Združeni diplomski studiji Erasmus Mundus

Kako se prijaviti

Studenti bi trebali proučiti internetski katalog EMJMD-a te od konzorcija koji organizira poslijediplomski studij zatražiti dodatne informacije o kolegijima i načinima prijave.

Pregled

Združeni diplomski studij Erasmus Mundus (EMJMD) prestižan je integrirani međunarodni studijski program, koji zajednički vodi međunarodni konzorcij ustanova visokog obrazovanja.

Iz EMJMD-a se najboljim studentima među prijavljenima u okviru godišnjih krugova odabira dodjeljuju stipendije koje financira EU.

Nastava se mora održavati u najmanje dvije države koje sudjeluju u Programu. Dio nastave može se održavati i u partnerskoj državi ako je uključena ustanova iz partnerske države.

Trajanje

EMJMD je studijski program koji nosi 60, 90 ili 120 ECTS bodova. U skladu s tim program traje najmanje 12 i najviše 24 mjeseca.

Uvjeti

Mogu se prijaviti studenti na razini diplomskih studija iz cijelog svijeta.

Morate imati diplomu preddiplomskog studija ili dokazati da imate priznat istovjetan stupanj obrazovanja u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i praksom u zemljama koje dodjeljuju akademske stupnjeve.

Ako ste već primali stipendiju EMJMD-a ili Združenog poslijediplomskog studija Erasmus Mundus, ne možete biti kandidat za novu stipendiju EMJMD-a. Ne možete se koristiti drugim programom stipendija koji financira EU dok primate stipendiju EMJMD-a.

Akademski rezultati

Nakon uspješnog dovršetka studijskog programa dodjeljuje se diploma združenog studija (jedna diploma koja se izdaje u ime najmanje dvije ustanove visokog obrazovanja iz konzorcija EMJMD-a) ili više diploma (najmanje dvije diplome koje izdaju dvije ustanove visokog obrazovanja iz konzorcija).

Kako biste doznali hoće li diploma EMJDM-a biti prepoznata u određenoj zemlji, obratite se odgovarajućim nadležnim tijelima sa službenim nazivom studija.

Financijska potpora

Financijska potpora iz programa Erasmus+ dostupna je kandidatima koji su na temelju odluke konzorcija primljeni na studij i zatim odabrani za stipendiju EMJMD-a.

Stipendije EMJMD-a pokrivaju troškove sudjelovanja (uključujući troškove školarine te korištenja knjižnice i laboratorija, puno osiguranje te sve druge obvezne troškove povezane s pohađanjem diplomskog programa); namijenjenje su za podmirenje troškova putovanja i nastanjenja te uključuju mjesečne naknade troškova tijekom cijelog trajanja studijskog programa.

Ukupan iznos školarina može se razlikovati ovisno o trajanju vašeg studijskog programa te vašoj nacionalnosti (studenti koji nisu iz EU-a dobivaju veće stipendije).

Minimalno 75 % stipendija dodjeljuje se kandidatima iz partnerskih zemalja.

Kako se prijaviti?

Studenti bi trebali proučiti internetski katalog EMJMD-a te od konzorcija koji organizira poslijediplomski studij zatražiti dodatne informacije o kolegijima i načinima prijave.

Novi niz odabranih EMJMD-a svako se ljeto dodaje na popis. Većina konzorcija zahtijeva da se prijave dostave u razdoblju od listopada do siječnja za programe koji počinju sljedeće akademske godine.

Saznajte više

Akademici za „24 stupnja” govore o svojim programima Združenih diplomskih studija Erasmus Mundus

Informirajte se o svojim pravima za vrijeme studija u inozemstvu.

Vodič programa Erasmus+ nudi detaljne informacije o tim mogućnostima.

Nacionalne agencije u zemljama sudionicama i nacionalni uredi u partnerskim zemljama mogu vam pomoći u vezi s pitanjima i prijavama.

Udruga studenata i bivših studenata programa Erasmus+ (ESAA) nudi studentima i bivšim studentima programa Erasmus+ dinamično okruženje za umrežavanje, profesionalni razvoj i interkulturalnu razmjenu.

Više informacija o mogućnostima za stipendiranje dostupno je na stranici Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu.

Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie omogućuju pružanje financijske potpore EU-a doktorandima tijekom njihova istraživačkog rada u inozemstvu.

Videozapis: Združeni diplomski studiji Erasmus Mundus – zajedno prema izvrsnosti sa Shqipe Neziri, voditeljicom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj i Antikorupcijskog programa u Kosovu te bivšom studenticom diplomskog studija javne politike u okviru programa Erasmus Mundus, koja je od 2009. do 2010. studirala na Sveučilištu York (UK) i od 2010. do 2011. na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (Mađarska)