Erasmus+
Πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό
menu

Erasmus+ 30 anniversary logo

Η 30η Επέτειος και εσύ

Τα επιτυχημένα παραδείγματα του Erasmus + είναι πολυάριθμα: άλλοι αύξησαν τις πιθανότητές τους να βρουν δουλειά, άλλοι βρήκαν νέες προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη, άλλοι έμαθαν μια ξένη γλώσσα ή κατάλαβαν καλύτερα τη σημαίνει ευρωπαϊκή ιθαγένεια και, τέλος, άλλοι ανακάλυψαν ότι τους αρέσει πολύ ο εθελοντισμός.

Τα τελευταία 30 χρόνια το πρόγραμμα Erasmus προσφέρει στους νέους μια πολύτιμη εμπειρία ζωής. Δεν είναι απλώς μια παρένθεση αλλά μια καθοριστική περίοδος στη ζωή τους.

Πρόγραμμα Erasmus+: διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης

Το πρόγραμμα που άρχισε το 1987 ως πρόγραμμα κινητικότητας για φοιτητές έχει εξελιχθεί σε μια σπουδαία εμπειρία που έχει εμπλουτίσει τη ζωή 9 και πλέον εκατομμυρίων νέων, και έχει επηρεάσει έμμεσα τη ζωή πολλών άλλων. Για τον λόγο αυτό, το 2014 αποφασίσαμε να ενώσουμε πολλά προγράμματα σε ένα: το Erasmus+.

Η πλατφόρμα αυτή, που αφορά την ευρωπαϊκή και διεθνή κινητικότητα και συνεργασία, φέρνει σε επαφή άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο. Τους παρέχει τα προσόντα που απαιτούνται για να μπορέσουν να γίνουν αυτόνομα και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, και τα βοηθά να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία και να αποκτήσουν συνείδηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, μιας ταυτότητας που συμπληρώνει τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές ταυτότητες.

Η 30ή επέτειος του προγράμματος Erasmus συμπίπτει με ένα άλλο ορόσημο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία προωθεί μια ολοένα ισχυρότερη ένωση μέσα στην Ευρώπη. Και οι δύο επέτειοι έχουν έναν κοινό στόχο: να γιορτάσουν την ένωση των λαών της Ευρώπης.

Το Erasmus +, ευρέως αναγνωρισμένο ως το πιο επιτυχημένο κοινοτικό πρόγραμμα, αποτελεί απτό παράδειγμα του θετικού αντικτύπου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της διεθνούς εμβέλειάς της, δεδομένου ότι μόνο το διάστημα 2014-2016 άλλαξε τη ζωή 2 εκατομμυρίων ατόμων από την Ευρώπη και πέραν αυτής!

 

Συνεπώς, είναι φυσικό το 2017 να είναι έτος εορτασμού για όλα όσα έχει πετύχει το Erasmus + μέχρι σήμερα, αλλά και έτος στοχασμού για τη μελλοντική Ευρώπη που μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί!

Καθόλη τη διάρκεια του 2017, θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη διάφορες εκδηλώσεις που θα παρουσιάσουν την ιστορία του Erasmus + και των προγενέστερων αυτού προγραμμάτων τα τελευταία 30 χρόνια. Εκδηλώσεις, συνέδρια, συζητήσεις, εκθέσεις, φόρουμ και πολλά άλλα θα διοργανωθούν σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Λάβετε μέρος και εσείς στις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν στην περιοχή σας!

Διαδώστε την εκδήλωσή σας

/programmes/erasmus-plus/file/katainen-en-hdmp4_elkatainen-en-hd.mp4

Το όραμα της γενιάς του Erasmus+ για την Ευρώπη

Αυτή η 30ή επέτειος αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να σκεφτούμε τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για τον καθένα από εμάς.

Εσείς - η γενιά του Erasmus - κρατάτε στα χέρια σας το μέλλον της Ευρώπης. Τι θα λέγατε λοιπόν να μας πείτε τη γνώμη σας;

Πείτε μας τις ιδέες σας για το πώς μπορούμε να χτίσουμε μαζί μια καλύτερη Ευρώπη. Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις ιδέες τους.

