Hvis du ikke kan læse denne e-mail, kan du gå til onlineudgaven.
European Commission Nyhedsbrevet Sundhed-EU
Din indgang til pålidelig information om folkesundhed
I dette nummer - 23 februar 2017
 

        Twitter Health  icon Twitter    
Leder
EU's sundhedspris 2016 støtter ngo'ernes fortsatte kamp mod antimikrobiel resistens
Dette års pris er en anerkendelse af europæiske ngo'ers arbejde med at reducere den helbredstrussel, som antimikrobiel resistens udgør. Navnene på de tre vindere, som var udvalgt blandt 26 kandidater, blev offentliggjort den 6. februar 2017 ved den fælles uddeling af Horizon-prisen og EU's sundhedspris i Leuven i Belgien. Her talte de også med nyhedsbrevet Sundhed-EU. Vi spurgte dem hver især om deres hovedfokus og om, hvad prisen kan få af betydning for deres fremtidige arbejde.
Link til hjemmesiden
Nøgletal

  top
Projekt i fokus
ARNA-projektet vedrørende antimikrobiel resistens og årsager til uhensigtsmæssig brug af antibiotika
Formålet med ARNA har været at finde frem til de vigtigste faktorer i salg og uhensigtsmæssig brug af antibiotika uden recept, at vurdere, i hvor høj grad lovgivningen om receptpligt for antimikrobielle stoffer i EU bliver overholdt, at dokumentere god praksis og at udarbejde politiske løsningsmodeller.
Link til hjemmesiden
  top
Nyt fra EU
Den fælles kræftbekæmpelsesindsats, CanCon, fremlægger sine resultater på sin sidste konference i Malta den 14.-15. februar 2017
Partnerne i CanCon, som er medfinansieret af EU's sundhedsprogram, fremlagde på konferencen deres vigtigste resultater for EU og nationale politiske beslutningstagere, interessenter og partnere, bl.a. CanCons flagskib, Den europæiske vejledning for en bedre kræftbehandling.
Læs mere...
HepHIV 2017-konference i Malta med fokus på tidlig diagnosticering af HIV og viral hepatitis
Konferencen, der blev afholdt den 31. januar-2.februar, var organiseret i fællesskab af HIV in Europe og en række europæiske interessenter. Det var den anden europæiske konference, der samlede kræfterne inden for både HIV og viral hepatitis for at drøfte tidligere diagnosticering af de to relaterede sygdomme.
Læs mere...
Den Videnskabelige Komité for Sundheds- og Miljørisici og Nye Risici offentliggør endelig udtalelse om UV-C-lamper
På anmodning fra Kommissionen har Den Videnskabelige Komité for Sundheds- og Miljørisici og Nye Risici gennemgået ny dokumentation for at vurdere, om der er sundhedsrisiko forbundet med UV-C-stråling fra lamper. Du kan læse konklusionerne her.
Læs mere...
Offentlig høring om den foreløbige udtalelse om behovet for ikke-menneskelige primater i biomedicinsk forskning
Interessenterne opfordres til senest den 26. marts 2017 at fremsætte bemærkninger om udtalelsen om behovet for ikke-menneskelige primater i biomedicinsk forskning, produktion og afprøvning af produkter og udstyr. Der vil blive afholdt en offentlig høring om den foreløbige udtalelse den 14. marts 2017.
Læs mere...
112-dagen: ny teknologi muliggør geografisk placering af dem, der foretager opkald i nødsituationer
Den 11. februar var det 112-dag. Siden 1991 har EU-borgerne kunnet ringe gratis til det fælles europæiske alarmnummer 112 for at få hjælp. I dag kan det i nogle få medlemslande lade sig gøre at identificere den lokalitet, som opkaldet finder sted fra, og det redder utallige liv. Hvert år sker det, at ca. 300 000 personer, der ringer til 112, ikke er i stand til at sige, hvor de ringer fra.
Læs mere...
Se, hvor det virker! Det EU-finansierede pilotprojekt "Together" kan være nået ud til næsten en million gravide og ammende kvinder
Infografikken viser effekten af "Together"-pilotprojektet, som er et EU-initiativ, der har fremmet sundere kost og regelmæssig fysisk aktivitet før, under og efter graviditeten. Målgruppen var nuværende og kommende mødre, især fra dårligt stillede grupper.
Læs mere...
Folkesundhed: positiv udvikling i nationale kræftscreeningsprogrammer
Den nyligt offentliggjorte gennemførelsesrapport om Rådets henstilling fra 2003 om kræftscreening dokumenterer en kraftig stigning i nationale screeningsprogrammer for brystkræft, livmoderhalskræft og kolorektal kræft.
Læs mere...
Organdonation og -transplantation: rekordvækst i Italien i de seneste 10 år
I 2016 gav 1 596 donorer i Italien livet som gave ved at donere deres organer – primært nyrer, lever og lunger – og der blev foretaget i alt 3 736 transplantationer (Toscana førte an med flest donorer af alle regioner). Takket være denne positive tendens er ventelisterne for nyrer og lunger nu blevet kortere.
