Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 1/2024

banner for: Representation in Finland - Finland Representation Newsletter

Facebook Facebook Finland | Instagram Instagram Finland | YouTube YouTube Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo

Uutiset

Edustuston päällikkö Maria Blässar: EU:n toimielimet laativat useita elintärkeitä säädöksiä vaalikauden lopulla kriisien keskellä

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen teki viimeisessä EU:n tilaa koskeneessa puheessaan viime syyskuussa selväksi, että komissio tulee ottamaan paljon tähänastista tiukemman kannan EU:n etujen puolustamisessa. Tuumasta on tartuttu ripeästi toimeen, samalla kun erilaiset EU:n yhtenäisyyttä ja myös tulevaisuutta koettelevat kriisit raivoavat lähellä ja kaukana. Komission tammi-helmikuun alustavaa suurten asioiden päätösnippua katsellessa piirtyy kuva kovasta poliittisesta tahtotilasta EU:n etujen puolustamiseksi. Ensi viikolla on tulossa laaja EU:n taloudellisen turvallisuuden ehdotuskokonaisuus. Vuosittainen sisämarkkinoiden kilpailukykyraportti tulee tämän kuun lopulla, ja Suomessakin käyneen selvitysmies Enrico Lettan raportti sisämarkkinoiden tulevaisuudesta ja uudistuksista esitellään maaliskuun EU-huippukokouksessa. Helmikuun 1. päivänä EU-johtajien huippukokous päättänee Ukrainan tuesta, ja jo 6. helmikuuta komissio kertoo oman näkemyksensä EU:n päästövähennystarpeesta vuodelle 2040 ja myös hahmottelee pelisääntöjä hiilen sitomiseksi teollisuudessa.

 
Lisää
 
EU-lippu

Tartto, Bad Ischl ja Bodø ovat Euroopan kulttuuripääkaupungit vuonna 2024

Viron Tartto, Itävallan Bad Ischl ja Norjan Bodø ovat tämänvuotiset Euroopan kulttuuripääkaupungit. Vuoden mittaan ne järjestävät erilaista toimintaa, kulttuuritapahtumia ja näyttelyitä juhlistaakseen Euroopan rikasta ja monimuotoista kulttuuria. Euroopan kulttuuripääkaupunki -nimitys antaa kaupungeille muun muassa mahdollisuuden edistää kestävää matkailua sekä paikallista ja alueellista kehitystä kulttuurin avulla. Se tuottaa myös pitkän aikavälin kulttuurisia, taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä kaupungeille ja niitä ympäröiville alueille. Valintaa varten kaupunkien oli laadittava kulttuuriohjelma, jolla on vahva eurooppalainen ulottuvuus ja jossa otetaan huomioon asukkaiden ja yhteisöjen aktiivinen osallistuminen. Euroopan komissio myönsi vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupungeille 1,5 miljoonan euron Melina Mercouri -palkinnon tunnustuksena niiden laadukkaasta valmisteluprosessista. Palkinto rahoitetaan komission Luova Eurooppa -ohjelmasta.

 
Lisää
 
Tartto, Bad Ischl ja Bodø ovat Euroopan kulttuuripääkaupungit vuonna 2024

Komissio vahvistaa nuorten asemaa EU:n päätöksenteossa

Nuorison mahdollisuuksia vaikuttaa EU:n politiikkaan lisätään. Euroopan nuorison teemavuoden 2022 aikana esiin nousseiden näkemysten pohjalta komissio on ilmoittanut useista toimista, joilla nuorille annetaan enemmän sananvaltaa heihin vaikuttavissa päätöksissä. Lisäksi toimilla vahvistetaan nuorisoulottuvuutta EU:n politiikan monilla aloilla. Kun komissio laatii EU:n politiikkaa, se tekee ”nuorisotestin”, jolla varmistetaan, että vaikutusta nuoriin arvioidaan järjestelmällisesti. Nuorisotestin rinnalle on luotu muita aloitteita, kuten nuorten ja komissaarien välinen poliittinen vuoropuhelu ja nuorisoasioiden valtavirtaistamista käsittelevät pyöreän pöydän keskustelut. Myös vuonna 2024 vietettävän Euroopan nuorisoviikon tavoitteena on tuoda EU:n toimintaa lähemmäs nuoria. Nuorisoviikko järjestetään 12.–19.4.2024 – kaksi kuukautta ennen europarlamenttivaaleja – ja sen teemana on demokraattinen osallistuminen ja vaalit. Teemaviikolla järjestetään tapahtumia eri puolilla Eurooppaa.

