Az Erasmus+ önkéntes tevékenységei

Áttekintés

Az Erasmus+ program önkéntes tevékenységei segítségével a fiatalok külföldre utazhatnak, hogy ott önkéntesmunka-projektekben vegyenek részt.

Az Erasmus+ az Európai Szolidaritási Testület keretében végezhető önkéntes tevékenységeket támogató uniós finanszírozási programok egyike. 

Az Európai Szolidaritási Testület tagjaként Ön hasonló világnézetű, egy befogadóbb és összetartóbb társadalomért tenni akaró fiatalok közösségéhez fog tartozni.

Az önkéntesek elkötelezik magukat az őket fogadó külföldi szervezet tevékenysége mellett. Sok területen szerveződnek önkéntesmunka-projektek – így például az ifjúsági munka, a kultúra, a szociális gondozás, illetve a környezetvédelem terén –, és az önkéntes munka a tevékenységek széles körét magában foglalja. Az önkéntesek teljes munkaidőben dolgoznak, és munkájukért nem kapnak fizetést.

Az önkéntes tevékenység során elért eredmények és elsajátított ismeretek európai szintű elismerését szolgálja a Youthpass tanúsítvány. A szolgálat végén az önkéntesek tanúsítványt is kapnak az Európai Szolidaritási Testület tagjaként végzett tevékenységükről. 

Az Erasmus+ önkéntes tevékenységeire kiválasztott önkénteseknek érdemes áttekinteniük az információs csomagot, mely tájékoztatja őket arról, mire számíthatnak az önkéntes munka során, továbbá információkkal szolgál a Youthpass tanúsítványról és a biztosításról.

Az Erasmus+ online nyelvi támogatás segít abban, hogy az önkéntesek tökéletesítsék azt a nyelvet, melyet az önkéntes tevékenység során használni fognak.

Időtartam

Az önkéntes tevékenységek időtartama 2 héttől 12 hónapig terjedhet.

Az Erasmus+ a programországokban és a szomszédos partnerországokban – azaz Európán kívül – is kínál önkéntesmunka-lehetőségeket.

Feltételek

Önkéntes munkát 17 és 30 év közötti fiatalok végezhetnek. 

Pénzügyi támogatás

A pénzügyi támogatás teljes mértékben fedezi az önkéntesmunka-projektek kapcsán felmerülő alapvető költségeket. Az önkénteseknek nem kell fizetniük az ellátásért, a lakhatásért és a helyi közlekedésért. Az is előfordulhat, hogy kisebb összegű „zsebpénzt” is kapnak.

A kinttartózkodás során mindegyik önkéntes biztosítását fedezik.

Hogyan lehet pályázni?

Az Erasmus+ támogatja az Európai Szolidaritási Testületet. Ha Ön az Erasmus+ programországok valamelyikének állampolgára, az Európai Szolidaritási Testület portálján tud regisztrálni és önkéntes munkára jelentkezni. A testület regisztrált tagjai:

  • kereshetnek a portálon számukra közzétett projektmunka-ajánlatok között, vagy
  • várhatnak, hogy a projektmunkát kínáló szervezetek lépjenek velük kapcsolatba.

Ha Ön az Erasmus+ partnerországok valamelyikének állampolgára, közvetlenül annál a szervezetnél tud az Erasmus+ önkéntes tevékenységeire jelentkezni, amelyik küldő vagy fogadó szervezetként a gyakorlati teendők megszervezéséért felelős. Az Európai Ifjúsági Portálon, az EU fiataloknak szóló webhelyén található egy lista az Erasmus+ keretében önkéntes tevékenységet kínáló szervezetekről. Böngéssze végig a listát és vegye fel a kapcsolatot az Önt érdeklő szervezetekkel, hátha kínálnak projektmunka-lehetőséget. Elképzelhető azonban, hogy az adatbázisban olyan szervezetek is szerepelnek, amelyek jelenleg nem keresnek új önkénteseket.

További információk

Ha kérdései vannak, forduljon az Ön országában működő Erasmus+ nemzeti irodához. Vagy írjon nekünk az Európai Ifjúsági Portálon található kapcsolatfelvételi űrlapunkon

Oszd meg ezt az oldalt