Volonterske aktivnosti u okviru programa Erasmus+

Pregled

Volonterske aktivnosti u okviru programa Erasmus+ mladima omogućuju da putuju u inozemstvo i sudjeluju u volonterskim projektima.

Erasmus+ jedan je od EU-ovih programa financiranja iz kojih se podupiru volonterske aktivnosti u okviru inicijative Europske snage solidarnosti. 

Sudjelovanjem u Europskim snagama solidarnosti pridružujete se zajednici mladih istomišljenika koji pridonose stvaranju uključivog i ujedinjenog društva.

Kao volonter obvezujete se raditi za neku organizaciju u inozemstvu. Volonterski projekti mogu uključivati razne aktivnosti u područjima kao što su rad s mladima, kultura, socijalna skrb ili zaštita okoliša. Kao volonter pristajete raditi u punom radnom vremenu, bez naknade.

Vaša postignuća i stečeno znanje priznaju se na europskoj razini zahvaljujući alatu za priznavanje učenja Youthpass. Na kraju angažmana u Europskim snagama solidarnosti dobit ćete i potvrdu o sudjelovanju. 

Volonteri koji već sudjeluju u volonterskoj aktivnosti u okviru programa Erasmus+ trebali bi proučiti informacijski paket kako bi saznali što mogu očekivati, kako se služiti alatom Youthpass i na kakvo osiguranje imaju pravo.

Pristup mrežnoj jezičnoj potpori u okviru programa Erasmus+ pomoći će vam pri učenju jezika zemlje u kojoj volontirate.

Trajanje

Volonterske aktivnosti traju od dva tjedna do 12 mjeseci.

Prilike za sudjelovanje u volonterskim aktivnostima u okviru programa Erasmus+ pružaju se i u zemljama sudionicama programa Erasmus+ i u susjednim partnerskim zemljama, što znači da volontirati možete i izvan Europe.

Uvjeti

Za prijavu i sudjelovanje morate imati od 17 do 30 godina

Financijska potpora

Pokriveni su svi osnovni troškovi povezani s vašim volonterskim projektom. Osigurani su smještaj i hrana te lokalni prijevoz prema potrebi. Možda ćete primati i manje iznose za osobne troškove.

Svi su volonteri osigurani tijekom boravka u inozemstvu.

Kako se prijaviti?

Program Erasmus+ podupire Europske snage solidarnosti. Ako dolazite iz zemlje sudionice programa Erasmus+, možete sudjelovati u volonterskim aktivnostima registracijom na portalu Europskih snaga solidarnosti. Nakon registracije možete:

  • potražiti primjereni projekt na popisu objavljenih slobodnih radnih mjesta za registrirane sudionike ili
  • pričekati da vam se obrate organizacije koje bi vam mogle ponuditi angažman.

Ako dolazite iz partnerske zemlje programa Erasmus+, možete se prijaviti za volontiranje u okviru tog programa izravno organizaciji odgovornoj za slanje u zemlju domaćina ili primanje u toj zemlji te za organizaciju praktičnih pojedinosti. Na Europskom portalu za mlade nalazi se popis organizacija uključenih u volontiranje u okviru programa Erasmus+. Pregledajte popis i obratite se organizacijama koje vas zanimaju kako biste provjerili nude li angažmane. Imajte na umu da neke od njih možda trenutačno ne traže nove volontere.

Saznajte više

Ako imate pitanja, možete se obratiti nacionalnoj agenciji za program Erasmus+ u svojoj zemlji ili iskoristiti uslugu Postavi pitanje na Europskom portalu za mlade. 

Podijelite ovu stranicu