Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 16/2023

banner for: Representation in Finland - Finland Representation Newsletter

Facebook Facebook Finland | Instagram Instagram Finland | YouTube YouTube Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Kiitos katsojille – Eurooppalaisen elokuvan viikot nousukiidossa!

Lokakuussa järjestetty European Film Weeks toi elokuvan ystävät jälleen yhteen saman katon alle Euroooppasaliin. Elokuvafestivaali järjestettiin yhdettätoista kertaa, ja ohjelmistoon kuului yhteensä 22 elokuvaa eri EU- ja ehdokasmaista. ”Tämänvuotiset Eurooppalaisen elokuvan viikot olivat suuri menestys! Pandemiavuosien aikana tapahtuma oli hieman eksynyt vakiopaikaltaan keväältä, ja festivaaleille kävi samoin kuin muillekin tapahtumille – yleisökato oli ikävä tosiasia. Tänä vuonna useiden maiden elokuvat keräsivät pitkästä aikaa lähes täyden salin. Kartoitimme elokuvaviikkojen aikana, miten vieraat olivat löytäneet paikalle. Positiivisena yllätyksenä tuli ilmi, että suosituin vastaus oli ystävät. Joten kiitos kuuluu teille, jotka levititte sanaa ja pyysitte ystävänne mukaan katsomaan taidokkaita elokuvia! Suurimman yleisömäärän eli aivan täyden 100 hengen salin Kamppiin keräsi Kyproksen suurlähetystön esittämä, Stelios Kammitsisin ylistetty draama The Man with the Answers”, kirjoittaa edustuston tapahtumakoordinaattori Jussi Salminen. Ensi vuonna eurooppalaisen elokuvan viikot saattavat palata keväälle pääsiäisen tienoille.

 
Lisää
 
Eurooppalaisen elokuvan viikot
Komissiolta toimia Euroopan tuulivoimateollisuuden tukemiseksi

Komissio on esittänyt Euroopan tuulivoimaa koskevan toimintasuunnitelman. Sillä varmistetaan, että siirtyminen puhtaaseen energiaan kulkee käsi kädessä teollisuuden kilpailukyvyn kanssa ja että tuulivoiman menestys EU:ssa jatkuu. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti toimintasuunnitelmasta viime kuussa pitämässään puheessa unionin tilasta. Suunnitelmassa esitetään välittömiä toimia, jotka komission, EU-maiden ja toimialan on toteutettava yhdessä. Toimet liittyvät muun muassa tuulivoiman käyttöönoton vauhdittamiseen parantamalla ennustettavuutta ja nopeuttamalla lupien myöntämistä. Merituulivoiman odotetaan edistävän merkittävästi EU:n ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamista tulevina vuosina.

 
Lisää
 
Tuulivoima
Komissio puuttuu kriittiseen lääkepulaan ja parantaa toimitusvarmuutta EU:ssa

Viime aikoina koettu kriittinen lääkepula, esimerkiksi tiettyjen antibioottien puute viime talvena, osoittaa EU:ssa tarvittavan jatkuvia koordinoituja toimia, jotta voidaan vastata toimitushaasteisiin ja parantaa Euroopan lääkkeiden toimitusketjujen häiriönsietokykyä. Komissio on nyt hyväksynyt toimia, joilla ehkäistään ja lievennetään entistä paremmin kriittistä lääkepulaa EU:ssa. Erityistä huomiota kiinnitetään kaikkein kriittisimpiin lääkkeisiin, joiden toimitusvarmuus EU:ssa on varmistettava kaikkina aikoina. Terveyshätätilanteiden valmiusviranomainen (HERA) ja Euroopan lääkevirasto (EMA) ovat määrittäneet, mitkä ovat ne keskeiset antibiootit, joihin saattaa kohdistua lääkepulan riski ensi talvena. Näiden antibioottien saatavuuden varmistamiseksi on jo toteutettu toimenpiteitä. Lisäksi muun muassa käynnistetään lääkkeitä koskeva eurooppalainen solidaarisuusmekanismi, joustavoitetaan sääntelyä esimerkiksi myyntiajoissa ja toteutetaan antibioottien yhteishankintoja.

