Európai önkéntes szolgálat

Áttekintés

Az európai önkéntes szolgálat (European Voluntary Service, EVS) segítségével a fiatalok külföldre utazhatnak, hogy ott önkéntesmunka-projektekben vegyenek részt.

Az EVS önkéntesei elkötelezik magukat annak a külföldi szervezetnek a tevékenysége mellett, amelynél önkéntes munkát végeznek. Sok területen szerveződnek önkéntesmunka-projektek – így például az ifjúsági munka, a kultúra, a szociális gondozás, illetve a környezetvédelem terén –, és az önkéntes munka tevékenységek széles körét magában foglalja. Az önkéntesek teljes munkaidőben dolgoznak, és munkájukért nem kapnak fizetést.

Az önkéntes tevékenység során elért eredmények és elsajátított ismeretek európai szintű elismerését szolgálja a Youthpass tanúsítvány.

Az európai önkéntes szolgálathoz jelentkező érdeklődőknek érdemes áttekinteniük az információs csomagot, mely tájékoztatja őket arról, mire számíthatnak az önkéntes munka során, továbbá információkkal szolgál a Youthpass tanúsítványról és a biztosításról.

Az Erasmus+ online nyelvi támogatás segít abban, hogy az önkéntesek elsajátítsák azt a nyelvet, melyet az önkéntes tevékenység során használni fognak.

Időtartam

Az önkéntes tevékenységek időtartama 2 héttől 12 hónapig terjedhet.

Az európai önkéntes szolgálat programországokban és szomszédos partnerországokban – azaz Európán kívül – is kínál önkéntesmunka-lehetőségeket.

Feltételek

Az európai önkéntes szolgálat keretében 17–30 éves fiatalok végezhetnek önkéntes munkát.

Pénzügyi támogatás

A pénzügyi támogatás teljes mértékben fedezi az önkéntesmunka-projektek kapcsán felmerülő alapvető költségeket. Az önkénteseknek nem kell fizetniük az ellátásért, a lakhatásért és a helyi közlekedésért. Az is előfordulhat, hogy kisebb összegű „zsebpénzt” is kapnak.

A kinttartózkodás során mindegyik önkéntes biztosítását fedezik.

Pályázati tudnivalók

Ha Ön az európai önkéntes szolgálat keretében szeretne önkéntes munkát végezni, közvetlenül annál a szervezetnél kell jelentkeznie, amelyik küldő vagy fogadó szervezetként a gyakorlati teendők megszervezéséért felelős.

Az Európai Ifjúsági Portálon, az EU fiataloknak szóló webhelyén önkéntesmunka-lehetőségekről szóló adatbázis található. Az adatbázis részletes információkkal szolgál:

  • a különböző projektekről,
  • az önkéntesekkel szembeni elvárásokról,
  • a kapcsolatfelvételi adatokról és a jelentkezési eljárásokról.

A jelentkezési eljárások eltérnek egymástól a különböző EVS-projektek esetében, ezért érdemes mindig az adott projekt kapcsán utánanézni a jelentkezésre vonatkozó tudnivalóknak.

Ha nem talál megfelelő projektet, érdemes lehet tovább keresnie az EVS-akkreditációval rendelkező szervezetek adatbázisában, és a kiválasztott szervezetektől megérdeklődnie, milyen lehetőségeket kínálnak. Elképzelhető azonban, hogy az adatbázisban olyan szervezetek is szerepelnek, amelyek jelenleg nem keresnek új önkénteseket.

További információk

Ha segítségre van szüksége ahhoz, hogy kiválassza a megfelelő részt vevő szervezetet, vagy ha kérdései vannak, forduljon az országában működő Erasmus+ nemzeti irodához.

Oszd meg ezt az oldalt