A koronavírus-járvány következményei az Erasmus+ program és az Európai Szolidaritási Testület mobilitási tevékenységeire nézve

Published:
13/03/2020
  • A Bizottság teljes mértékben tiszteletben tartja mindazokat az intézkedéseket, amelyeket a tagállamok a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hoznak meg. A Bizottság megérti, hogy ezek az intézkedések következményekkel járhatnak a diákok, a hallgatók, az önkéntesek és más érdeklődők részvételére azokat a mobilitási tevékenységeket illetően, melyekre az Erasmus+ program és az Európai Szolidaritási Testület keretében kerül sor.
  • A jelenlegi helyzet miatt egyes résztvevők nem tudnak elutazni az otthonukból, mások pedig nem képesek visszatérni oda. Ez a bizonytalanság arra készteti a szülők egy részét, hogy ne engedjék gyermekeiket útra kelni.
  • A bizonytalanság mérséklése érdekében a lehető legrugalmasabban járunk el a program végrehajtása során, az alkalmazandó jogszabályok által kijelölt kereteken belül.
  • Az Erasmus+ nemzeti irodáknak iránymutatást adtunk ki arról, hogy a jelen helyzetben alkalmazhatják az „elháríthatatlan külső okra” (vis major) vonatkozó záradékokat. Ez lehetővé teszi a számukra, hogy felmérjék többletköltségek elfogadásának lehetőségét egy bizonyos támogatási összeghatárig. Arra is módot ad a számura, hogy a tervezett tevékenységeket projektenként akár 12 hónappal is elhalasszák. Minderről a tagállami hatóságokat is értesítettük.
  • Fokozott figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását, és szükség esetén további intézkedéseket is meg fogunk hozni.

Oszd meg ezt az oldalt