• EQF Home Page Icon

Learning Opportunity: Se-n-se chemische procestechnieken (voor werkzoekenden)

Se-n-se chemische procestechnieken (voor werkzoekenden)

Course Information

Sinds september 2009 bestaat er in het technisch secundair onderwijs (TSO) een nieuw structuuronderdeel, namelijk het Se-n-se (secundair na secundair onderwijs). Dit ter vervanging van het vroegere 7e specialisatiejaar. Het Se-n-se wordt georganiseerd door secundaire scholen. Eigen aan al deze opleidingen is dat ze sterk gericht zijn op de arbeidsmarkt en dat 'werkplekleren' (stage) een essentieel onderdeel vormt van het programma. Het Se-n-se wil je mogelijkheden zowel naar tewerkstelling als naar hogere opleidingen bevorderen.

In deze opleiding chemische procestechnieken word je opgeleid tot procesoperator.
Een procesoperator houdt toezicht op het goede verloop van de (chemische) processen in een fabriek. Aangezien deze processen meestal volautomatisch gestuurd worden, zal de procesoperator dit meestal doen vanuit de controlekamer. Hij/zij moet kunnen ingrijpen als er iets fout loopt. Hij/zij doet ook controlerondes, neemt monsters voor analyse in het labo en begeleidt de mensen die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.
Wanneer er problemen opduiken, zal de procesoperator eerst uitzoeken hoe die er gekomen zijn. Hij of zij rapporteert de problemen en lost ze op, soms alleen, soms in samenwerking met onderhoudstechnici.
De procesoperator basischemie let er op dat er in de afdeling genoeg grondstoffen en producten aankomen en weer worden weggehaald; op het juiste moment en op de juiste plaats. Hij of zij zorgt er ook voor dat de installaties en hun omgeving netjes blijven. Bij dit alles worden strenge werkregels gevolgd en ook de voorschriften op het vlak van veiligheid, milieu en kwaliteit.
Als procesoperator moet je interesse hebben in techniek en chemie, initiatief kunnen nemen, meedenken over verbeteringen, voldoende communicatievaardigheid hebben, goed kunnen samenwerken met je collega¿s en je nauwlettend aan de veiligheidsregels houden.
De opleiding die je krijgt is zowel theoretisch als praktisch. Je moet een wetenschappelijk inzicht verwerven in het verloop van chemische en fysische processen. Je leert de werking kennen van destillatiekolommen, absorptietorens, warmtewisselaar, pompen, ... Je wordt vertrouwd gemaakt met onderhouds- en hersteltechnieken, elektrotechniek en regeltechniek, meetsystemen en de sturing van productieprocessen. Regelmatig wordt er een bedrijfsbezoek gepland.
Een deel van de opleiding gebeurt op de werkvloer bij een bedrijf onder de vorm van werkplekleren.

Alle informatie over de plaats waar deze opleiding aangeboden wordt en hoe dit opleidingstraject eruit ziet, vind je terug onder de flap 'praktisch en inschrijven'.

Reference Data

Location:
Education Level:
Thematic area:
Language:
Special target group:
Teaching Language:
Study Type:
Duration Information: 

880 uren, uitgedrukt in uren

Costs: 

gratis

Provider Information

Provider Name: 
Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding
Provider Contact Info: 

Qualifications Awarded

Reference Data

Qualification Awarded:
CERTIFIC

Course Locations

Reference Data

Course address:

Hasseltweg, 383
GENK
3600
Belgium

Course location information:

Sint Jozefinstituut Bokrijk