 
Lisää
 
Asiointi apteekissa
Energiaunionin tila 2023: EU vastaa kriisiin, katsoo tulevaisuuteen ja kiihdyttää vihreää siirtymää

Energiaunionin tilaa vuonna 2023 koskevassa katsauksessaan komissio kertoo, miten EU on vastannut kahtena viime vuotena vallinneeseen energiakriisiin, ja arvioi vihreän siirtymän tilannetta kansallisella, Euroopan ja maailmanlaajuisella tasolla. Lisäksi komissio esittää haasteet ja mahdollisuudet, joita Euroopalla on edessä, kun se pyrkii vuosien 2030 ja 2050 kunnianhimoisiin ilmasto- ja energiatavoitteisiin. Komissio tuo myös esiin energiaunionin tilaa koskevia avainlukuja, kuten sen, että sähköstä 39 prosenttia tuotettiin EU:ssa vuonna 2022 uusiutuvilla energialähteillä ja että toukokuussa tuuli- ja aurinkoenergian käyttö ylitti ensimmäistä kertaa fossiilisten polttoaineiden käytön EU:n sähköntuotannossa. Vaikka energiakriisin pahimmat vaikutukset saattavat olla jo takanapäin, katsauksessa korostetaan, ettei itsetyytyväisyyteen ole varaa. EU:n on jatkossakin varmistettava kohtuuhintainen, luotettava ja helposti saatavilla oleva energia kotitalouksille ja parannettava teollista ja taloudellista kilpailukykyään tukemalla investointeja puhtaaseen teknologiaan.

 
Lisää
 
Energiaunionin tila 2023
Global Gateway Forumista vauhtia investointeihin

Tällä viikolla keskiviikkona ja torstaina pidetty Global Gateway Forum kokosi yhteen yli 40 hallitusten korkean tason edustajaa sekä rahoituslaitosten ja liike-elämän edustajia keskustelemaan maailman investointitarpeista, hakemaan ratkaisuja ja sinetöimään uusia sopimuksia. Foorumin alla ja aikana on tehty useita puhtaan energian, vihreän vedyn ja kestävästi tuotettujen kriittisten raaka-aineiden sopimuksia muun muassa Vietnamin, Bangladeshin, Filippiinien ja Namibian kanssa. Torstaina esillä olivat terveysasiat. Komission, Euroopan investointipankin sekä Bill ja Melinda Gatesin säätiön välinen sopimus edistää merkittävästi terveydenhuollon valmiuksia maailmanlaajuisesti, auttaa tuomaan terveysalan innovaatioita laajemmin saataville, parantaa lääkkeiden toimitusvarmuutta ja auttaa valmistautumaan tuleviin pandemioihin. Global Gateway on EU:n strategia, jolla edistetään älykkäitä, puhtaita ja turvallisia digitaali-, energia- ja liikenneyhteyksiä ja vahvistetaan terveydenhuolto-, koulutus- ja tutkimusjärjestelmiä kaikkialla maailmassa. Global Gatewayn tavoitteena on saada liikkeelle jopa 300 miljardin euron investoinnit.

 
Lisää
 
Global Gateway Forum
Tuotetaan tuloksia nyt ja valmistaudutaan tulevaan: Komission työohjelma 2024

Komissio on hyväksynyt vuoden 2024 työohjelmansa. Ohjelma heijastaa neljän viime vuoden saavutuksia, ja siinä keskitytään voimakkaasti kansalaisia ja yrityksiä koskevien sääntöjen yksinkertaistamiseen EU:ssa. Lisäksi komissio jatkaa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman toteuttamista sekä toimia EU:n saamiseksi digitaaliajan vaatimusten tasalle. EU:n talouden osalta komissio keskittyy vuonna 2024 haasteisiin, jotka liittyvät työvoimapulaan ja osaamisvajeeseen, koulutukseen, sosiaaliseen vuoropuheluun, inflaatioon ja liiketoiminnan helpottamiseen. Komission asialistan kärkipäässä säilyy vuonna 2024 myös muun muassa Ukrainan tukeminen Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa samoin kuin molempia osapuolia hyödyttävä kumppanuus Afrikan kanssa. Komissio aikoo myös tehdä laajentumista ennakoivia uudistuksia ja toimintapolitiikkojen tarkasteluja sen selvittämiseksi, kuinka suurempi unioni voisi toimia.

