Gyakori kérdések

Az alábbiakban felsoroltunk néhányat az Erasmus+ programmal kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések közül, a rájuk adott válaszokkal együtt. Minden kérdésre természetesen itt nem tudunk kitérni, ezért érdemes a lehetőségeket ismertető részben tájékozódni. Ha ott sem kap választ a kérdésére, forduljon munkatársainkhoz a Kapcsolatfelvétel részben megadott elérhetőségeken.

Fussa át a kérdéseket, hogy lássa, feltettek-e már hasonlót, amelyből Ön is választ kaphat.

Tájékozódni szeretne arról, hogyan befolyásolja az Erasmus+ programot és az Európai Szolidaritási Testület tevékenységét a koronavírus-járvány? Látogasson el a járvány következményeivel foglalkozó oldalunkra.

A pályázati eljárás más és más attól függően, hogy Ön magánszemélyként vagy szervezetként pályázik-e, illetve hogy az adott finanszírozási lehetőséget nemzeti iroda vagy az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség kezeli-e. A pályázati eljárásokról, valamint a kapcsolódó dokumentumsablonokról és űrlapmintákról bővebb információkkal a Pályázati tudnivalók rész szolgál.

A szakemberek számára biztosított képzési lehetőségekről a portál szakemberek képzésével foglalkozó részében lehet tájékozódni.

Amennyiben Ön programország polgára, a legtöbb részvételi lehetőség nyitva áll Ön előtt. Néhány programban partnerországok polgárai is részt vehetnek. Ilyen például egyebek mellett az Erasmus Mundus közös mesterképzés. További információkért érdemes ellátogatni lehetőségeket ismertető oldalakra, mivel a részvételi jogosultság feltételei az egyes pályázati felhívások esetében eltérhetnek.

A részvételi jogosultság feltételei az egyes pályázati felhívások esetében eltérhetnek, ezért érdemes azokról közvetlenül az adottlehetőséget ismertető weboldalon vagy a pályázati útmutatóból tájékozódni.

Nemzeti irodák kizárólag programországokban működnek. Más országokban adott esetben nemzeti központ foglalkozik az Erasmus+ programmal. Ha az Ön országában ilyet nem talál és magánszemélyként kíván pályázni, a legjobb, ha ahhoz az intézményhez vagy szervezethez fordul, amely az oktatásért, képzésért, illetve az ifjúsági vagy sportügyekért felel. Ha szervezet képviseletében kíván részt venni a programban, az Európai Bizottság lehet a segítségére a EuropeDirect szolgálaton keresztül.

A pénzügyi szabályokkal és a finanszírozással kapcsolatban információkat az Erasmus+ Pályázati útmutatóban talál.

A program a világ legtöbb országának, így az afrikai országok legtöbbjének szervezetei előtt nyitva áll. A részvételi jogosultság feltételei az egyes pályázati felhívások esetében eltérhetnek, ezért érdemes azokról közvetlenül az adott lehetőséget ismertető weboldalonvagy a pályázati útmutatóból tájékozódni.

Az Erasmus+ mesterképzési hallgatói hitel felvételének feltételeit az egyes hitelintézetek határozzák meg. Általában igaz, hogy csak a hitelfolyósítás helye szerinti országba érkező vagy abból az országból induló hallgatók jogosultak a hitelre.

Oszd meg ezt az oldalt