Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 15/2023

banner for: Representation in Finland - Finland Representation Newsletter

Facebook Facebook Finland | Instagram Instagram Finland | YouTube YouTube Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston tiedottaja Nina Hotti: Rennosti raiteilla

Vuonna 2005 syntyneet nuoret voivat nyt hakea DiscoverEU-matkakorttia ja päästä elämänsä junamatkalle pitkin Eurooppaa. Ohjelman suosiosta kertoo se, että viidessä vuodessa yli miljoona hakijaa on hakenut matkakorttia, ja matkakortteja on myönnetty kaikkiaan 248 000! En itse enää voinut lähteä DiscoverEU-matkalle, mutta samassa hengessä toteutin viime kesänä perheeni kanssa junamatkan halki Euroopan. Koko kevään tutkimme reittivaihtoehtoja, teimme erilaisia reittejä Railplanner-sovelluksella ja luimme kokeneempien vinkkejä mainiosta Maata pitkin matkustavat -Facebook-ryhmästä. Olen aika monet matkavaraukset elämäni aikana hoitanut, mutta interrail-lippujen ostaminen ja aktivoiminen oli erityisen jännittävää! Matkustimme 9-vuotiaan matkakaverin toiveesta päiväjunilla muutaman tunnin pätkissä. Matkat sujuivat leppoisasti torkkuen, lueskellen ja pelaten. Emme kohdanneet suurempia vaikeuksia, ja aikatauluumme oli jätetty väljyyttä juuri myöhästymisten varalta. Ja onhan sitä joskus lentokentälläkin ollut jumissa! Tiesithän muuten, että EU:n matkustajan oikeudet koskevat myös junamatkustajia?

 
Lisää
 
Hampurin päärautatieasema
Komissio käynnistää Kiinasta tuotavien sähköautojen tukea koskevan tutkimuksen

Euroopan komissio on käynnistänyt tutkimuksen, joka koskee akkukäyttöisten sähköajoneuvojen tuontia Kiinasta. Tutkimuksessa selvitetään, hyötyvätkö akkukäyttöisten sähköajoneuvojen arvoketjut Kiinassa laittomasta tuesta ja aiheuttaako tämä tuki tai uhkaako se aiheuttaa taloudellista vahinkoa akkukäyttöisten sähköajoneuvojen tuottajille EU:ssa. Tutkimuksen tulosten perusteella komissio määrittää, onko EU:n edun mukaista korjata todettujen epäterveiden kauppatapojen vaikutukset ottamalla käyttöön tasoitustullit Kiinasta peräisin olevien akkukäyttöisten sähköajoneuvojen tuonnissa. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti tutkimuksesta unionin tilaa koskevassa puheessaan 13. syyskuuta.

 
Lisää
 
Sähköauton lataus
Komissio suosittelee riskinarviointia neljällä kriittisellä teknologia-alalla: kehittynyt puolijohdeteknologia, tekoälyteknologia, kvanttiteknologia ja bioteknologia

Komissio on hyväksynyt suosituksen EU:n taloudellisen turvallisuuden kannalta kriittisistä teknologia-aloista jäsenmaiden kanssa tehtävää riskinarviointia varten. Suositus perustuu Euroopan taloudellisen turvallisuuden strategiasta annettuun yhteiseen tiedonantoon ja koskee teknologiaturvallisuuteen ja teknologiavuotoon liittyvän riskin arviointia. Suosituksessa nimetään alat, joiden katsotaan erittäin todennäköisesti aiheuttavan välittömimmät teknologiaturvallisuuteen ja teknologiavuotoon liittyvät riskit. Nämä alat ovat kehittynyt puolijohdeteknologia, tekoälyteknologia, kvanttiteknologia ja bioteknologia. Komissio suosittelee, että jäsenmaat tekevät yhdessä komission kanssa aluksi näitä neljää alaa koskevat yhteiset riskinarvioinnit tämän vuoden loppuun mennessä.