Έχετε κάποια προσωπική εμπειρία από το πρόγραμμα Erasmus+ που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Εάν ναι, συνδεθείτε μαζί μας μέσω του Twitter ή του Facebookon is megoszthatják velünk tapasztalataikat.

Θέλετε να μάθετε πώς το Erasmus+ επηρέασε τη ζωή άλλων Ευρωπαίων πολιτών; Ρίξτε μια ματιά στις ιστορίες του Erasmus+ και εμπνευστείτε από αυτές!

Θέλετε να διοργανώσετε μια εκδήλωση σχετική με την 30ή επέτειο ή μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης; Δείτε τα εργαλεία που διαθέτουμε και βρείτε το υλικό και τις διαδικτυακές πλατφόρμες που θα χρειαστείτε!

Το + στο Erasmus+

Τι σημαίνει το «συν» στο Erasmus+;

Από τότε που δημιουργήθηκε, το πρόγραμμα Erasmus έχει αναπτυχθεί και επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό. Το πρόγραμμα δεν εστιάζει πλέον μόνο στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Αντίθετα, το «συν» σημαίνει ότι τώρα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση στον τόπο εργασίας, δραστηριότητες κατάρτισης και διδασκαλίας του προσωπικού, καθώς και προγράμματα συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, ΜΚΟ, τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών και άλλων κοινωνικοοικονομικών φορέων – εντός και εκτός Ευρώπης.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Σήμερα, το πρόγραμμα Erasmus+ προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε άτομα και οργανισμούς - να μεταβαίνουν στο εξωτερικό π.χ. ως εθελοντές ή μαθητευόμενοι, και να συνεργάζονται στο πλαίσιο κοινών σχεδίων. Ο αθλητισμός έχει επίσης καταστεί σημαντικό μέρος του προγράμματος Erasmus+.

Η διεύρυνση της ομάδας στόχου του προγράμματος Erasmus+ δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στους νεαρούς Ευρωπαίους την ευκαιρία να βελτιώσουν την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

Το διάστημα 2014-2020, το Erasmus+ θα προσφέρει ευκαιρίες κινητικότητας από και προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και πέραν αυτών, σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Το Erasmus+ δεν προσφέρει μόνο κινητικότητα

Στο πλαίσιο των σχεδίων συνεργασίας, το πρόγραμμα Erasmus+ παρέχει στους φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού την ευκαιρία να αναπτύξουν διεθνείς συμπράξεις που διευρύνουν τις ευκαιρίες για το προσωπικό και τους φοιτητές και δίνουν ώθηση στις μεταρρυθμίσεις.

/programmes/erasmus-plus/file/mogherinimp4_elmogherini.mp4

Erasmus+: η μεγαλύτερη επιτυχία της ΕΕ

Το πρόγραμμα Erasmus (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) έχει τις ρίζες του σε πιλοτικές ανταλλαγές φοιτητών, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1981-1986, και θεσπίστηκε επίσημα στις 17 Ιουνίου 1987. Το πρώτο έτος, 1987/1988, συμμετείχαν στο πρόγραμμα 11 χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), και 3.244 φοιτητές ταξίδεψαν στο εξωτερικό για σπουδές.

Το 1987, το πρόγραμμα απευθυνόταν σε φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης. Έκτοτε έχει διευρυνθεί και προσφέρει ευκαιρίες στους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της σχολικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ενηλίκων, της νεολαίας και του αθλητισμού.

Το 2014 ξεκίνησε το πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο συγκεντρώνει σε ένα μόνο πρόγραμμα, όλες τις πρωτοβουλίες στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού (δηλαδή τα προγράμματα Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, Jean Monnet, Erasmus Mundus, Alfa, Edulink, Νεολαία σε δράση και Αθλητισμός).

Want to give your feedback about this page?