Erasmus+
EU-program för utbildning, ungdomar och idrott
menu

Erasmus+ 30 anniversary logo

Om Erasmus+

Vad betyder plustecknet i Erasmus+?
Det är i själva verket flera olika plus. Se vilka i dessa videoklipp med entusiastiska deltagare från både Europa och övriga världen.

Discover Erasmus+

Ruth Frendo, 37

Adult Education

Ruth representerade Malta i ett Erasmus+-projekt som omfattade flera länder och som handlade om social inkludering. Under projektet intervjuade Ruth asylsökande och flyktingar på Malta och fick personlig kontakt med människor genom deras berättelser. Hennes forskning översattes till sju europeiska språk och låg till grund för en utbildningsdokumentär.

Roberto Breeveld, 30

School Education

Roberto är lärare i geografi och ledde två eTwinning-projekt som organiserade virtuella elevutbyten mellan fem länder. Genom att interagera med människor från andra kulturer fick hans elever nya perspektiv och förbättrade sin engelska. Nu är Roberto en entusiastisk eTwinning-ambassadör.

Christina, Angela & Yuriy

International Cooperation

Christina, Angela och Yuriy är tre av alla dem som deltog i La MANCHE, ett projekt för att främja moderniseringen av den högre utbildningen i Armenien, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina. Fem EU-länder ingick också i konsortiet. Projektet är ett lysande exempel på hur samarbete och strategiskt partnerskap genom Erasmus+ leder till hållbara förändringar.

Martina Caironi - 27

Paralympic winner

Martina Caironi var 22 när hon åkte på Erasmus-utbyte till Spanien. Att få klara allt själv stärkte hennes självförtroende. Två månader efter Erasmus-vistelsen tog hon guld vid Paralympics i London 2012. Vid Paralymics i Rio de Janeiro 2016 tog hon guld på 100 meter sprint och silver i längdhopp.

Gellért Szó, 28

Vocational and Educational Training

Gellért fick tillfälle att lära sig bakkonstens alla regler av framstående bagare i Frankrike. Hans tre veckor långa erfarenhet var så inspirerande att han vann tävlingen för bästa tårta i Ungern. Två gånger. Han är nu lycklig ägare av två konditorier i två olika städer.

Alexandro, Wassim & Aaliyah, 8 > 12

School Education

Wassim, Alexandro och Aaliyah deltog i ”Våra europeiska elevers otroliga kulinariska resa”, ett projekt som förde samman barn från skolor i utsatta områden i Bryssel (Belgien) och Bobigny (Frankrike). Genom att göra recept med mat från sina föräldrars ursprungsländer utvecklade eleverna viktiga färdigheter som matematik och respekt för andra kulturer.

Tania Habimana, 27

Higher Education

Tania Habimana växte upp i Storbritannien och Belgien. Via Erasmus studerade hon internationella affärer och tyska. I dag har Tania tv-dokumentärserien Tailored Business, som följer hennes färd kors och tvärs i Afrika där hon syr kläder åt folk och intervjuar dem. Tania är förespråkare för kvinnliga företagare och hoppas att hennes tv-program ska inspirera andra till att utforska sina egna talanger som företagare.

Mina Jaf, 28

European Voluntary Service

Mina, som lämnade irakiska Kurdistan som barn, har ett stort intresse för att skydda flyktingars rättigheter. Under 2015 jobbade hon som volontär på Vluchtelingenwerk Vlaanderen (flamländsk flyktingorganisation) i ett år. Erfarenheten gav henne tillfälle att utveckla sina egna färdigheter inom språk, ledarskap och samordning. Mina startade senare den icke-statliga organisationen Women Refugee Route (vägen för kvinnliga flyktingar) som erbjuder information och olika tjänster åt kvinnor och flickor på flykt och som också har som mål att synliggöra dem. Mina belönades 2016 med utmärkelsen Voices of Courage av kommissionen för kvinnliga flyktingar.