Erasmus+-vrijwilligerswerk

Overzicht

Met Erasmus+-vrijwilligerswerk kunnen jongeren in het buitenland deelnemen aan vrijwilligersprojecten.

Erasmus+ geeft steun voor vrijwilligerswerk in het kader van het Europees Solidariteitskorps. 

Doordat je ook lid wordt van het Europees Solidariteitskorps, sluit je je aan bij een gemeenschap van gelijkgestemde jongeren die bijdragen tot een inclusieve en verenigde samenleving.

Als vrijwilliger ga je een organisatie in het buitenland helpen. Het gaat bijvoorbeeld om jongerenwerk, culturele activiteiten, sociale projecten of milieubescherming. Het is fulltimewerk en je verdient er geen geld mee.

Wat je er leert en bereikt, wordt vastgelegd en in heel Europa erkend dankzij de Youthpass. Na afloop van je vrijwilligerswerk krijg je een certificaat van deelname aan het Europees Solidariteitskorps. 

Ook als je al Erasmus+-vrijwilligerswerk doet, is het een goed idee het informatiepakket te lezen, zodat je weet wat je kunt verwachten van de Youthpass en hoe het zit met verzekeringen.

De online-taalhulp van Erasmus+ helpt je op weg met de taal die er op je werkplek wordt gesproken.

Duur

Het vrijwilligerswerk duurt minimaal 2 weken en maximaal 12 maanden.

Er zijn vrijwilligersprojecten in zowel Erasmus+-programmalanden als partnerlanden. Je kunt dus ook vrijwilligerswerk buiten Europa gaan doen.

Voorwaarden

Om te mogen deelnemen moet je tussen 17 en 30 jaar oud zijn. 

Financiële steun

Alle noodzakelijke kosten van het vrijwilligerswerk worden gedekt. Je krijgt kost en inwoning en zo nodig wordt er ter plaatse vervoer geregeld. Soms krijg je ook wat zakgeld.

Alle vrijwilligers worden verzekerd voor de duur van hun vrijwilligerswerk.

Hoe kun je je aanmelden?

Erasmus+ steun het Europees Solidariteitskorps. Als je in een Erasmus+-programmaland woont, kun je meedoen aan vrijwilligerswerk door je in te schrijven op de portaalsite van het Europees Solidariteitskorps. Daarna kun je:

  • een geschikt project zoeken in de lijst van gepubliceerde vacatures, of
  • wachten totdat organisaties contact met jou opnemen om je een plaats aan te bieden.

Als je in een Erasmus+-programmaland woont, kun je je ook direct via de uitzendende of ontvangende organisatie aanmelden. Op de Europese Jongerensite vind je een lijst van organisaties die Erasmus+-vrijwilligerswerk aanbieden. Bekijk de lijst en neem contact op met organisaties die jou interessant lijken. Het is natuurlijk mogelijk dat sommige organisaties momenteel niet op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers.

Meer informatie

Heb je nog vragen, dan kan het Erasmus+-agentschap in jouw land je verder helpen. Je kunt ook een vraag stellen op de Europese Jongerensite

Deel deze pagina