 
Lisää
 
Komission työohjelma 2024
Eurobarometri-tutkimus osoittaa eläinten hyvinvoinnin olevan eurooppalaisille erittäin tärkeää

Eläinten hyvinvoinnin turvaaminen on eurooppalaisille erittäin tärkeää, osoittaa äskettäin julkaistu Eurobarometri-tutkimus. Eläinten hyvinvointia koskeva EU-lainsäädäntö on yksi maailman tiukimmista. Tutkimuksesta käy ilmi, että asia on tärkeä kansalaisille kaikkialla EU:ssa. Valtaosa eurooppalaisista (84 %) katsoo, että tuotantoeläinten hyvinvoinnissa on parantamisen varaa heidän omassa maassaan. Lähes yhtä moni (83 %) kannattaa eläinkuljetusten keston lyhentämistä. Noin kolme neljäsosaa vastaajista (74 %) kannattaa lemmikkien hyvinvoinnin parantamista omassa maassaan. Yli 90 prosenttia eurooppalaisista katsoo, että tiettyjen eettisten perusedellytysten tulisi täyttyä kaikessa eläintuotannossa ja -jalostuksessa. Niitä ovat esimerkiksi riittävän tilan, ravinnon ja veden tarjoaminen, lajityypilliset tarpeet huomioiva elinympäristö sekä eläinten asianmukainen käsittely. Tutkimus toi ilmi myös kansalaisten huolen siitä, miten eläinten hyvinvoinnista huolehditaan teurastamoissa.

 
Lisää
 
Eurobarometri-tutkimus
Kymmenelle kaupungille EU:n missiotunnus ilmastoneutraaliuteen tähtäävistä suunnitelmista

Seuraaville kymmenelle Euroopan kaupungille on myönnetty ilmastoneutraaleja ja älykkäitä kaupunkeja koskevan EU:n mission tunnus: Sønderborg (Tanska), Mannheim (Saksa), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz ja Zaragoza (Espanja), Klagenfurt (Itävalta), Cluj-Napoca (Romania) ja Tukholma (Ruotsi). EU:n missiotunnus on tunnustus onnistuneiden ilmastokaupunkisopimusten laatimisesta. Sopimuksessa esitetään kaupungin yleinen ilmastoneutraaliutta koskeva visio, ja siihen sisältyy toimintasuunnitelma ja investointistrategia. Kaupungit laativat ilmastokaupunkisopimuksensa yhdessä paikallisten sidosryhmien, myös yksityisen sektorin ja asukkaiden, kanssa. Ensimmäiset kaupungit esittelivät sopimuksensa huhtikuussa 2023. EU:n missiotunnus on tärkeä virstanpylväs. Se on merkki siitä, että kaupungilla on ansiokkaita suunnitelmia saavuttaa ilmastoneutraalius jo vuoteen 2030 mennessä. Sillä myös helpotetaan julkisen ja yksityisen rahoituksen saantia tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

 
Lisää
 
Kymmenelle kaupungille EU:n missiotunnus ilmastoneutraaliuteen tähtäävistä suunnitelmista
Tapahtumat
4.–30.10. Finnairin taiteilijat – Finnair 100 vuotta -juhlanäyttely

Finnairin taiteilijat järjestää Finnair 100 vuotta -juhlanäyttelyn Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki). Näyttely on avoinna 30. lokakuuta saakka ma–to klo 10.00–16.30 ja pe klo 10.00–16.00, paitsi Eurooppasalissa järjestettävien tilaisuuksien aikana. Tervetuloa!

 
Lisää
 
Caravelle
7.11. Opetushallituksen Plussaa EU-ohjelmista -tilaisuus Tampereella

Millaista plussaa sinä olet saanut Erasmus+ -ohjelmasta ja Euroopan solidaarisuusjoukoista? Entä miten itse kehittäisit näitä EU-ohjelmia? Tervetuloa 7. marraskuuta 2023 klo 9.00–17.00 mukaan Plussaa EU-ohjelmista -tilaisuuteen, jossa pääset vaikuttamaan Erasmus+ -ohjelman ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen tulevaisuuteen. Osana ohjelmien väliarviointia Opetushallitus haluaa kuulla mielipiteesi ja järjestää tätä varten työpajoja eri sektoreille: 1) yleissivistävä koulutus, 2) ammatillinen koulutus, 3) korkeakoulutus, 4) aikuiskoulutus, 5) nuorisoala ja Euroopan solidaarisuusjoukot sekä 6) liikunta- ja urheilusektori. Tilaisuus järjestetään Tampere-talossa (Yliopistonkatu 55, Tampere), ja se on pääosin suomenkielinen. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 17. lokakuuta mennessä!