 
Lisää
 
Mikrosiruja valmistavan tehtaan viilennysjärjestelmä
DiscoverEU: Hakuaika on alkanut – 36 000 vuonna 2005 syntynyttä nuorta saa maksuttoman matkakortin

Euroopan komissio on käynnistänyt syksyn DiscoverEU-haun. Kaikkiaan 36 000 nuorta saa maksuttoman matkakortin, jolla pääsee tutustumaan Eurooppaan. Syksyn hakukierros päättyy keskiviikkona 18. lokakuuta klo 13.00. Nuoret voivat osallistua matkakortin hakuun Euroopan nuorisoportaalissa, jossa heidän on vastattava viiteen tietovisakysymykseen ja yhteen tasatilanteessa ratkaisevaan kysymykseen. Haku on tarkoitettu 1.1.2005 ja 31.12.2005 välisenä aikana syntyneille nuorille. Hyväksytyt hakijat saavat mahdollisuuden matkustaa Euroopassa enintään 30 päivän ajan 1.3.2024 ja 31.5.2025 välisenä aikana joko kiinteän tai joustavan matkajärjestelyn mukaisesti. Kiinteässä matkajärjestelyssä matkakohteena voi olla enintään kaksi maata tai kaksi paikkakuntaa samassa maassa. Joustavassa matkajärjestelyssä maiden lukumäärää ei ole rajoitettu, mutta matkapäivien määrä on rajoitettu seitsemään, eli matkalla voi olla esimerkiksi yhden kuukauden, mutta tämän kuukauden aikana voi matkustaa paikasta toiseen vain seitsemänä päivänä.

 
Lisää
 
DiscoverEU
Uusi eurooppalainen Bauhaus: Hakuaika vuoden 2024 kilpailuun alkanut

Haku uuden eurooppalaisen Bauhausin vuoden 2024 kilpailuun on avattu. Komissio palkitsee kilpailussa 20 innovatiivista aloitetta, jotka tuovat esiin kestävyyden, esteettisyyden ja osallistavuuden. Tänä vuonna kilpailussa otetaan hakemuksia ensimmäistä kertaa vastaan EU:n jäsenmaiden ja Länsi-Balkanin maiden lisäksi myös Ukrainasta. Kilpailussa annetaan Ukrainan jälleenrakennus- ja elpymistoimien erityinen tunnustuspalkinto aloitteille, joilla tuetaan maan jälleenrakennus- ja elpymistoimia uuden eurooppalaisen Bauhausin hengessä. Toisena uutuutena on tänä vuonna keskittyminen EU:n alueisiin, joilla on sosioekonomisia ongelmia tai haasteita vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä. Rahapalkinnon lisäksi palkintoihin sisältyy markkinointipaketti, jonka avulla tuetaan hankkeiden edistämistä. Voittajat julkistetaan komission järjestämässä virallisessa palkintoseremoniassa Uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaalin aikana Brysselissä ensi vuoden huhtikuussa. Hakuaika päättyy 10. marraskuuta klo 20.00 Suomen aikaa.

 
Lisää
 
Uusi eurooppalainen Bauhaus
”Suonenjoen mansikka” lisätty suojattujen maantieteellisten merkintöjen luetteloon

EU:n maantieteellisten merkintöjen rekisterissä (eAmbrosia) on jo yli 1600 tuotetta. Komissio on nyt hyväksynyt myös ”Suonenjoen mansikan” suojattujen maantieteellisten merkintöjen luetteloon. Tuotteen kuvauksessa todetaan, että nimitystä käytetään puutarhamansikasta, jota viljellään Pohjois-Savossa, Suonenjoen ja sen lähikuntien alueella. ”Suonenjoen mansikka” on kokonaan punainen, mehevä ja suutuntumaltaan pehmeän samettinen. Maultaan mansikan tulee olla makea ja aromikas. Mansikan yhteydestä maantieteelliseen alueeseen todetaan, että sillä on pitkät viljelyperinteet Suonenjoella. Vuonna 2016 ”Suonenjoen mansikka” täytti 100 vuotta, ja suomalaiseen ruokakulttuuriin on sadan vuoden aikana jo vakiintunut käsite ”Suonenjoen mansikka”. Kaupungin katukuvassa mansikka näkyy monessa muodossa. Mansikan kunniaksi Suonenjoella järjestetään vuosittain heinäkuun toisena viikonloppuna Suonenjoen Mansikkakarnevaali, joka on yksi Suomen vanhimmista kesätapahtumista. Alun perin tapahtuma oli mansikan sadonkorjuujuhla.

 
Lisää
 
Mansikoita
Tapahtumat
4.–30.10. Finnairin taiteilijat – Finnair 100 vuotta -juhlanäyttely

Finnairin taiteilijat järjestää Finnair 100 vuotta -juhlanäyttelyn Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki). Näyttely on avoinna 30. lokakuuta saakka ma–to klo 10.00–16.30 ja pe klo 10.00–16.00, paitsi Eurooppasalissa järjestettävien tilaisuuksien aikana. Tervetuloa!