Læs mere...
Det franske fødevareagentur ændrer sine kostråd drastisk
I forbindelse med sin tiårsopdatering af Frankrigs nationale kostråd opfordrer det franske fødevareagentur (ANSES) borgerne til radikalt at ændre deres madvaner og spise flere bælgfrugter og uforarbejdede kornprodukter og mindre rødt kød og forarbejdet kød.
Læs mere...
Sverige lancerer ny national fødevarestrategi til 1 milliard SEK
Den nye strategi skal booste svensk fødevareproduktion, skabe job og øge bæredygtigheden frem til slutningen af 2019. Den fokuserer også skarpere på sund mad og styrkelse af bevidstheden om det grønne nøglehulsmærke, som har til formål at få forbrugerne til at vælge sundere fødevarer.
Læs mere...
  top
Pressemeddelelser fra EU
Sund mad i skolerne: Kommissionen og det maltesiske formandskab fremlægger en værdifuld rapport til hjælp for myndigheder, der står for offentlige indkøb
Rapporten blev præsenteret på et møde i Malta den 22.-23. februar, hvor man drøftede strategier til bekæmpelse af fedme blandt børn. Den tager fat på et problem, der lægger store hindringer i vejen for indkøb af sund skolemad, nemlig oversættelsen af skolemadsstandarder til dækkende indkøbsaftalesprog.
Læs mere...
Sig din mening via den offentlige høring, der skal medvirke til udformningen af det europæiske solidaritetskorps, løber frem til den 31. marts 2017.
Da sundhed er en af det nyligt oprettede solidaritetskorps' prioriteter, opfordres især sundhedsorganisationer og -fagfolk til give deres besyv med om korpset og komme med forslag til, hvordan det kan styrkes. Desuden er input fra lærere, unge, ungdomsarbejdere, arbejdsgivere og andre interessenter også velkomne.
Læs mere...
Sundhedsforskning: Kommissionen giver en million euro til en banebrydende test, der kan fastslå, om en infektion er fremkaldt af vira eller bakterier
Priserne for fremragende sundhedsforskningsprojekter indgår i Kommissionens indsats for at fremme bedre brug af antibiotika og bekæmpe det voksende problem med antimikrobiel resistens.
Læs mere...
  top
Kommende begivenheder
Sidste konference afholdt af JA-CHRODIS (den fælles indsats mod kroniske sygdomme): Fokus på kroniske sygdomme og sund aldring i Europa (Bruxelles, den 27.-28. februar 2017)
Konferencen er et gratis halvandendagsarrangement, hvor man på den første halve dag gør status over JA-CHRODIS' arbejde og resultater og drøfter, hvordan disse resultater kan bruges fremover. På andendagen ser man på problemet med kroniske sygdomme i et større perspektiv.
Læs mere...
Den internationale dag for sjældne sygdomme (28. februar 2017)
I år var det den tiende internationale dag for sjældne sygdomme, som koordineres af EURORDIS, og sloganet var ”Med forskning er mulighederne uendelige”. På og omkring denne dag arrangerer patientorganisationer fra hele verden aktiviteter, der skal øge bevidstheden om sjældne sygdomme i et forskningsperspektiv.
Læs mere...
  top
Nye publikationer
Den europæiske vejledning for en bedre kræftbehandling
Vejledningen er henvendt til regeringer, parlamentarikere, sundhedsplejeudbydere, kilder til sundhedsfinansiering og sundhedspersonale på kræftområdet og udgør det vigtigste resultat af den fælles kræftbekæmpelsesindsats (CanCon). Vejledningen har til formål at mindske ikke blot kræftproblemet i EU, men også de forskelle der findes inden for kræftbekæmpelse og -behandling.
Link til hjemmesiden
Den store EU-finansierede undersøgelse "I.Family" opfordrer medlemslandenes regeringer til at støtte familierne for at bekæmpe fedme blandt børn
I.Family, der blev offentliggjort den 9. februar, har i fem år undersøgt de sundhedsmæssige faktorer, der påvirker over 16 000 børn i otte medlemslande. Konklusionen er, at regeringerne er nødt til at komme på banen og bekæmpe fedmeepidemien ved at hjælpe familierne med at forbedre deres børns sundhed.
Link til hjemmesiden
Nyt faktablad med viden om UV-C-lamper
Udgør UV-C-lamper, der er almindeligt brugt til desinfektion, en sundhedsrisiko for mennesker? Læs sammendraget af den endelige udtalelse om UV-C-lamper, som lige er blevet offentliggjort af Den Videnskabelige Komité for Sundheds- og Miljørisici og Nye Risici.
Get this document
  top
I næste udgave
Europæiske netværk af referencecentre
  top

Abonner/Afmeld | Tidligere numre | Foreslå nyheder og begivenheder | Send til en ven

Nyhedsbrevet udkommer på 23 officielle EU-sprog