Om du inte kan läsa det här mejlet kan du läsa nätversionen i stället.
European Commission Nyhetsbrev om folkhälsa
Här hittar du tillförlitlig folkhälsoinformation
I detta nummer - 23 februari 2017
 

        Twitter Health  icon Twitter    
Ledare
EU:s folkhälsopris 2016 hjälper icke-statliga organisationer i kampen mot antibiotikaresistens
Årets folkhälsopris belönade insatser mot antibiotikaresistens, som är ett allvarligt hot mot människors hälsa. De tre pristagarna – utvalda bland 26 finalister – tillkännagavs den 6 februari 2017 vid en gemensam prisutdelning av Horisontpriset och folkhälsopriset i Leuven i Belgien. Vi fick en pratstund med dem och frågade om deras arbete och vad priset betyder för dem.
Go to related site
Infografik

  top
Projekt i fokus
Arna – antibiotikaresistens och oförsiktig användning av antibiotika
Målet med Arnaprojektet var att ringa in vilka faktorer som styr försäljning och oförnuftig användning av antibiotika utan recept, bedöma i vilken mån lagstiftningen om receptbelagd antibiotika följs i EU, dokumentera god praxis och utarbeta policyalternativ.
Go to related site
  top
Nyheter från EU
Slutkonferens för Canconprojektet – Malta, 14–15 februari 2017
Det EU-finansierade Canconprojektet presenterade de viktigaste resultaten för europeiska och nationella beslutsfattare, intressenter och partner, framför allt sin nya vägledning för bättre cancerscreening och cancervård.
Läs mer...
Tidigare diagnos av hiv och virushepatit var temat för konferens på Malta
Den 31 januari–2 februari hölls den andra europeiska konferensen om hiv och virushepatit för att bland annat diskutera strategier för testning och vårdkontakter. Arrangörer var organisationen Hiv i Europa och europeiska intressenter.
Läs mer...
Scheer publicerar sitt slutliga yttrande om UVC-lampor
Efter en begäran från EU-kommissionen har vetenskapliga kommittén för hälso- och miljörisker och nya risker (Scheer) gått igenom nya rön för att utvärdera hälsoriskerna med UVC-strålning från lampor. Läs slutsatserna här.
Läs mer...
Användning av primater i biomedicinsk forskning – samråd om preliminärt yttrande
Senast den 26 mars 2017 kan du lämna synpunkter på yttrandet om behovet av icke-mänskliga primater vid biomedicinsk forskning och tillverkning och testning av läkemedel och medicintekniska produkter. Den 14 mars 2017 hålls en offentlig utfrågning om yttrandet.
Läs mer...
112-dagen – ny teknik för att se varifrån ett larmsamtal kommer
Den 11 februari firades 112-dagen. Sedan 1991 har alla i EU kunnat larma det europeiska nödnumret 112. I några länder kan man nu se varifrån ett samtal kommer och på så vis rädda många fler liv. Varje år är det 300 000 personer som inte vet var de befinner sig när de slår larm.
Läs mer...
Succé för EU-projektet ”Tillsammans” som har nått nära en miljon gravida och ammande kvinnor
Det här faktabladet visar resultaten av det EU-finansierade pilotprojektet ”Tillsammans” – ett initiativ som gick ut på att få nyblivna och blivande mammor att äta bättre och motionera regelbundet både före, under och efter graviditeten. Projektet vände sig särskilt till kvinnor från utsatta grupper.
Läs mer...
Stöd till nationella program för cancerscreening
Antalet nationella screeningprogram för bröstcancer, livmoderhalscancer och tjocktarms- och ändtarmscancer har ökat kraftigt, enligt en nyligen publicerad rapport om genomförandet av rådets rekommendation från 2003 om cancerscreening.
Läs mer...
Organdonation och transplantation – rekordökning i Italien de senaste 10 åren
Under 2016 gav 1 596 personer i Italien livets gåva genom att donera sina organ, särskilt njure, lever eller lungor. Toscana är den region som har flest donatorer. Totalt gjordes 3736 transplantationer och väntelistorna för nya njurar och lungor har nu kortats.
