Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία

Παρουσίαση

Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS) βοηθά τους νέους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συμμετάσχουν σε σχέδια εθελοντισμού.

Ως εθελοντής της EVS δεσμεύεστε να προσφέρετε εργασία σε έναν οργανισμό στο εξωτερικό. Τα σχέδια εθελοντισμού μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορες δραστηριότητες σε τομείς όπως εργασία των νέων, πολιτισμός, κοινωνική πρόνοια ή περιβαλλοντική προστασία. Θα προσφέρετε τις εθελοντικές σας υπηρεσίες χωρίς αμοιβή και με πλήρες ωράριο.

Όσα επιτύχατε και μάθατε μέσω της εθελοντικής σας εργασίας πιστοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του εργαλείου αναγνώρισης «Youthpass».

Οι εθελοντές που συμμετέχουν ήδη σε δράσεις της EVS πρέπει να συμβουλευτούν το ενημερωτικό υλικό το οποίο εξηγεί τι μπορείτε να αναμένετε και περιέχει πληροφορίες για το Youthpass και την ασφαλιστική κάλυψη.

Η πρόσβαση στο εργαλείο διαδικτυακής γλωσσικής υποστήριξης του Erasmus+ θα σας βοηθήσει να μάθετε τη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσετε κατά την εθελοντική σας εργασία.

Διάρκεια

Οι δράσεις εθελοντισμού μπορούν να διαρκούν από 2 εβδομάδες έως 12 μήνες.

Δυνατότητες για EVS υπάρχουν στις χώρες του προγράμματος Erasmus+ αλλά και στις γειτονικές χώρες-εταίρους, που σημαίνει ότι μπορείτε να προσφέρετε εθελοντική εργασία και εκτός της Ευρώπης.

Όροι συμμετοχής

Για να συμμετάσχετε σε σχέδια εθελοντισμού πρέπει να είστε μεταξύ 17 και 30 ετών.

Χρηματοδοτική στήριξη

Όλα τα βασικά έξοδα που σχετίζονται με την εθελοντική σας εργασία καλύπτονται. Σας παρέχονται στέγη, τροφή και τοπικές μεταφορές που ενδεχομένως θα χρειαστείτε. Μπορεί επίσης να λάβετε και ένα ποσό για μικροέξοδα.

Όλοι οι εθελοντές έχουν ασφαλιστική κάλυψη κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό.

Πώς να υποβάλετε αίτηση

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στην EVS απευθείας μέσω του οργανισμού που είναι αρμόδιος για την αποστολή ή την υποδοχή σας στο εξωτερικό καθώς και για τη ρύθμιση όλων των πρακτικών λεπτομερειών.

Στην Ευρωπαϊκή Πύλη για τη Νεολαία, τον ιστότοπο της ΕΕ για τους νέους, θα βρείτε μια βάση δεδομένων για τις δυνατότητες εθελοντισμού με:

  • πληροφορίες για τα διάφορα σχέδια
  • περιγραφή του προφίλ των εθελοντών που χρειάζονται
  • στοιχεία επικοινωνίας και διαδικασίες υποβολής αίτησης

Οι διαδικασίες υποβολής αίτησης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα σχέδια της EVS και γι αυτό πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε την ενότητα «Πώς να υποβάλετε αίτηση» στα σχέδια που σας ενδιαφέρουν.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα σχέδιο που να σας ενδιαφέρει, μπορείτε να φυλλομετρήσετε τον κατάλογο οργανισμών EVS και να επικοινωνήσετε μαζί τους για να δείτε αν προσφέρουν θέσεις. Μην ξεχνάτε ότι ορισμένοι από τους οργανισμούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μπορεί να μην αναζητούν αυτή τη στιγμή νέους εθελοντές.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο εθνικός φορέας Erasmus+ στη χώρα σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε έναν συμμετέχοντα οργανισμό και να απαντήσει στις ερωτήσεις σας.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα