Jos et pysty lukemaan tätä sähköpostia, lue se verkossa.
European Commission Terveys-EU-uutiskirje
Luotettavaa tietoa terveysasioista
Tässä numerossa - 23 helmikuu 2017
 

        Twitter Health  icon Twitter    
Pääkirjoitus
Vuoden 2016 EU:n terveyspalkinnolla tuetaan mikrobilääkeresistenssin vastaista työtä tekeviä kansalaisjärjestöjä
Tänä vuonna EU:n terveyspalkinnolla haluttiin antaa tunnustusta eurooppalaisille kansalaisjärjestöille, jotka pyrkivät torjumaan mikrobilääkeresistenssin ihmisten terveydelle aiheuttamaa vaaraa. Ehdokkaita oli yhteensä 26, joista 3 parhaan nimet julkistettiin 6. helmikuuta 2017 Horizon-palkinnon ja EU:n terveyspalkinnon myöntämistilaisuudessa Leuvenissa Belgiassa. Terveys-EU-uutiskirje haastatteli kaikkia kolmea voittajaa, jotka kertoivat työstään ja siitä, miten palkinto vaikuttaa niiden tulevaisuuteen.
Go to related site
Infografiikka

  top
Hanke-esittely
Mikrobilääkeresistenssi ja harkitsemattoman antibioottien käytön syyt (ARNA-hanke)
ARNA-hankkeen tavoitteena oli tunnistaa keskeiset tekijät, jotka ovat reseptittömien antibioottien myynnin ja niiden harkitsemattoman käytön syynä, valvoa sellaisen EU:n lainsäädännön täytäntöönpanoa, jonka tarkoituksena on, että mikrobilääkkeet olisivat saatavilla vain reseptilääkkeinä, sekä dokumentoida parhaat käytännöt ja kehittää toimintavaihtoehtoja.
Go to related site
  top
Uutisia EU:sta
Yhteisen CANCON-toimen päätöskonferenssi 14.–15. helmikuuta 2017
Maltalla pidetyssä päätöskonferenssissa CANCON-osapuolet esittivät hankkeen keskeiset saavutukset EU:n ja kansallisen tason päättäjille, sidosryhmille ja kumppaneille. Tämän EU:n terveysohjelmasta osaksi rahoitetun syöväntorjuntahankkeen päätavoitteena oli kokonaisvaltaisen syöväntorjunnan laadun parantamista koskevan oppaan laatiminen, joka on nyt saatettu päätökseen.
Lue lisää...
HepHIV 2017 -konferenssin tavoitteena HIVin ja virushepatiitin varhaisempi diagnosointi
HIV in Europe -organisaatio järjesti yhteistyössä eurooppalaisten sidosryhmien kanssa 31. tammikuuta – 2. helmikuuta Maltalla HIViä ja virushepatiittia koskevan konferenssin. Kyseessä on toinen eurooppalainen konferenssi, jonka aiheena on näiden kahden toisiinsa liittyvän sairauden varhaisempi diagnosointi.
Lue lisää...
SCHEER julkaisee lopullisen lausuntonsa UVC-lampuista
Terveys- ja ympäristöriskejä sekä kehittymässä olevia riskejä käsittelevä tiedekomitea (SCHEER) on Euroopan komission pyynnöstä arvioinut viimeaikaisen näytön lamppujen UVC-säteilyyn liittyvistä terveysriskeistä. Arvioinnin tulokset ovat luettavissa täältä.
Lue lisää...
Julkinen kuuleminen: Alustava lausunto apinoiden käytöstä biolääketieteellisessä tutkimuksessa
Kiinnostuneita osapuolia pyydetään 26. maaliskuuta 2017 mennessä toimittamaan kommenttinsa lausuntoon apinoiden käytön tarpeesta tuotteiden ja laitteiden biolääketieteellisessä tutkimuksessa, tuotannossa ja testauksessa. Tästä alustavasta lausunnosta järjestetään julkinen kuuleminen 14. maaliskuuta 2017.
