdă. Aceasta se va ocupa de toate aspectele practice.

Portalul european pentru tineret, înființat de UE special pentru tineri, include o bază de date cu oportunități de voluntariat care prezintă:

  • detalii despre diferite proiecte
  • descrierea profilului voluntarilor căutați
  • date de contact și descrierea procedurii de înscriere

Procedurile de înscriere diferă de la un proiect SEV la altul, așa că nu uitați să verificați secțiunea „How to apply” a proiectelor care vă interesează.

Dacă nu găsiți un proiect adecvat, puteți consulta lista organizațiilor SEV. Acestea v-ar putea propune oferte nepublicate încă. Rețineți însă că este posibil ca organizațiile respective să nu aibă nicio ofertă disponibilă pe moment.

Informații suplimentare

Agenția națională Erasmus+ vă poate ajuta să găsiți o organizație participantă sau vă poate răspunde la întrebări.

Distribuie această pagină