Läs mer...
Franska livsmedelsverket uppdaterar kostråd och efterlyser nya matvanor
Efter tio år har landets kostråd uppdaterats och den franska livsmedels-, miljö- och arbetsmiljömyndigheten (Anses) uppmanar fransmännen att äta betydligt mer baljväxter och fullkorn och mindre rött kött och charkuterier.
Läs mer...
Sverige satsar en miljard kronor på ny livsmedelsstrategi
Regeringen har lagt fram en första handlingsplan med insatser fram till 2019 för att öka den svenska livsmedelsproduktion, skapa jobb och förbättra hållbarheten. Man vill också utveckla nyckelhålsmärkningen för att fler konsumenter ska välja nyttigare mat.
Läs mer...
  top
Pressmeddelanden från EU
Nyttigare mat i skolorna med nytt verktyg för offentlig upphandling
Ett stort problem vid upphandling av hälsosam skolmat är att översätta normerna för skolmat till lämpligt upphandlingsspråk. Det framgår av en rapport som presenterades vid ett möte på Malta den 22–23 februari om strategier mot barnfetma.
Läs mer...
Tyck till om Europeiska solidaritetskåren – deadline 31 mars 2017
Hälsa är en av kårens prioriteringar, och personal och organisationer inom hälso- och sjukvården uppmanas komma med synpunkter på den nya solidaritetskåren och hur den kan stärkas. Synpunkter från lärare, ungdomar, ungdomsledare, arbetsgivare och andra intressenter är också välkomna.
Läs mer...
Hälsoforskning prisas – 1 miljon euro till banbrytande test som skiljer mellan virus- och bakterieinfektioner
Priset till enastående forskning om hälsa är ett led i kommissionens insatser för att främja bättre användning av antibiotika och bekämpa det växande problemet med antibiotikaresistens.
Läs mer...
  top
Kommande evenemang
Slutkonferens för Chrodisprojektet om kroniska sjukdomar och ett hälsosamt åldrande – Bryssel, 27–28 februari 2017
Den första halvdagen fokuserar man på projektets arbete och hur resultaten kan användas, medan dag två handlar om problemet med kroniska sjukdomar mer allmänt.
Läs mer...
Dagen för sällsynta sjukdomar – 28 februari 2017
I år firas den tionde internationella dagen för sällsynta sjukdomar som samordnas av Eurordis. ”Forskningen ger oss oändliga möjligheter” lyder årets paroll. I samband med dagen anordnar patientorganisationer från hela världen evenemang på temat forskning.
Läs mer...
  top
Nya publikationer
Vägledning för bättre cancerscreening och cancervård
Vägledningen är till för regeringar, parlamentariker, vårdgivare, finansiärer och vårdpersonal på alla nivåer och är det viktigaste resultatet av den gemensamma åtgärden Cancon. Syftet är att minska cancerbördan i EU och öka jämlikheten när det gäller screening, vård och stöd till dem som överlevt cancer.
Go to related site
I.Family-studien uppmanar länderna att stödja familjerna i kampen mot barnfetma
I fem år har den EU-finansierade studien I.Family undersökt hälsofaktorer hos fler än 16 000 barn i åtta länder, bland annat Sverige. Den 9 februari publicerades resultaten, där det konstateras att länderna måste göra mer för att hjälpa familjerna att förbättra barnens hälsa och bekämpa fetmaepidemin.
Go to related site
Nytt faktablad om UVC-lampor
UVC-lampor används för att döda bakterier, men kan de vara hälsofarliga? Läs en sammanfattning av det slutliga yttrandet om UVC-lampor som just publicerats av vetenskapliga kommittén för hälso- och miljörisker och nya risker.
Get this document
  top
I nästa nummer
Europeiska referensnätverk
  top

Prenumerera/Avsluta prenumerationen | Tidigare nummer | Tipsa om nyheter och evenemang | Tipsa om sidan

Vårt nyhetsbrev finns på 23 officiella EU-språk