 
Lisää
 
Nuoret ja EU-lippu

Tapahtumat

25.1. EU-urat mukana Contact Forum -tapahtumassa

Komission Suomen-edustusto ja Euroopan unionin henkilöstövalintatoimisto EPSO ovat mukana Contact Forumissa Helsingin Messukeskuksessa torstaina 25. tammikuuta klo 10.00–17.00. ContactForum on Suomen suurin korkeakouluopiskelijoiden rekrytointi- ja työelämätapahtuma. Tapahtuma on kävijöille maksuton. Käy juttelemassa EU-uramahdollisuuksista osastollamme B27!.

 
Lisää
 
Contact Forum

26.–27.1. Tavataan Educassa

Pohjoismaiden suurin opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa valtaa Messukeskuksen 26.–27. tammikuuta. Kaksipäiväisen tapahtuman lavaohjelmassa on luentoja muun muassa tekoälystä, opetuksesta ja johtamisesta. Osallistuminen on maksutonta, mutta tapahtumaan pitää rekisteröityä ennakkoon. Tule käymään Euroopan unionin osastolla 6h50 tutustumassa EU:n tarjoamaan opetusmateriaaliin ja pelaamassa tietovisaa, jossa sekä voittaja että kaikki osallistujat palkitaan. Faktabaarin osastolla 6d70 voit parantaa digilukutaitoasi ja pelata yhteistyössä komission kanssa tuotettua AI-to-peliä, jossa yritetään erottaa tekoälyn tuottamia valokuvia aidoista kuvista.

 
Lisää
 
Educa

30.1. Keskustelutilaisuus: Vammaisten henkilöiden oikeudet ja inkluusio yrityksissä

UN Global Compact Suomen ja Live-säätiön vuoden ensimmäisessä Ihmisarvoista bisnestä -tilaisuudessa puhutaan vammaisten henkilöiden oikeuksista sekä monimuotoisista ja inklusiivisista työyhteisöistä. YK:n vammaisyleissopimuksen mukaan jokaisella vammaisella henkilöllä on oikeus työhön. Silti useat vammaiset henkilöt kokevat syrjintää työelämässä. Kuinka vammaiset työntekijät voidaan huomioida yrityksissä paremmin? Millaisiin asioihin tulisi kiinnittää huomioita esim. rekrytointiprosessissa? Millaisia velvollisuuksia työnantajille kuuluu? Tule oppimaan, kuinka yritykset voivat edistää vammaisten henkilöiden oikeuksia ja työelämäosallisuutta omassa toiminnassaan. Tilaisuudessa pääset myös kuulemaan käytännön esimerkkejä monimuotoisista työyhteisöistä. Tilaisuus pidetään Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 30. tammikuuta klo 14.00–16.00. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille yrityksille. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

 
Lisää
 
Global Compact

Linkkivinkit

EU-urat elokuvateattereissa ja osoitteessa eu-urat.fi

Oletko käynyt tammikuun aikana elokuvissa? Jos olet, saatoit jo nähdäkin mainoksen, jolla edustusto haluaa rohkaista suomalaisia hakeutumaan töihin EU-toimielimiin. Mainoksessa neljä suomalaista EU-työntekijää kertoo työstään ja elämästään Brysselissä. Katso leffamainoksen pitempi versio ja lue lisää aiheesta.

 
Lisää
 
EU-urat elokuvateattereissa ja osoitteessa eu-urat.fi

Erotatko aidon kuvan tekoälyllä generoitujen kuvien joukosta?

