Zajmovi za diplomske studije u okviru programa Erasmus+

Pregled

Zajmovi za diplomske studije programa Erasmus+ zajmovi su s jamstvom EU-a s povoljnim uvjetima otplate koji vam mogu olakšati financiranje diplomskog studija u zemlji sudionici programa Erasmus+.

Svrha je programa poduprijeti studente diplomskih studija i zaštititi ih od loših životnih uvjeta s pomoću socijalnih zaštitnih mjera koje obuhvaćaju sljedeće:

  • nije potreban kolateral studenata ili roditelja, čime se osigurava jednaki pristup
  • povoljne kamatne stope bolje od tržišnih
  • uvjete otplate prema kojima studenti nakon diplome imaju do dvije godine da pronađu posao prije nego počnu s otplatom.

Trenutačno zajmove pružaju banke i sveučilišta:

  • banke u Španjolskoj i Turskoj za studente iz tih zemalja koji odlaze na poslijediplomske studije u inozemstvo i studente iz drugih zemalja sudionica programa koji idu u Španjolsku na diplomski studij
  • na sveučilištima u Luksemburgu i Cipru za studente iz drugih zemalja sudionica u programu koji idu na diplomski studij na ta sveučilišta.

S obzirom na to da se sve više institucija iz cijele Europe pridružuje programu, bit će više dostupnih odredišta za poslijediplomske studije.

Međutim, ne može se predvidjeti kad će točno neka zemlja biti obuhvaćena jer će se sporazumi s bankama, agencijama za studentske zajmove i sveučilištima sklapati postupno i pojedinačno za svaku zemlju.

Trajanje

Možete dobiti zajam do 12 000 EUR za jednogodišnji diplomski studij ili do 18 000 EUR za dvogodišnji diplomski studij (ili u jednakovrijednim iznosima, podložno promjenama tečaja, u stranoj valuti za banke u zemljama u kojima valuta nije euro).

Uvjeti

Ako ste završili preddiplomski studij ili stekli jednakovrijednu kvalifikaciju i primljeni ste u program diplomskog studija u drugoj zemlji sudionici u programu, možete iskoristiti zajam.

Da biste se mogli prijaviti, morate živjeti u zemlji koja sudjeluje u programu, a vaše studijsko odredište ne smije se nalaziti u državi boravišta ili državi u kojoj ste stekli prvu kvalifikaciju.

Zajam možete dobiti samo za studij na sveučilištu koje je nositelj Povelje Erasmus+ za visoko obrazovanje.

Zajam vam nije dostupan ako studirate u inozemstvu samo jedan dio diplomskog studija, ali i dalje se možete prijaviti za stipendiju Erasmus+.

Kamatna stopa koja se zaračunava ovisit će o zemlji u kojoj banka ili institucija koja daje zajam ima sjedište. Međutim, kamatna stopa bit će niža od uobičajenih komercijalnih stopa.

Kako se prijaviti?

Da biste se prijavili, obratite se nacionalnim bankama, sveučilištima ili agencijama za studentske zajmove koji sudjeluju u programu.

MicroBank (socijalna banka la Caixe) u Španjolskoj prva je banka koja je 2015. i odlaznim i dolaznim studentima na diplomskim studijima ponudila zajmove za diplomske studije programa Erasmus+.

Odlazni studenti iz Turske mogu od prosinca 2016. zahtjev podnijeti i u Finansbanku.

Sveučilište u Luksemburgu pridružilo se programu zajmova za diplomske studije programa Erasmus+ u siječnju 2017., a Sveučilište u Cipru u veljači 2018. Od akademske godine 2018./2019. ta sveučilišta studentima na diplomskim studijima omogućuju dvogodišnji poček na otplatu školarine i/ili troškova smještaja.

Zahtjev se podnosi u podružnicama banaka, na sveučilištu, ili pak putem interneta, a pritom trebate predati sljedeću dokumentaciju:

  • potvrdu o završetku posljednjeg studija koji ste završili prije diplomskog studija za koji se prijavljujete
  • potvrdu o plaćenoj upisnini ILI dokaz da ste primljeni na studij i dokaz o troškovima diplomskog studija.

Saznajte više

Uvjeti odobravanja zajmova za diplomske studije programa Erasmus+:

Najčešća pitanja o zajmovima za diplomske studije programa Erasmus+

Dodatne informacije o zajmovima za diplomske studije programa Erasmus+ nudi Europski investicijski fond.

Priče sudionika: Xavier Casas (ES) / Blair Clark (UK) / Boris Kuzmanov (BG)

Videozapis

Program Erasmus+: Veća potpora mobilnosti sa Stefanom Jahnkeom, bivšim predsjednikom Mreže studenata programa Erasmus; nove mogućnosti koje se studentima nude u okviru programa Erasmus+

Slijedite primatelja zajma za diplomske studije programa Erasmus+ Jorgea Fernándeza od Malage do Londona.

Podijelite ovu stranicu