Erasmus+
Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport
menu

Erasmus+ 30 anniversary logo

30. obljetnica i vi

Bilo da se radi o većim mogućnostima za pronalazak posla, razvoju svježih pogleda na održivi razvoj, učenju novog jezika, stjecanju jasnije slike o europskom građanstvu ili otkrivanju strasti za volontiranje: Erasmus+ nudi brojne uspješne primjere.

Program Erasmus obogaćuje živote u proteklih 30 godina. On nije samo još jedna od faza u nečijem životu, on je prekretnica.

Erasmus+: oblikovanje budućnosti Europe

Započelo je kao program za mobilnost studenata 1987., a izraslo u nešto veće i obogatilo živote više od pet milijuna izravnih sudionika, da i ne spominjemo koliko je neizravno utjecalo na mnoge druge. Zato smo 2014. brojne programe spojili u jedan: Erasmus+.

Ta platforma za europsku i međunarodnu mobilnost i suradnju spaja ljude iz različitih sredina. Omogućuje im da steknu kompetencije koje trebaju da bi živjeli neovisno i ispunjeno te im pomaže da pronađu svoje mjesto u našim društvima te razviju osjećaj europskog identiteta – identiteta koji dopunjuje naše nacionalne, regionalne i lokalne identitete.

Trideseta godišnjica Erasmusa podudara se s još jednom prekretnicom europskih integracija: 60. obljetnicom Ugovora iz Rima, kojim se promiče sve tješnje povezana unija unutar Europe. I jednom i drugom obljetnicom slavi se zajednički cilj: ujedinjenje Europljana.

Široko priznat kao najuspješniji program EU-a, Erasmus+ konkretan je primjer pozitivnog učinka europske integracije i međunarodnih odnosa koji je obogatio živote gotovo dva milijuna ljudi iz Europe i šire samo od 2014. do 2016.!

Stoga se čini primjerenim da 2017. bude godina proslave svega što je Erasmus+ dosad ostvario, ali i godina promišljanja o budućnosti Europe koju možemo izgraditi zajedno!

Tijekom 2017. diljem Europe organizirat će se događaji kojima će se predočiti priča programa Erasmus+ i njegovih prethodnika u posljednjih 30 godina. Proslave, konferencije, rasprave, razgovori, izložbe, forumi i drugi događaji organizirat će se na lokalnim i nacionalnim razinama te na europskoj razini. Pridružite nam se na događajima u vašoj blizini!

Podijelite svoje događanje

/programmes/erasmus-plus/file/katainen-en-hdmp4_hrkatainen-en-hd.mp4

Vizija generacije Erasmus+ za Europu

Ova 30. obljetnica savršena je prilika da razmislimo o tome što Europa može biti za svakoga od nas.

Vi – generacija Erasmus – imate budućnost Europe u svojim rukama. Zašto ne biste iznijeli svoje mišljenje?

Podijelite svoje ideje o tome kako možemo zajedno izgraditi bolju Europu. Tijekom godine bit će više mogućnosti kojima će se osigurati platforma za predstavljanje ideja i raspravu o njima.

Imate li osobnih iskustava s programom Erasmus+ koja biste htjeli podijeliti? Ako imate, povežite se s nama na Twitteru ili Facebooku.

Želite saznati kako je Erasmus+ utjecao na živote drugih europskih građana? Pogledajte naše Erasmus+ Stories a nechte se inspirovat!

Máte chuť uspořádat akci související s 30. výročím programu nebo třeba debatu o budoucnosti Evropy? Můžete využít naši priče o programu Erasmus+ i pronađite nadahnuće!

+ u programu Erasmus+

Dakle, što znači „plus” u programu Erasmus+?

Program Erasmus uvelike se razvio i proširio od osnivanja. Više nije usmjeren isključivo na akademsko obrazovanje. Upravo suprotno, „plus” znači da sad uključuje stažiranja na radnome mjestu, aktivnosti osposobljavanja i obrazovanja osoblja te projekte suradnje između sveučilišta, istraživačkih organizacija, poduzeća, nevladinih organizacija, lokalnih, regionalnih, nacionalnih tijela i ostalih društveno-gospodarskih subjekata – u Europi i šire.

Ali to nije sve!

Danas Erasmus+ pojedincima i organizacijama nudi mnogo mogućnosti, primjerice odlazak u inozemstvo u okviru volontiranja ili naukovanja i suradnju na zajedničkim projektima. Sport je postao još jedan važan dio programa Erasmus+.

Proširenje ciljne skupine programa Erasmus+ stvara velik potencijal za poticanje gospodarskog rasta, stvaranje radnih mjesta i socijalnu koheziju unutar Europe i istodobno pruža mladim Europljanima priliku da pojačaju osobni i profesionalni razvoj.

U okviru programa Erasmus+ između 2014. i 2020. četiri milijuna Europljana imat će na raspolaganju mogućnosti za mobilnost koje će uključivati sve države članice EU-a i šire.

Erasmus+ više je od same mobilnosti

S pomoću projekata suradnje Erasmus+ organizacijama aktivnima u područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta pruža priliku da uspostave međunarodna partnerstva kojima se proširuju mogućnosti za osoblje i studente i potiču reforme.

Red je na vama:
recite nam što je „+” u vašem programu Erasmus+!

/programmes/erasmus-plus/file/mogherinimp4_hrmogherini.mp4

Erasmus+: najveći primjer uspjeha EU-a

Program Erasmus (eng. European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) izgrađen je na probnim razmjenama studenata od 1981. do 1986. i službeno donesen 17. lipnja 1987. Prve godine, 1987./1988., u program je bilo uključeno 11 zemalja (Belgija, Danska, Grčka, Francuska, Irska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina) s 3 244 studenta koja su otputovala u inozemstvo radi studija.

Program je 1987. bio usmjeren na studente u visokom obrazovanju. Od tada se razvio te nudi mogućnosti u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, školskog obrazovanja, obrazovanja odraslih, mladih i sporta.

Program Erasmus+ pokrenut je 2014. spajanjem u jedan program svih inicijativa u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta (npr. Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, Jean Monnet, Erasmus Mundus, Alfa, Edulink, Mladi na djelu i Sport).

Want to give your feedback about this page?