 
Lisää
 
7.11. Opetushallituksen Plussaa EU-ohjelmista -tilaisuus Tampereella
8.11. Keskustelutilaisuus: Maahanmuuttaneiden työllistymisen haasteet sekä ratkaisut niiden purkamiseksi

Oletko miettinyt, miten toimia vastuullisena rekrytoijana yhä monikulttuurisemmassa Suomessa? Kaipaako organisaatiosi tietoa ja tukea maahanmuuttaneiden osaamisen tunnistamiseksi ja hyödyntämiseksi? HyTe ry, Suomen Pakolaisapu sekä Suomi-Syyria Ystävyysseura järjestävät maahanmuuttaneiden työllistymisen esteitä käsittelevän keskustelutilaisuuden. Tutkijoiden ja asiantuntijoiden lisäksi tilaisuudessa kuullaan myös työnantajien näkemyksiä. Tilaisuuden avaa Helsingin kaupungin maahanmuuton ja kotoutumisen erikoistutkija Pasi Saukkonen. Alustusta seuraa paneelikeskustelu, jossa ovat mukana Includia Leadershipin vanhempi konsultti Federico Ferrara, Lassila & Tikanojan HR-projektipäällikkö Terhi Raisio, AvunAvaimen toimitusjohtaja Rayan Mohamed ja kokemusasiantuntija Kateřina Buchtová. Tilaisuus järjestetään Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 8. marraskuuta klo 13.30–16.00. Tapahtuma myös striimataan verkkoon. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 1. marraskuuta.

 
Lisää
 
Työhaastattelu
9.11. Kirjallisuusilta Eurooppasalissa – vieraana suomentaja Kersti Juva

Saamme marraskuun kirjallisuusiltaamme vieraaksi moninkertaisesti palkitun suomentajan Kersti Juvan, joka on kääntänyt vuosikymmenten saatossa muun muassa useita englanninkielisen kaunokirjallisuuden klassikoita. Hän on myös kirjoittanut teokset ”Löytöretki suomeen” ja ”Tolkienin tulkkina”, joissa hän tarkastelee suomen kieltä ja käännösratkaisujaan tuoden esiin runsaasti esimerkkejä suomennoksistaan. Pääsemme kysymään Kersti Juvalta hänen urastaan ja suomennoksistaan sekä hänen ajatuksistaan kääntämisestä ja suomen kielestä. Kirjallisuusilta järjestetään Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 9. marraskuuta klo 17.30–19.30. Aloitamme illan iltapalalla klo 17.00, ja pyydämme ilmoittautumaan tilaisuuteen etukäteen 31. lokakuuta mennessä. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös Facebook-sivullamme, mutta keskusteluun voi osallistua vain Eurooppasalissa, joten toivomme mahdollisimman runsaslukuista osallistumista paikan päällä. Tervetuloa!

 
Lisää
 
Kersti Juva
13.11. Ydinvoiman tulevaisuus Euroopassa ja Suomessa – Miten investointeja voidaan vauhdittaa?

Energiateollisuus ry:n ydinvoimatoimikunta järjestää ydinvoiman tulevaisuutta Euroopassa ja Suomessa käsittelevän tilaisuuden. Tilaisuudessa käsitellään Suomen hallitusohjelman toimeenpanoa, Euroopan komission tulevaa työohjelmaa ja ydinvoiman roolia energiajärjestelmässä. Tervetuloa mukaan kuulemaan, miten ydinvoimainvestointeja voidaan edistää Euroopassa ja Suomessa sekä millaisia hyötyjä tästä saadaan. Tilaisuus järjestetään Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 13. marraskuuta klo 13.00–15.30, ja siihen pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon.

 
Lisää
 
Ydinenergia
20.11. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja kansainvälinen oikeus – englanninkielinen keskustelutilaisuus

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuomittu laajalti Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan räikeäksi rikkomiseksi. Peruskirjan 2 artiklan 4 kohta, jossa kielletään voimankäyttö kansainvälisissä suhteissa, on ollut sodanjälkeisen maailmanjärjestyksen perusperiaate. Onkin katsottu, että Ukraina taistelee paitsi olemassaolonsa myös koko sääntöihin perustuvan kansainvälisen järjestyksen tulevaisuuden puolesta. Lisäksi Ukraina pyrkii yhdessä liittolaistensa kanssa luomaan uusia vastuuvelvollisuusmekanismeja riittämättömiksi osoittautuneiden nykyisten mekanismien tilalle. Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos järjestää aiheesta englanninkielisen keskustelutilaisuuden, jossa pureudutaan asiaan liittyviin haasteisiin kansainvälisen oikeuden näkökulmasta. Puhujina ovat OTT Tarja Långström, ulkoministeriö, ja Dr Jacques Hartmann, University of Dundee. Tilaisuus järjestetään Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) sekä Zoomissa 20. marraskuuta klo 9.00–10.30, ja siihen pyydetään ilmoittautumaan etukäteen.