Tekoälyä hyödynnetään jo laajasti. EU:n tavoitteena onkin rakentaa luotettavaa tekoälyä, jossa ihminen on etusijalla. Haastoimme tubettajat Ville Mäkipellon ja Tinken pelaamaan AI-to-peliä ja testaamaan, kuinka hyvin he erottavat aidot kuvat tekoälyllä generoiduista kuvista. Komission Suomen-edustusto ja Faktabaari osallistuivat 6. tammikuuta yhdessä Tubecon Games -tapahtumaan, jossa peliä pääsi pelaamaan. Voit myös itse testata omat taitosi verkkosivullamme olevan linkin kautta. Ville Mäkipelto ja Faktabaarin Pipsa Havula keskustelivat Tubeconin lavalla tekoälystä ja laajemmin faktantarkistuksesta. Vinkiksi kaikkeen sisältöjen jakamiseen he antoivat ”pysähdy, harkitse ja tarkista”. Faktabaari on vastikään julkaissut tekoälyoppaan, joka vastaa muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä meidän tulisi tietää tekoälystä? Miten voisimme hyödyntää sen mahdollisuuksia turvallisesti? Miten toimia luottavaisesti vuorovaikutuksessa tekoälypalvelujen kanssa? Minkälaisia rajoituksia ja haasteita liittyy generatiivisen tekoälyn käyttöön? Entä mitä pitäisi tietää tekoälypalvelujen tietoturvasta, tekijänoikeuksista ja tuotosten luotettavuudesta? Tutustu verkkosivullamme myös EU:n tekoälysäädökseen.

 
Lisää
 
Tubecon Games -tapahtuma

Vauhtia kansalaiskeskusteluun paikallispäättäjien avulla

Komissio haluaa innostaa ihmisiä keskustelemaan Euroopan unionista ja sen tulevaisuudesta. Se on perustanut paikallispäättäjien verkoston, johon kuuluvat kuntapäättäjät jakavat alueensa asukkaille tietoa erilaisista Euroopan unioniin liittyvistä asioista, jotka kiinnostavat heitä paikallisella tasolla. Verkoston jäsenet osallistuvat myös keskusteluihin EU:n toteuttamista poliittisista aloitteista ja toimenpiteistä omassa vaalipiirissään ja paikallisissa tiedotusvälineissä. Verkostoon on tähän mennessä liittynyt 12 suomalaista vaaleilla valittua kuntapäättäjää eri puolilta Suomea, ja määrä kasvaa tasaisesti. Jos omassa kunnassasi ei vielä ole verkostoon kuuluvaa paikallispäättäjää, mukaan mahtuu! Lue lisää Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa -hankkeesta (Building Europe with Local Councillors, BELC) sitä koskevalta verkkosivustolta, joka on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

 
Lisää
 
Paikallispäättäjien verkosto

Suomen Europe Direct -verkosto sai uuden jäsenen

Suomessa on aiemmin toiminut kahdeksan Europe Direct -pistettä. Nyt niitä on yhdeksän, kun Europe Direct Lappi avasi ovensa ja aloitti toimintansa vuoden alusta. Toimipiste sijaitsee Rovaniemellä Lapin maakuntaliiton yhteydessä. Lappi on maantieteellisesti iso maakunta, joten perinteisten tapahtumien ja vierailujen lisäksi piste suunnittelee myös virtuaalisia tapahtumia, jotta he tavoittaisivat alueen asukkaat, yritykset ja yhteisöt mahdollisimman hyvin. Europe Direct -pisteet hoitavat yleisötiedotusta EU-maissa. Ne vastaavat EU:n toimia, ohjelmia ja painopisteitä koskeviin kysymyksiin. Niiden tehtävänä on myös luoda aktiivisesti yhteyksiä kansalaisiin ja sidosryhmiin ja edistää osallistumista EU-aiheisiin keskusteluihin. Pisteitä toimii kaikissa EU-maissa. Suomen Europe Direct -pisteiden yhteystiedot löydät verkkosivuiltamme alla olevan linkin kautta.