Lue lisää...
112-päivä: Uusi teknologia auttaa tunnistamaan hätäpuhelun soittajan sijainnin
112-päivä oli 11. helmikuuta. Vuodesta 1991 alkaen EU:n kansalaiset ovat voineet soittaa ilmaiseksi Euroopan yleiseen hätänumeroon 112. Muutamissa jäsenvaltioissa myös soittajan sijainti voidaan nykyään määrittää, mikä voi säästää lukemattomia ihmishenkiä. Vuosittain noin 300 000 soittajaa ei pysty ilmoittamaan sijaintiaan hätänumeroon soittaessaan.
Lue lisää...
EU:n rahoittama pilottihanke ”Together” onnistui tavoittamaan mahdollisesti jopa miljoona raskaana olevaa ja imettävää naista
Tämä pilottihanke on eurooppalainen aloite, jolla on edistetty terveellisempää ruokavaliota ja säännöllistä liikuntaa ennen raskautta, sen aikana ja sen jälkeen. Hankkeen kohderyhmään kuuluvat erityisesti heikossa asemassa olevat odottavat ja imettävät äidit.
Lue lisää...
Kansanterveys: Kansallisten syöpäseulontaohjelmien määrä nousussa
Syöpäseulonnasta vuonna 2003 annetun neuvoston suosituksen täytäntöönpanoa koskevasta raportista käy ilmi, että rinta-, kohdunkaulan- sekä paksu- ja peräsuolensuolen syöpien valtakunnallisten seulontaohjelmia määrä on kasvanut voimakkaasti.
Lue lisää...
Elinten luovutusten ja elinsiirtojen määrä kasvoi ennätysmäisesti Italiassa viimeisten 10 vuoden aikana
Vuonna 2016 yhteensä 1596 italialaista luovuttajaa lahjoitti elimensä niitä tarvitseville. Elinsiirtoja tehtiin 3736. Useimmiten kyse oli munuaisen, maksan tai keuhkojen siirrosta. Eniten elinsiirtoja tehtiin Toscanassa, jossa myös suurin osa luovuttajista asuu. Tämän myönteisen kehityksen ansiosta munuaisten ja keuhkojen elinsiirtojonot ovat lyhentyneet.
Lue lisää...
Ranskan elintarvikeviranomainen haluaa tehdä suuria muutoksia ravitsemusohjeisiin
Ranskan virallisia ravitsemusohjeita on päivitetty kymmenen vuoden ajan. Nyt Ranskan elintarvike-, ympäristö- sekä työterveys- ja työturvallisuusasioista vastaava viranomainen (ANSES) suosittaa lisäämään merkittävästi palkokasvien ja käsittelemättömien viljojen käyttöä ja vähentämään punaisen lihan ja lihajalosteiden käyttöä.
Lue lisää...
Ruotsi käynnistää 1 miljardin kruunun kansallisen elintarvikestrategian
Uuden strategian tarkoituksena on lisätä elintarviketuotantoa ja parantaa sen kestävyyttä sekä luoda uusia työpaikkoja vuoden 2019 loppuun mennessä. Strategialla pyritään painottamaan terveellisiä elintarvikkeita ja lisäämään ihmisten tietoisuutta Green Keyhole -symbolista, josta terveelliset vaihtoehdot voi tunnistaa.
Lue lisää...
  top
EU:n lehdistötiedotteita
Terveellinen kouluruoka: tärkeää tietoa julkisista hankinnoista vastaaville viranomaisille
Maltalla 22–23. helmikuuta pidetyssä lapsuusiän liikalihavuutta käsittelevässä kokouksessa esitetyssä raportissa käsitellään terveellisen kouluruoan tarjoamista ja sitä, kuinka kouluruokavaatimusten esitystapa tarjouskilpailuasiakirjoissa voi vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen.
Lue lisää...
