Erasmus+ mesterképzési hallgatói hitelek

Áttekintés

Az Erasmus+ mesterképzési hallgatói hitelek fedezetét az EU garantálja, törlesztésük feltételei pedig igen kedvezőek. A hiteleknek köszönhetően a kedvezményezettek könnyebben tudják fedezni a programországok valamelyikében folytatott mesterszintű tanulmányaik költségeit.

A cél az, hogy a posztgraduális tanulmányokat folytató diákok támogatásban részesüljenek, és ne kelljen anyagi nehézségekkel küszködniük tanulmányaik során. Ezért:

 • nincs szükség biztosítékra sem a diákok, sem a szülők részéről, ami esélyegyenlőséget biztosít a hitelfelvétel tekintetében;
 • a hitelkonstrukció a piaci kamatlábaknál kedvezőbb kamatlábakat kínál;
 • a visszafizetési feltételek lehetővé teszik, hogy a diákok a törlesztést akár két évvel a tanulmányaik elvégzését követően kezdjék csak meg, amikor már sikerült elhelyezkedniük.

Az Erasmus+ mesterképzési hallgatói hitel bankokon keresztül, illetve közvetlenül az egyetemnél vehető igénybe.

 • A külföldön posztgraduális tanulmányokat tervező spanyol és török diákok, valamint a programországok spanyolországi mesterképzésre felvett diákjai spanyolországi és törökországi bankokon keresztül kaphatnak hallgatói hitelt.
 • A Luxembourgi és a Ciprusi Egyetemen nyújtott mesterképzésben részt vevő, a programországok valamelyikéből érkező hallgatók a fogadó egyetemen igényelhetnek tanulmányi hitelt.

Minél több intézmény vesz majd részt Európa-szerte a hitelprogramban, annál több célország esetében lehet majd a hitelt posztgraduális tanulmányok céljára igénybe venni.

Azt azonban lehetetlen megmondani, hogy az egyes országok esetében pontosan mikortól vehetik majd igénybe a diákok a hitelt, mert a bankokkal, a diákhitel-ügynökségekkel és az egyetemekkel fokozatosan, országonként kerül majd sor a hitelmegállapodások megkötésére.

Időtartam

Egyéves mesterképzés esetében maximum 12 000 EUR, kétéves mesterképzés esetében pedig legfeljebb 18 000 EUR hitel vehető fel (vagy ennek megfelelő összeg más pénznemben euróövezeten kívüli bankok esetében, az árfolyam változásaira is figyelemmel).

Feltételek

Azok részesülhetnek hitelben, akik elvégezték az alapképzést (vagy azzal egyenértékű képzést), és akiket felvettek egy másik programországban meghirdetett teljes mesterképzési programra.

A jogosultságnak az is feltétele, hogy a hitel kérelmezője valamelyik programországban éljen. Ezenfelül a célország nem egyezhet meg a lakóhely szerinti országgal, sem azzal az országgal, ahol a kérvényező elnyerte a mesterképzésben való részvételhez szükséges képesítését.

A diák csak akkor kaphat hitelt a mesterképzés elvégzéséhez, ha a fogadó egyetem rendelkezik Erasmus Felsőoktatási Chartával.

Azok, akik a mesterképzési programnak csak egy részét végzik külföldön, nem igényelhetnek Erasmus+ hallgatói hitelt, pénzügyi támogatásra azonban jogosultak lehetnek az Erasmus+ program keretében.

A hitelkamatláb mértéke attól fog függni, hogy melyik országban található a hitelt nyújtó bank vagy intézmény székhelye. A kamatláb azonban minden esetben alacsonyabb lesz a piaci kamatlábaknál.

A pályázás módja

A hitelfelvételi kérelmet közvetlenül a hitelprogramban részt vevő bankokhoz, egyetemekhez, illetve diákhitel-ügynökségekhez kell benyújtani.

A spanyolországi MicroBank (a Caixa bank által létrehozott szociális bank) az első olyan pénzintézet, amely (2015-ben) elkezdett Erasmus+ mesterképzési hallgatói hitelt nyújtani mind a külföldre készülő spanyol mesterhallgatóknak, mind a spanyolországi mesterképzésre érkező külföldi diákoknak.

2016 decemberétől a török diákok a Finansbankhoz is folyamodhatnak hallgatói hitelért.

2017 januárjában a Luxembourgi Egyetem, 2018 februárjában pedig a Ciprusi Egyetem csatlakozott az Erasmus+ mesterhallgatói hitelprogramhoz. A 2018–2019-es tanulmányi évtől kezdődően e két intézmény kétéves haladékot ad az egyetemen mesterképzést folytató külföldi diákoknak a beiratkozási díj és a lakhatási költségek megfizetésére.

A hitelt a bankfiókoknál, a fogadó egyetemen vagy az interneten lehet kérelmezni. Ehhez az alábbi dokumentumokat kell benyújtani:

 • a mesterképzés megkezdése előtti tanulmányok lezárását tanúsító oklevél,
 • a mesterképzésre történő beiratkozásért felszámolt díj befizetését igazoló nyugta VAGY a mesterképzésre vonatkozó felvételi igazolás és költségigazolás.

További információk

Ha tájékozódni szeretne arról, milyen feltételekkel vehet igénybe Erasmus+ mesterképzési hallgatói hitelt, kérjük látogasson el a hitelező bankok honlapjára:

 • MicroBank (a Spanyolországban mesterfokú tanulmányokat tervező külföldi hallgatók és a külföldi mesterképzésre felvett spanyol diákok esetében);
 • Finansbank (csak a külföldi mestertanulmányokra felvett török diákok esetében);
 • Luxembourgi Egyetem (csak a Luxemburgban mesterfokú tanulmányokra beiratkozott külföldi diákok esetében – a hitelprogram 2018 nyarán indul);
 • Ciprusi Egyetem (csak a Cipruson mesterfokú tanulmányokra beiratkozott külföldi diákok esetében – a hitelprogram 2018 nyarán indul).

Gyakran feltett kérdések az Erasmus+ mesterhallgatói hitelprogramról

Háttér-információk az Erasmus+ mesterképzési hallgatói hitelről az Európai Beruházási Alap honlapján

Kedvezményezettek beszámolói: Xavier Casas (Spanyolország) / Blair Clark (Egyesült Királyság) / Borisz Kuzmanov (Bulgária)

Videó

Erasmus+: több támogatás a mobilitás előmozdítására – az Erasmus Diákhálózat volt elnöke, Stefan Jahnke beszámol arról, milyen új lehetőségeket kínál az Erasmus+ program a diákoknak

Ismerje meg Jorge Fernándezt, aki – miután alapszintű diplomát szerzett Madridban – az Erasmus+ mesterhallgatói hitelprogram jóvoltából Londonban folytatja tanulmányait.

Oszd meg ezt az oldalt