 
Lisää
 
Caravelle
13.–22.10. European Film Weeks 2023

Eurooppalaisen elokuvan viikkoja vietetään tänä vuonna 13.–22. lokakuuta. Tapahtuman järjestävät Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto yhdessä EU-maiden Suomen-suurlähetystöjen ja kulttuuri-instituuttien kanssa. Tämän vuoden teema ”SKILLS” on sidottu 2023 vietettävään Euroopan osaamisen teemavuoteen European Year of Skills (europa.eu). Elokuvat juhlistavat osaamista yhtäältä kertomalla inspiroivia tarinoita ihmisten taidoista ja päättäväisyydestä ja uusista keksinnöistä tai toisaalta siten, että itse elokuvat ovat olleet uraauurtavia ja menestyksekkäitä omalla taiteen alallaan. Ohjelmaan kuuluu yhteensä 22 elokuvaa eri EU-maista ja toistamiseen elokuvaviikkojen kunniavieraana olevasta Ukrainasta. Näytöksiin on vapaa pääsy. Eurooppasaliin (Malminkatu 16, Helsinki) mahtuu 100 katsojaa ja näytösten liput ovat saatavilla puoli tuntia ennen näytöstä Eurooppasalin aulassa. Elokuvat on tekstitetty englanniksi.

 
Lisää
 
13.–22.10. European Film Weeks 2023
17.10. Keskustelutilaisuus: Vihreämpi, digitaalisempi ja kestävämpi Suomi

Vihreämpi, digitaalisempi ja kestävämpi Suomi -tilaisuudessa keskustellaan vihreän ja digitaalisen siirtymän edellytyksistä ja tulevaisuudennäkymistä. Tilaisuudessa esitellään Suomen Akatemian ja Business Finlandin kautta kohdennettuja investointeja, jotka on rahoitettu EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF). Lisäksi esitellään avain- ja kärkialojen tutkimusta, tutkimus- ja innovaatioinfrastruktuureja, kasvuyrityksiä ja teollisuuden uudistuksia. Tilaisuuden avaa Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman seurannasta vastaava johtaja Marie Donnay Euroopan komission pääsihteeristöstä. Ohjelmassa on kolme paneelikeskustelua, joiden teemoina ovat kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö, terveysteknologia ja vetytalous. Keskustelijoina on muun muassa tutkijoita ja sellaisten yritysten edustajia, jotka ovat mukana rahoitetuissa hankkeissa. Tilaisuus järjestetään 17. lokakuuta klo 12.00–15.30 Helsingin Musiikkitalon Paavo-salissa. Tilaisuuden kielinä ovat suomi ja englanti. Ilmoittaudu mukaan 10. lokakuuta mennessä!

 
Lisää
 
17.10. Keskustelutilaisuus: Vihreämpi, digitaalisempi ja kestävämpi Suomi
19.10. Kuluttajavuoropuhelu – “Beyond New Consumer Agenda: EU Consumer Policy in the future”

EU-maiden kansalaiset ovat nauttineet vahvasta kuluttajansuojasta jo yli 50 vuotta. Taloustilanne, digitalisaatio, vihreä siirtymä, tekoäly ja pandemiaopit haastavat tulevaisuuden kuluttajansuojaa. Näihin haasteisiin pyritään vastaamaan EU:n kuluttaja-asioiden toimintaohjelmalla 2020–2025. EU:n kuluttajapolitiikan tulevaisuudesta käydään vuoropuhelua komission, oikeusministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Tilaisuuden avaa edustuston apulaispäällikkö Maria Kokkonen, minkä jälkeen vuorossa on oikeuskomissaari Didier Reyndersin tervehdys. Keskustelussa on mukana kuluttaja-asioiden tuntijoita eri organisaatioista. Tilaisuus järjestetään 19. lokakuuta klo 10.00–12.00 Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki). Kahvitarjoilu klo 9.30 alkaen. Tilaisuuden kielinä ovat suomi ja englanti, ja tulkkaus järjestetään näiden kielten välillä. Tilaisuus on kaikille avoin, mutta siihen tulee ilmoittautua 16. lokakuuta mennessä. Ilmoittautumislinkki päivittyy verkkosivuillemme.

 
Lisää
 
19.10. Kuluttajavuoropuhelu – “Beyond New Consumer Agenda: EU Consumer Policy in the future”
26.10. Bulgarialaisen kansanmusiikin ja -tanssin ilta

Bulgarian suurlähetystö ja Suomi-Bulgaria-Seura järjestävät bulgarialaisen kansanmusiikin ja -tanssin illan Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 26. lokakuuta klo 17.00–19.00. Illan aikana esitetään bulgarialaista musiikkia harmonikalla sekä tansseja maan eri osista. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Tervetuloa!