Kerro mielipiteesi: julkinen kuuleminen Euroopan solidaarisuusjoukoista on avoinna 31. maaliskuuta 2017 saakka
Koska solidaarisuusjoukkojen työ liittyy läheisesti mm. terveydenhoitoon, erityisesti terveysalan järjestöjä ja ammattilaisia pyydetään kertomaan mielipiteensä siitä, miten solidaarisuusjoukkoja voidaan kehittää edelleen. Palautetta toivotaan myös opettajilta, nuorilta, nuorisotyöntekijöiltä, työnantajilta ja muilta asiasta kiinnostuneilta.
Lue lisää...
Terveystutkimus: Komissio myöntää 1 miljoonaa euroa uudelle testille, joka erottaa toisistaan virus- ja bakteeriperäiset infektiot
Komissio palkitsee poikkeuksellisia terveystutkimushankkeita osana pyrkimystään kannustaa parempaan antibioottien käyttöön ja ratkaisun löytämiseksi mikrobilääkeresistenssin kasvavaan ongelmaan.
Lue lisää...
  top
Tapahtumakalenteri
JA-CHRODIS: kroonisten sairauksien ja terveenä ikääntymistä edistävän toimen päätöskonferenssi Brysselissä 27.–28. helmikuuta 2017
Päätöskonferenssin ensimmäisenä päivänä käsitellään CHRODIS-toimen saavutuksia ja pohditaan, kuinka niitä voidaan hyödyntää. Toisena päivänä tarkastellaan kroonisiin sairauksiin liittyviä haasteita.
Lue lisää...
Harvinaisten sairauksien teemapäivä (28.2.2017)
Kansainvälistä harvinaisten sairauksien päivää vietetään tänä vuonna jo kymmenettä kertaa. Eurordis-yhteistyöjärjestön koordinoiman teemapäivän slogan on ”Tutkimuksen mahdollisuudet ovat rajattomat”. Potilasjärjestöt eri puolilla maailmaa järjestävät kampanjatapahtumia, joissa painotetaan erityisesti tutkimuksen merkitystä.
Lue lisää...
  top
Uusia julkaisuja
Opas kokonaisvaltaisen syöväntorjunnan laadun parantamiseksi (CANCON)
Tämä opas laadittiin osana yhteistä CANCON-toimea, ja se on suunnattu hallituksille, kansanedustajille, terveydenhuoltoalan toimijoille, rahoittajille ja syöpähoidon ammattilaisille. Oppaan tarkoituksena on vähentää syövän esiintyvyyttä EU:ssa ja pienentää syöpäseulonnoissa ja syövän hoidossa esiintyviä eroja.
Go to related site
Euroopan komission rahoittama laaja I.Family-tutkimus kehottaa hallituksia tukemaan perheitä lasten liikalihavuuden torjumiseksi
Tutkimuksessa todettiin, että hallitusten on ryhdyttävä tukemaan perheitä lasten terveyden parantamiseksi ja liikalihavuusepidemian pysäyttämiseksi. Tutkimuksen kesto oli viisi vuotta, ja sen kohderyhmänä oli 16 000 lasta kahdeksasta EU:n jäsenvaltiosta. Tutkimuksen tulokset julkaistiin 9. helmikuuta.
Go to related site
Tilannepäivitys UVC-lampuista
UVC-lamppuja käytetään laajalti desinfiointiin, mutta aiheutuuko niistä haittaa ihmisten terveydelle? Lue tiivistelmä aihetta koskevasta lopullisesta lausunnosta, jonka terveys- ja ympäristöriskejä sekä kehittymässä olevia riskejä käsittelevä SCHEER-tiedekomitea on juuri julkaissut.
Get this document
  top
Seuraavassa numerossa
Eurooppalaiset osaamisverkostot
  top

Tilaa/Peruuta tilaus | Aikaisemmat numerot | Lähetä uutisia ja tapahtumatietoja | Lähetä linkki

Uutiskirje on saatavilla EU:n 23 virallisella kielellä