 
Lisää
 
Europe Direct -verkosto

EU – mukana arjessa: Matkustaminen on entistä helpompaa

Aloitamme uuden juttusarjan EU:n tuomista arkipäivän hyödyistä. Tutustu esimerkkeihin EU:n vaikutuksesta sinunkin arkeesi! Ensimmäinen juttu käsittelee matkustamista EU:n alueella: EU-maiden kansalaisilla on oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella. Matkustusasiakirjaksi Schengen-alueella riittää passi tai henkilökortti. ”Matkustaminen EU:n sisällä on erittäin helppoa. Aiemmin reissut suuntautuivat usein Aasiaan, mutta koiran kanssa Schengen-alueen ulkopuolelle lähteminen tarkoittaa hirveää paperisotaa”, sanoo Anita Kelles-Viitanen, jonka reissukaverina on 3-vuotias Lili-chihuahua. Koiran takia Kelles-Viitanen rajoittaa matkansa nykyisin Eurooppaan. Yhteisen valuutan vuoksi matkustaminen on 20 EU-maan euroalueella helppoa. Matkaa ei siis tarvitse aloittaa rahanvaihtopisteessä asioinnilla. Kelles-Viitasen arkea helpottaa myös se, että puhelut, tekstiviestit ja nettisurffailu onnistuvat matkan aikana samalla hinnalla kuin kotimaassakin. Lisäksi hän voisi mahdollisessa hätätapauksessa soittaa samaan numeroon kuin kotimaassa. Eurooppalaiseen hätänumeroon 112 voi soittaa maksutta kiinteistä puhelimista ja matkapuhelimista kaikkialla EU:ssa.

 
Lisää
 
EU – mukana arjessa: Matkustaminen on entistä helpompaa

EU – mukana arjessa: Elintarvikkeiden turvallisuudesta pidetään huolta

”Kilpailu on reilua, kun kaikkia EU:n alueella toimivia elintarvikealan yrityksiä koskee sama EU-lainsäädäntö”, sanoo Vanajan keksien toimitusjohtaja Jouko Salonen. EU:n yhteinen lainsäädäntö edellyttää elintarvikkeiden valmistuspaikoilta, käsittelytavoilta, kuljetukselta, merkitsemiseltä ja markkinoinnilta tiettyjä asioita. Siinä on myös määräyksiä yritysten omavalvonnasta sekä siitä, miten viranomaisten tulee valvoa elintarvikealan toimintaa. Elintarvikeyrityksillä on kuitenkin toimitusketjussa sekä eteen- että taaksepäin ulottuva valvontavelvoite ja vastuu omista tuotteistaan. Vanajan kekseissä käydään huolella läpi tuotespesifikaatiot eli tuotteiden tekniset tiedot sekä tavarantoimittajilta tulleet, esimerkiksi tiettyjä jäämiä koskevat, laboratoriotutkimukset. Mitä riskejä tuontiraaka-aineissa sitten voisi olla? ”Tuoteväärennökset voivat olla riski. Esimerkiksi kardemumma tai kaneli, jotka ovat arvokkaita raaka-aineita, voisivat periaatteessa sisältää epäpuhtauksia. Ne tulevat meille suomalaisen maahantuojan kautta, ja seuraamme itsekin tarkasti, että ne ovat kunnossa”, Salonen sanoo. Viime vuosina tapahtuneita muutoksia EU-säädöksiin ovat muun muassa vierasaineiden valvonnan tehostuminen sekä vuoden 2024 alusta alkanut lisäaineiden seuranta. Myös pakkausmerkintöjä koskeviin säädöksiin valmistellaan muutoksia.

 
Lisää
 
EU – mukana arjessa: Elintarvikkeiden turvallisuudesta pidetään huolta

Avoimet työpaikat

Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä

Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta

EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 

Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa

EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1 200.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.

ISSN: 2529-4377