 
Lisää
 
26.10. Bulgarialaisen kansanmusiikin ja -tanssin ilta
7.11. Opetushallituksen Plussaa EU-ohjelmista -tilaisuus Tampereella

Millaista plussaa sinä olet saanut Erasmus+ -ohjelmasta ja Euroopan solidaarisuusjoukoista? Entä miten itse kehittäisit näitä EU-ohjelmia? Tervetuloa 7. marraskuuta 2023 klo 9.00–17.00 mukaan Plussaa EU-ohjelmista -tilaisuuteen, jossa pääset vaikuttamaan Erasmus+ -ohjelman ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen tulevaisuuteen. Osana ohjelmien väliarviointia Opetushallitus haluaa kuulla mielipiteesi ja järjestää tätä varten työpajoja eri sektoreille: 1) yleissivistävä koulutus, 2) ammatillinen koulutus, 3) korkeakoulutus, 4) aikuiskoulutus, 5) nuorisoala ja Euroopan solidaarisuusjoukot sekä 6) liikunta- ja urheilusektori. Tilaisuus järjestetään Tampere-talossa (Yliopistonkatu 55, Tampere), ja se on pääosin suomenkielinen. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 17. lokakuuta mennessä!

 
Lisää
 
7.11. Opetushallituksen Plussaa EU-ohjelmista -tilaisuus Tampereella
Linkkivinkit
Sisämarkkinat on projekti, joka vaatii jatkuvaa päivittämistä

EU:n sisämarkkinat ja sen neljä vapautta näkyvät lähes kaikilla osa-alueilla kansalaisten arjessa. Keskustelua sisämarkkinoiden tulevaisuudesta ei voidakaan käydä vain Brysselin kuplassa, totesi Jacques Delors -instituutin hallituksen puheenjohtaja ja Italian entinen pääministeri Enrico Letta Tulevaisuustalo Sitran ja komission Suomen-edustuston järjestämässä paneelikeskustelussa syyskuun lopussa Helsingissä. Letta muistutti, että EU:ssa tehty sääntely ohjaa sitä, mihin suuntaan asioita kehitetään myös muualla. Kovenevassa kilpailussa on kohtalonkysymys, pysyykö Eurooppa yhtenäisenä myös jatkossa ja sääntöjen asettajana. ”Sisämarkkinoiden vahvuus on ainoa takuumme, että meidät otetaan vakavasti. Jos pysymme yhdessä ja sisämarkkinat toimivat, meistä ei tule sääntöjen vastaanottajia vaan pystymme luomaan niitä.”

 
Lisää
 
Sisämarkkinat-tilaisuus Eurooppasalissa
Lainaa vain – Euroopan kielten päivänä keskusteltiin muiden kielten vaikutuksesta suomen kieleen

Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuoltaja Henna Leskelän mielestä olisi tärkeää lisätä tietoisuutta siitä, ettei kieli elä tyhjiössä. ”Olemme olleet ja olemme edelleen yhteydessä muihin ihmisiin ja kieliin”, Leskelä korosti 26. syyskuuta Oodi-kirjastossa pidetyssä Euroopan kielten päivän paneelissa. Keskustelun juontanut toimittaja Roman Schatz jatkoi, ettei puhtaita kieliä koskaan ole ollut eikä tule olemaankaan, ja paneeliin osallistunut Helsingin yliopiston professori Marja Vierros totesi variaatioiden tuovan rikkautta kieleen, kommunikaatioon ja kulttuuriin. Hän kertoi suomen kielessä olevan paljon kreikkalaisperäisiä sanoja, kuten teatteri, koulu ja kilo. Turun yliopiston väitöskirjatutkija Outi Pinomaa lisäsi lainasanoja tulleen myös italian kielestä, erityisesti musiikki- ja ruoka-alan sanastoomme. Paneelissa olivat mukana myös yliopistonlehtorit Pauls Balodis ja Annekatrin Kaivapalu Helsingin yliopistosta. Balodis kertoi latviasta ja liettuasta suomeen tulleista lainasanoista. Kaivapalu puolestaan toi esiin, että virolaiset ja suomalaiset ymmärtävät kolmasosan toistensa kielistä ilman kieliopintoja, ja kannustikin suomalaisia ja virolaisia keskustelemaan keskenään omalla äidinkielellään.