 
Lisää
 
UEF Law School
Linkkivinkit
Kohtaamisia, lakeja ja löylyjä: tällainen on Juuso Järviniemen työviikko komissiossa

Tamperelaislähtöinen Juuso Järviniemi on Euroopan komission Junior Professionals -ohjelmassa, jonka kautta uraansa aloittelevat nuoret pääsevät tutustumaan monipuolisesti komission tarjoamiin tehtäviin. Komission CONNECT-pääosastolla työskentelevä Järviniemi piti kesällä päiväkirjaa työviikoltaan. Tiistaina hän kirjoitti: ”Päivän aikana tein tiimillemme tiivistelmän EU:n avaruusohjelmaan liittyvistä kyberturvavaatimuksista ja kokosin luettelon EU:n lainsäädännöstä, jossa viitataan direktiiviimme. Hyödynsin EU:n julkista EurLex-palvelua ja sisäisiä kanavia, ja tutkimukseni auttoi tiimiämme jatkamaan keskustelua komission muiden kyberaiheita työstävien pääosastojen kanssa. Tärkein tehtävässä tarvittu taustatieto oli varsinaisen kyberosaamisen sijaan hyvä yleisymmärrys EU:n lainsäädännön rakenteesta. Toimistolta lähtiessäni törmäsin hississä kollegaan, jonka kanssa olin tekemisissä pariin otteeseen BlueBook-harjoitteluni aikana puolitoista vuotta sitten. Vaikka jo pelkästään CONNECT-pääosastolla on satoja työntekijöitä, ihmisiä oppii tuntemaan nopeasti.”

 
Lisää
 
Juuso Järviniemi
Tie EU-uralle: Katso TE-liven tallenne Brysselissä keväällä 2024 järjestettävästä konferenssitulkkauskoulutuksesta!

Onko äidinkielesi suomi ja oletko kiinnostunut urasta EU-tulkkina? Nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus hakea tulkkikoulutukseen! Euroopan komission tulkkauksen pääosasto (DG SCIC) järjestää keväällä 2024 Brysselissä viiden kuukauden pituisen konferenssitulkkauksen kurssin. Kurssille otetaan enintään 10 osallistujaa, jotka täyttävät valintakriteerit ja läpäisevät soveltuvuuskokeen. Kurssille voivat hakea EU:n kansalaiset, joiden äidinkieli on suomi ja jotka ovat suorittaneet vähintään kandidaatintutkinnon (ks. lisätietoja tämän uutiskirjeen työpaikkaosiosta). Jos haluat tietää lisää kurssista, soveltuvuuskokeesta ja myös työstä EU-tulkkina, katso TE-live-lähetyksen tallenne, jolla koulutuksesta ja tulkin työstä kertoo Euroopan komission tulkkauksen pääosaston suomenkielisen tulkkausyksikön päällikkö Riikka Vepsäläinen.

 
Lisää
 
EU-lippuja
Avoimet työpaikat
Onko äidinkielesi suomi ja oletko kiinnostunut urasta EU-tulkkina? Nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus hakea tulkkikoulutukseen!

Euroopan komission tulkkauksen pääosasto (DG SCIC) järjestää Brysselissä viiden kuukauden pituisen konferenssitulkkauksen kurssin. Kurssille otetaan enintään 10 osallistujaa, jotka täyttävät valintakriteerit ja läpäisevät soveltuvuuskokeen. Kurssille voivat hakea EU:n kansalaiset, joiden äidinkieli on suomi ja jotka ovat suorittaneet vähintään kandidaatintutkinnon. Hakijalla on lisäksi oltava korkeakouluopintoja tulkkauksen alalta tai hakijan on täytynyt työskennellä konferenssitulkkina vähintään 30 päivää, mistä on oltava todistus. Tutustu valintakriteereihin, kielitaitovaatimuksiin ja valintamenettelyyn huolellisesti. Osallistujat saavat kuukausittaisen apurahan, ja myös heidän matka-, vakuutus- ja kurssikustannuksensa korvataan. Kurssin on tarkoitus alkaa Brysselissä helmikuussa 2024. Hakuaika päättyy 2. marraskuuta kello 19.00 Suomen aikaa.

