Europska volonterska služba

Pregled

Europska volonterska služba (EVS) mladima omogućuje da putuju u inozemstvo i sudjeluju u volonterskim projektima.

Kao EVS volonter obvezujete se raditi za neku organizaciju u inozemstvu. Volonterski projekti mogu uključivati različite vrste aktivnosti u područjima kao što su rad s mladima, kulturne aktivnosti, socijalna skrb ili zaštita okoliša. Volontiranje je neplaćeno i odvija se u punom radnom vremenu.

Vaša postignuća i stečeno znanje priznaju se na europskoj razini na temelju potvrde Youthpass.

Volonteri koji već sudjeluju u EVS-u trebali bi pročitati informacijski paket u kojem se objašnjava što mogu očekivati te se pružaju informacije o potvrdi Youthpass i osiguranju.

Pristup jezičnoj potpori na internetu u okviru programa Erasmus+ pomoći će vam pri učenju jezika koji se govori u vašem volonterskom radu.

Trajanje

Volonterske aktivnosti traju od dva tjedna do 12 mjeseci.

Mogućnosti u okviru EVS-a dostupne su u zemljama obuhvaćenima programom Erasmus+ i susjednim partnerskim zemljama, što znači da volontirati možete i izvan Europe.

Uvjeti

Za volontiranje se možete prijaviti ako imate od17 do 30 godina.

Financijska potpora

Pokriveni su svi najvažniji troškovi povezani s vašim volonterskim projektom. Osigurani su smještaj i hrana te lokalni prijevoz po potrebi. Možda ćete primati i mali iznos džeparca.

Svi su volonteri osigurani tijekom boravka u inozemstvu.

Kako se prijaviti

Možete se prijaviti za volontiranje u okviru EVS izravno putem organizacije odgovorne za vaše upućivanje u inozemstvo ili organizacije koja vas prima u inozemstvu i odgovorna je za rješavanje svih praktičnih pitanja.

Na Europskom portalu za mlade, internetskim stranicama EU-a za mlade, nalazi se baza podataka o prilikama za volontiranje s:

  • pojedinostima različitih projekata
  • opisima vrsta volontera koje su potrebne
  • podacima za kontakt i postupcima prijave

Postupci prijave razlikuju se ovisno o projektima EVS stoga uvijek trebate provjeriti odjeljak Kako se prijaviti za projekte koji vas zanimaju.

Ako ne možete pronaći prikladan projekt, možete pretraživati popis organizacija EVS-a i stupiti u kontakt s njima kako biste doznali traže li volontere. Imajte na umu da neke od tih organizacija možda trenutačno ne traže nove volontere.

Saznajte više

Nacionalna agencija za program Erasmus+ u vašoj zemlji može vam pomoći da pronađete neku od organizacija koje sudjeluju u programu te odgovoriti na vaša pitanja.

Podijelite ovu stranicu