Error message

Unable to find term: a tanítás és a tanulás minősége
Erasmus+
Az EU oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja
menu

Erasmus+ 30 anniversary logo

Fókuszban: Színvonalas tanítás és tanulás

Az Erasmus+ program által kínált nemzetközi tapasztalatszerzés és készségfejlesztés nemcsak diákok, gyakornokok vagy önkéntesek előtt nyit új távlatokat. A csereprogramok az oktatók és pedagógusok számára épp olyan hasznosak, hiszen hosszú távon módszereik folyamatos megújítására sarkallják őket. Így a programból profitálnak maguk a részt vevő tanárok és oktatók, de azok kollégái és tanítványai is, illetve végső soron a társadalom egésze.

A formális és a nem formális tanulásra irányuló kezdeményezései révén az Erasmus+ Európában és azon kívül is páratlan lehetőségeket nyújt az oktatás, a képzés és az ifjúsági munka terén a megismerésre, a tapasztalatcserére és a tevékeny szerepvállalásra. A program keretében kínált lehetőségek kedvező hatásai már megmutatkoztak. Kiváltképp az oktatók és más szakmabeliek mobilitása, valamint a szervezetek közötti együttműködés bizonyult gyümölcsözőnek. Alex O’Mahony, a dublini Szentlélek Nemzeti Fiúiskola (Holy Spirit Boys National School) tanítója kapva kapott az alkalmon, hogy részt vegyen az Erasmus+ alkalmazotti csereprogramjában, mely – mint mondta – „jól illusztrálta, milyen kézzelfogható előnyei vannak az országközi szakembercserének és képzéseknek a nemzeti oktatási rendszerre nézve”. A felsőoktatási intézmények igazgatóinak több mint 90%-a szerint a bevált módszerek terjesztése és az az ismeretek bővítése szempontjából rendkívül hatékony, ha a tanári kar tagjai néhány hónapot külföldön, egy másik oktatási intézménynél töltenek. 

Ahhoz, hogy az oktatási és képzési rendszerek jobban megfeleljenek a tanulók igényeinek és a társadalom szükségleteinek, elengedhetetlen az is, hogy az oktatási, képzési és ifjúsági szervezetek, valamint a vállalkozások eredményesen együttműködjenek egymással. Maja Makovec Brenčič, Szlovénia oktatásügyi, tudományügyi és sportügyi minisztere szerint az Erasmus+ keretében indított együttműködési projektek ideális platformot nyújtanak a tanítási módszerekről folytatott nemzetközi eszmecseréhez. Maja Makovec Brenčič is vett már részt csereprogramban, és saját tapasztalataival kapcsolatban a következőket mondta: „Nagyra értékeltem ezt a lehetőséget, mert alkalmam nyílt beszélni más európai országok pedagógusaival. Teljesen más volt személyes tapasztalatcsere útján, szemtől szemben megbeszélni olyan témákat, amelyekkel tanóráimon magam is foglalkoztam, mint pusztán tudományos alapokon tájékozódni.” A részt vevő szervezetek 89%-a arról számolt be, hogy a csereprogramoknak köszönhetően számottevő előrelépést értek el a tanulási készségek gyakorlati alkalmazása és a projektmenedzsment terén.

Az Erasmus+ program pályázati felhívásai hamarosan közzétételre kerülnek. Ne hagyja ki Ön se ezt a nagyszerű lehetőséget a nemzetközi tapasztalatszerzésre: fejlessze készségeit, adjon lendületet projektjének az Erasmus+-szal!

Read our spotlight stories from Erasmus+ participants

There are no stories.

Want to give your feedback about this page?