 
Lisää
 
EU-urat
Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa hakee Brysseliin sektoriassistenttia
Kiinnostaako sinua mielenkiintoinen assistenttityö ja mukava työyhteisö kansainvälisessä EU-päätöksenteon ympäristössä? Suomen pysyvä edustusto EU:ssa hakee Brysseliin ulko- ja turvallisuuspolitiikkasektorin assistenttia. Assistentin tehtäviin kuuluvat edustuston virkahenkilöiden avustaminen (kehitysyhteistyö ja ihmisoikeudet, AKT-työryhmä, Afrikka, Lähi-itä, Aasia, Itä-Eurooppa ja Keski-Aasia, RELEX/ulkosuhdeneuvokset) ja monipuoliset hallinnolliset tukitoimet. Tehtävään hakevalta edellytetään hyvää suomen ja englannin kielen taitoa, ranskan kielen tuntemus katsotaan eduksi. Lisäksi edellytetään kykyä itsenäiseen ja huolelliseen työskentelyyn, hyvää paineensietokykyä sekä vahvaa toimisto-ohjelma- ja tietotekniikkaosaamista. Edellytyksenä on myös tehtävään sopiva koulutus, esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinto. Tehtävä täytetään ensin vuoden määräajaksi ajalle 1.1.2024–31.12.2024 tai sopimuksen mukaan, minkä jälkeen tehtävän jatko on mahdollinen. Hakuaika päättyy 5. marraskuuta.
 
Lisää
 
Euroopan alueiden komitea hakee määräaikaista suomen kielen kääntäjää
Brysselissä sijaitseva Euroopan alueiden komitean käännöstoimen osasto hakee suomen kielen kääntäjää (palkkaluokka AD 5) 1. maaliskuuta 2024 alkaen. Työsopimus tehdään aluksi kolmeksi vuodeksi. Kääntäjän tehtäviin alueiden komiteassa kuuluu – monesti haastavien – EU:n toiminnan eri aloihin liittyvien tekstien kääntäminen kahdesta EU:n virallisesta kielestä suomeen, käännösten tarkistus ja arviointi samoin kuin muita käännöstoimintaan liittyviä tehtäviä. Hakijalta edellytetään muun muassa erittäin hyvää englannin kielen taitoa ja käännösosaamista. Hakijalla on myös oltava hyvät tiedot kääntämiseen liittyvistä teknisistä apuvälineistä (esim. SDL Trados Studio). Käännösosaamisen ohella edellytetään tietämystä siitä, miten Euroopan alueiden komitea ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitea toimivat. Niiden tarkempi tuntemus katsotaan eduksi. Tutustu lähemmin vaatimuksiin, ja lähetä hakemuksesi viimeistään 6. marraskuuta klo 13.00 Suomen aikaa.
 
Lisää
 
EU hakee liikennealan ammattilaisia
Onko sinulla kokemusta liikennealalta? Kiinnostaako sinua kansainvälinen ura ja työskentely monikulttuurisessa ja kansainvälisessä tiimissä? EU hakee palvelukseensa päteviä liikennealan ammattilaisia. Palvelukseen otetut virkamiehet (palkkaluokka AD 7) työskentelevät lähinnä Euroopan komissiossa ja pääasiassa sen liikenteen ja liikkumisen pääosastossa (DG MOVE). Liikennealan hallintovirkamiesten tehtäviin kuuluu muun muassa liikennealan uuden politiikan ja lainsäädännön kehittäminen. Lisäksi tehtäviin kuuluvat koordinointi, neuvotteleminen ja edustaminen liikenteen alalla. Hakijan on oltava EU:n kansalainen, ja hänellä on oltava perusteellinen taito yhdessä EU:n virallisessa kielessä sekä riittävä taito jossakin toisessa EU:n virallisessa kielessä. Toisen näistä on oltava englanti. Hakijalla on myös oltava yliopistotutkinto työhön liittyvältä alalta ja soveltuvaa työkokemusta. Tutustu valintakriteereihin ja -menettelyyn ja lähetä hakemuksesi viimeistään 7. marraskuuta kello 13.00 Suomen aikaa.
 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.
 
Lisää
 
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1 200.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.

ISSN: 2529-4377