Împrumuturile Erasmus+ pentru masterat

Prezentare generală

Împrumuturile Erasmus+ pentru masterat sunt garantate de UE și vă permit să obțineți un credit avantajos cu care să vă finanțați un curs de masterat într-o țară participantă la programul Erasmus+.

Sistemul a fost conceput pentru a sprijini și proteja prin garanții sociale persoanele care urmează studii postuniversitare și se confruntă cu dificultăți financiare:

  • nu sunt necesare garanții din partea studenților sau a părinților, favorizându-se astfel egalitatea de acces
  • ratele dobânzii sunt mai mici decât cele de pe piață
  • condițiile de rambursare le permit absolvenților să își caute un loc de muncă, timp de maximum doi ani, înainte de a începe să ramburseze împrumutul.

În prezent, sistemul este pus la dispoziție prin universități și bănci:

  • bănci din Spania și Turcia pentru studenții din aceste țări care urmează cursuri postuniversitare în străinătate și pentru studenți din alte țări participante la program care merg în Spania la un program de masterat
  • universități din Luxemburg și Cipru pentru studenții care vin din alte țări participante la program să urmeze un program de masterat la aceste universități.

Pe măsură ce va crește numărul instituțiilor din Europa care aderă la sistem, vor fi disponibile noi destinații.

Cu toate acestea, nu se poate prevedea cu exactitate când anume se vor adăuga noi țări, deoarece acordurile cu băncile, cu agențiile de împrumut pentru studenți și cu universitățile vor fi încheiate treptat, pentru fiecare țară în parte.

Durata

Puteți solicita un împrumut în valoare de până la 12 000 EUR pentru un masterat de 1 an sau până la 18 000 EUR, pentru un masterat de 2 ani (sau sumele echivalente în valută/moneda locală în cazul băncilor din țări aflate în afara zonei euro, cu variațiile date de fluctuațiile ratei de schimb valutar).

Condiții

Dacă ați obținut deja diploma de licență (sau o diplomă echivalentă) și ați fost admis la un program de masterat în altă țară participantă la program, puteți beneficia de un împrumut.

Pentru aceasta trebuie să locuiți într-o țară participantă la program și să mergeți la studii în altă țară decât țara dumneavoastră de reședință sau decât cea în care ați obținut prima diplomă.

Puteți beneficia de împrumut doar dacă studiați la o universitate care deține Carta Universitară Erasmus+.

Împrumutul nu vi se va acorda dacă urmați în străinătate doar o parte din studiile de master, însă este posibil să puteți beneficia de o bursă Erasmus+.

Dobânda aplicată împrumutului va varia în funcție de țara în care își are sediul banca sau instituția. Totuși, dobânda va fi mai mică decât rata standard calculată în mod normal pentru ceilalți clienți.

Depunerea cererii

Pentru a depune o cerere, adresați-vă băncilor, universităților sau agențiilor de împrumut pentru studenți participante.

MicroBank (banca socială din cadrul Caixa) din Spania este prima instituție bancară care a oferit împrumuturi Erasmus+ pentru masterat în 2015, atât pentru studenții din Spania care pleacă în străinătate, cât și pentru cei care vin din străinătate în Spania pentru a urma un program de master.

Începând din decembrie 2016, studenții din Turcia care vor să-și finanțeze un master în străinătate se pot adresa și Finansbank.

În ianuarie 2017, Universitatea din Luxemburg s-a alăturat sistemului de împrumut Erasmus+ pentru studenții înscriși la masterat, fiind urmată de Universitatea din Cipru, în februarie 2018. Începând cu anul academic 2018-2019, aceste universități le permit masteranzilor să amâne plata taxelor și a costurilor de cazare timp de doi ani.

Studenții trebuie să depună cererea la o sucursală a băncilor, la universități sau on-line, împreună cu următoarele documente:

  • ultima diplomă obținută
  • chitanța pentru taxa de înscriere SAU un document care să confirme înscrierea și să menționeze costul programului de masterat

Informații suplimentare

Pentru termenii și condițiile de acordare a împrumuturilor Erasmus+, vă rugăm să consultați următoarele site-uri:

Întrebări și răspunsuri despre împrumuturile Erasmus+ pentru masterat

Puteți obține informații generale cu privire la împrumuturile Erasmus+ pentru masterat de la Fondul european de investiții.

Mărturii ale beneficiarilor: Xavier Casas (ES) / Blair Clark (UK) / Boris Kuzmanov (BG)

Material video

Programul Erasmus+: Mai mult sprijin pentru mobilitate cu Stefan Jahnke, fost președinte al Rețelei studenților Erasmus, despre noile oportunități oferite de Erasmus+.

Urmăriți-l pe Jorge Fernández pe drumul său de la Málaga la Londra, susținut de un împrumut Erasmus+ pentru masterat.

Distribuie această pagină