• EQF Home Page Icon

Learning Opportunity: Focussen niveau 2 - Brugge

Focussen niveau 2 - Brugge

Course Information

Focussen is een proces van aandacht richten op de eigen binnenwereld. Focussen speelt zich af op het snijpunt van lichamelijke en mentale processen. In deze tussenruimte houden we onze aandacht open en aanwezig. We merken op wat we (lijfelijk) gewaar worden als we onszelf heel eenvoudige vragen stellen. In het dagelijkse leven antwoorden we meteen met gedachten. Bij focussen staan we stil en wachten we op een antwoord dat van binnenuit ontstaat. Door ons open te stellen voor een gebied dat verder reikt dan ons verstandelijk bewustzijn, verdiepen en verbreden we onze kennis omtrent onszelf.

Deze specifieke manier om zich te concentreren op de innerlijke belevingswereld werd ontdekt door Eugene Gendlin. Via wetenschappelijk onderzoek stelde hij vast dat mensen die gemakkelijk vooruitgang boeken in psychotherapie gekenmerkt worden door een spontane neiging om stil te staan bij vage lichamelijke gewaarwordingen, bij innerlijke belevingen waar ze voorlopig nog geen woorden voor hebben. Op die manier komen zij in contact met een innerlijk weten dat hen helpt inzicht te krijgen in hun situatie, betere keuzen te maken en dus beter richting te geven aan hun leven. Gendlin ontwikkelde een methode om deze vaardigheid aan te leren en noemde het focussen.

In niveau 2 worden de vaardigheden van het zelf focussen en het begeleiden van een focuspartner verder ontwikkeld en verdiept.
De basishouding van het focussen, het niet-oordelend luisteren naar iets in jezelf en in anderen, krijgt meer betekenis, zowel in focussessies als in het dagelijkse leven.

Na cursus 2 beschik je over meer mogelijkheden om – liefst met een focusmaatje - zelfstandig te focussen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Reference Data

Location:
Education Level:
Thematic area:
Language:
Special target group:
Teaching Language:
Study Type:
Duration Information: 

Bijeenkomsten: 2

Start Date: 
2014-10-23T03:00:00+03:00
Costs: 

200.00 EUR

Provider Information

Provider Name: 
Steunpunt voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk
Provider Contact Info: 

86, 1030, Brussel (Schaarbeek)

hilde.vanoverbeke@socius.be
http://www.socius.be

Course Locations

Reference Data

Course address:

Maagdendries, 11
Brugge
8000
Belgium

Course location information:

de Experiëntie