Erasmus+
Програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта
menu

Erasmus+ 30 anniversary logo

Открийте „Еразъм+“

Какво означава плюсът в „Еразъм+“?
Всъщност той означава много различни плюсове! Научете за тях в тези видеоматериали, в които ще видите ентусиазирани участници в програмата от цяла Европа и извън нея.

Discover Erasmus+

Ruth Frendo, 37

Adult Education

Рут представя Малта в проект за социалното приобщаване по програма „Еразъм+“ с участието на няколко държави. В рамките на проекта Рут провежда интервюта с търсещи убежище и бежанци в Малта и изгражда лична връзка с хората чрез техните истории. Нейното изследване е преведено на 7 европейски езика и по него е създаден образователен документален филм.

Roberto Breeveld, 30

School Education

Роберто е учител по география, ръководил два eTwinning проекта, организирайки виртуални ученически обмени с пет държави. Общувайки с хора от различни култури, неговите ученици разширяват кръгозора си и подобряват английския си. Сега Роберто е запален посланик на платформата за сътрудничество eTwinning.

Christina, Angela & Yuriy

International Cooperation

Кристина, Ангела и Юри са сред многото хора, които бяха част от проекта „ЛА МАНШ“ за насърчаване на модернизацията на висшето образование в Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Освен тези страни консорциумът включва пет държави, членки на ЕС. Проектът е отличен пример за сътрудничество и стратегическо партньорство в рамките на „Еразъм+“, който довежда до постигането на устойчива промяна.

Martina Caironi - 27

Paralympic winner

Мартина Кайрони е 22-годишна, когато отива на студентски обмен по програма „Еразъм“ в Испания. Това, че успява да се справи с всичко сама, й дава увереност. Два месеца след края на нейния престой по програма „Еразъм“ тя печели златен медал от Параолимпийските игри в Лондон през 2012 г. На Параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. тя взима златен медал в спринта на 100 метра и сребърен медал в скока на дължина.

Gellért Szó, 28

Vocational and Educational Training

Гелерт получава възможността да научи тайните на пекарския занаят от именити майстори във Франция. Опитът, който получава за три седмици, се оказва толкова вдъхновяващ, че той печели конкурса „Най-добър сладкиш“ в Унгария. Два пъти. Сега той е щастлив собственик на два сладкарски магазина в два различни града.

Alexandro, Wassim & Aaliyah, 8 > 12

School Education

Уасим, Алехандро и Алия взимат участие в „Невероятното кулинарно приключение на нашите европейски ученици“ – проект, в който се включват деца от училища, намиращи се в необлагодетелствани райони в Брюксел (Белгия) и Бобини (Франция). Приготвяйки рецепти от родната кухня на родителите си, учениците развиват важни умения като математически способности и уважение към другите култури.

Tania Habimana, 27

Higher Education

Таня Хабимана израства в Обединеното кралство и Белгия. В рамките на обмена си по програма „Еразъм“ тя изучава бизнес и немски език. Днес Таня води телевизионното предаване Tailored Business, в което документира своите пътешествия из Африка, докато изработва костюми за хората и провежда интервюта с тях. Таня подкрепя жените предприемачи и се надява нейното телевизионно предаване да вдъхнови другите да развият собствения си предприемачески дух.

Mina Jaf, 28

European Voluntary Service

Мина, която като дете напуска Иракски Кюрдистан, започва да проявява силен интерес към защитата на правата на бежанците. През 2015 г. тя става доброволка във Vluchtelingenwerk Vlaanderen (Фламандска служба за бежанците) за една година. Този опит й позволява да развие своите езикови, управленски, лидерски и координаторски умения. По-късно Мина създава своя собствена неправителствена организация, наречена Women Refugee Route, чиято цел е да предоставя информация и услуги на жени и момичета бежанци по време на тяхното пътуване и да направи техните проблеми по-видими. През 2016 г. Мина е отличена с наградата Voices of Courage на организацията Women's Refugee Commission.