Erasmus Mundus közös mesterképzési programok

Hogyan lehet pályázni?

A diákok az Erasmus Mundus közös mesterképzések online katalógusában tájékozódhatnak a meghirdetett programokról. További információkért és a jelentkezési eljárással kapcsolatos tudnivalókért az őket érdeklő programot indító konzorciumhoz kell fordulniuk.

Áttekintés

Az Erasmus Mundus közös mesterképzés nívós és integrált nemzetközi tanulmányi program, melyet nemzetközi konzorciumot alkotó felsőoktatási intézmények működtetnek közösen.

Az Erasmus Mundus közös mesterképzési programok uniós finanszírozású ösztöndíjakat biztosítanak a programban való részvételre jelentkező legjobb diákoknak. Pályázni évente lehet.

A képzésre a programországok közül legalább kettőben kell, hogy sor kerüljön. A képzés egy része valamelyik partnerországban is megvalósulhat, ha az adott partnerország valamely intézménye is részt vesz a képzés megszervezésében.

Időtartam

Az Erasmus Mundus közös mesterképzés 60, 90 vagy 120 ECTS-kreditet érő tanulmányi program. Ez azt jelenti, hogy időtartama legalább 12, legfeljebb pedig 24 hónap.

Feltételek

A programban való részvételre mesterfokú tanulmányokat folytató diákok pályázhatnak.

Olyan diákok jelentkezhetnek, akik már megszerezték első felsőfokú diplomájukat, vagy igazolni tudják, hogy az általuk elvégzett tanulmányokat jogilag és gyakorlatilag ezzel egyenértékűnek ismerik el az oklevelet kiállító országok.

Azok a hallgatók, akik már kaptak ösztöndíjat Erasmus Mundus közös mesterképzésre vagy Erasmus Mundus mesterképzésre/közös doktori képzésre, nem pályázhatnak újabb ösztöndíjra az Erasmus Mundus közös mesterképzés keretében. Az Erasmus Mundus közös mesterképzési programban részt vevő hallgatók nem részesülhetnek másik uniós finanszírozású ösztöndíjban az alatt az időszak alatt, amíg a mesterképzés során ösztöndíjat kapnak.

Eredmény

A tanulmányi program sikeres elvégzése vagy egyetlen, közös oklevél elnyerését eredményezi, melyet a konzorciumban részt vevő felsőoktatási intézmények közül legalább kettő állít ki, vagy pedig többes oklevelek, vagyis a konzorciumban részt vevő felsőoktatási intézmények közül kettő által kiállított legalább két oklevél kibocsátását.

Arról, hogy egy adott országban elismerik-e valamelyik Erasmus Mundus közös mesterképzési programot, az érintett illetékes hatóságoknál lehet érdeklődni, megadva a hatóságnak a kérdéses program hivatalos nevét.

Pénzügyi támogatás

Az Erasmus Mundus közös mesterképzés során azok a hallgatók részesülhetnek Erasmus+ pénzügyi támogatásban, akiknek a tanulmányi programra történő jelentkezését elfogadja a programot szervező konzorcium, és akiket ezt követően kiválasztanak az ösztöndíjra pályázó diákok közül.

Az Erasmus Mundus közös mesterképzési programok keretében nyújtott ösztöndíjak fedezik a részvételi költségeket (ideértve a következőket: tandíj, könyvtár és laboratórium használatáért fizetendő díj, teljes körű biztosítás, a mesterképzésben való részvétellel kapcsolatos minden egyéb kötelező kiadás). Ezen túlmenően a hallgatói ösztöndíj az utazási és a berendezkedési költségekhez való hozzájárulást, továbbá a megélhetési költségekhez való hozzájárulást is tartalmazza. Utóbbi olyan juttatás, melyben az ösztöndíjas hallgatók a tanulmányi program teljes időtartama során havi rendszerességgel részesülnek.

Az ösztöndíj teljes összege a képzés időtartamának és a diák állampolgárságának függvénye (a nem uniós diákok nagyobb összegű ösztöndíjban részesülnek).

Az ösztöndíjak legalább 75%-át partnerországokból származó jelentkezőknek ítélik oda.

Pályázati tudnivalók

A diákok az Erasmus Mundus közös mesterképzések online katalógusában tájékozódhatnak a meghirdetett programokról. További információkért és a jelentkezési eljárással kapcsolatos tudnivalókért az őket érdeklő programot indító konzorciumhoz kell fordulniuk.

Az online katalógus minden nyáron új Erasmus Mundus közös mesterképzési programokkal bővül. A legtöbb konzorciumhoz október és január között lehet beadni pályázatot a következő tanulmányi évben induló mesterképzési programokra.

További információk

A „24 degrees” című kiadványban 24 szakember ismerteti az általa koordinált Erasmus Mundus közös mesterképzési programot.

Fontos, hogy a diákok tájékozódjanak arról, milyen jogok illetik meg őket, amikor tanulmányok céljából külföldre mennek.

A programkalauz (Erasmus+ – Pályázati útmutató) is részletes tájékoztatással szolgál ezekről a lehetőségekről.

A programországok nemzeti irodái és a partnerországok nemzeti központjai segíteni tudnak az esetleges kérdésekkel és a jelentkezési eljárással kapcsolatban.

Az ESAA, az Erasmus+ program jelenlegi és volt diákjait tömörítő szövetség dinamikus fórumot biztosít a hálózatépítés, a szakmai fejlődés és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdítása céljából.

További ösztöndíj-lehetőségekről lehet tájékozódni az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség honlapján.

A doktoranduszok az ún. Marie Skłodowska-Curie-cselekvések keretében is uniós támogatásban részesülhetnek abból a célból, hogy bizonyos ideig külföldön folytassanak tanulmányokat.

Videó: Erasmus Mundus közös mesterképzési programok: együtt a kiválóság felé vezető úton – a kisfilmben Shqipe Neziri, az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja keretében Koszovóban indított korrupcióellenes program igazgatója beszél élményeiről. Shqipe Neziri Erasmus Mundus mesterképzésben vett részt 2009 és 2010 között az Egyesült Királyságban, a Yorki Egyetemen, 2010 és 2011 között pedig a budapesti Közép-európai Egyetemen.

Kapcsolódó hírek és események

Oszd meg ezt az oldalt