 
Lisää
 
Euroopan kielten päivä Oodi-kirjastossa
EU-urat: Aura Saxen ja Konstantin Krautgasser ystävystyivät Brysselissä – ”Vaikka täältä muuttaisi pois, ihmissuhteet pysyvät”

Onko kv-kärpänen puraissut sinua, ja haluatko elää kansainvälisten ihmisten ympäröimänä? Työskentely EU:ssa tarjoaa mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi uniikin mahdollisuuden luoda ystävyyssuhteita ympäri Eurooppaa. Aura Saxenin ura EU:ssa alkoi komission BlueBook-harjoittelulla. Yksi Brysselistä löytyneistä ystävistä on Konstantin Krautgasser, joka vakuuttaa, että myös myöhemmässä vaiheessa uraa on helppo tutustua uusiin ihmisiin. Sopimussuhteisena työntekijänä olevan Krautgasserin työsuhdetta voidaan pidentää vuoteen 2028 saakka, mutta Saxenin aika nuorille asiantuntijoille suunnatussa Junior Professionals -ohjelmassa tulee päätökseen jo vuoden 2023 lopussa. Molemmat haaveilevat vakituisen virkamiehen urasta ja ovat osallistuneet ahkerasti valintakilpailuihin. Viimeisiä haastatteluja varten Saxen järjesti harjoitushaastatteluja kavereiden kanssa. Itse haastatteluun hän osallistui perheensä kesämökiltä Suomesta. Samaisella kesämökillä oli tuolloin myös Krautgasser ja kaksikon kuusi ystävää Brysselistä. ”Jos en olisi tullut Brysseliin, ei tämäkään reissu olisi koskaan tapahtunut. Vaikka Brysselistä joskus lähtisi, ihmissuhteet pysyvät”, Krautgasser sanoo.

 
Lisää
 
Aura Saxen ja Konstantin Krautgasser
Mitä hyötyä kielitaidosta on työelämässä? Tästä kertovat lyhyillä videoilla 14 eri ammattien edustajaa!

Euroopan kielten päivä juhlistaa Euroopan kielellistä moninaisuutta. Tänä vuonna komission Suomen-edustusto nosti Euroopan kielten päivän sosiaalisen median kampanjassa esiin, miten kielitaito kytkeytyy eri ammatteihin ja osaamiseen, sillä vuosi 2023 on myös Euroopan osaamisen teemavuosi. Somevideoilla 14 eri ammattien edustajaa – muun muassa oopperalaulaja, jalkapallovalmentaja, kokki ja poliitikko – kertovat tilanteista, joissa kielitaidosta on ollut heille hyötyä tai joissa kielitaidosta olisi ollut apua. Katso ja inspiroidu opettelemaan lisää kieliä!

 
Lisää
 
Euroopan kielten päivä
Kansainvälinen opettajien päivä: työkaluja digitaaliseen informaatiolukutaitoon

Unesco on nimennyt lokakuun 5. päivän kansainväliseksi opettajien päiväksi. Opettajat takaavat koulutusjärjestelmän tehokkuuden omalla työpanoksellaan. He auttavat oppilaita ajattelemaan kriittisesti ja etsimään tietoa moninaisista lähteistä. Digitaalinen informaatiolukutaito on nykyajan kansalaistaito, jonka varaan rakentuu osallistuminen demokraattiseen päätöksentekoon. Faktabaarin opas kokoaa kattavasti tietoa ja esimerkkejä digitaalisen informaatiolukutaidon edistämiseen. Myös komissio on koonnut ohjeet opettajille ja kasvattajille disinformaation torjumisesta ja digilukutaidon edistämisestä koulutuksen avulla. Oppaasta löytyy muun muassa tietoa disinformaatiosta ja salaliittoteorioista, digisanasto, faktantarkistusharjoituksia, keinoja edistää hyviä verkkotottumuksia ja arviointivinkkejä.

 
Lisää
 
Kansainvälinen opettajien päivä: työkaluja digitaaliseen informaatiolukutaitoon
Mikä on inflaatio? Eurostatin opetusvideo alakoululaisille

EU:n tilastoviranomainen Eurostat on julkaissut opetusvideon inflaatiosta alakoululaisille. Vaikea käsite on avattu videolla viikkorahan ja jäätelön hinnan avulla. Video on tekstitetty kaikilla EU-kielillä. Tekstitysvalikko löytyy videoikkunan oikeasta alakulmasta. Video on osa Eurostatin kouluille tarjoamaa materiaalia. Education corner -sivustolta löytyy julkaisuja, videoita ja muita aineistoja. Lisäksi sivustolta löytyy työkalu, jolla voi luoda tilastoihin pohjautuvia karttoja.

 
Lisää
 
Mikä on inflaatio? Eurostatin opetusvideo alakoululaisille
Ryhtyisikö EU:n ilmastosopimuslähettilääksi?

EU:n ilmastosopimuslähettiläät ovat henkilöitä, jotka innostavat ja tukevat lähiyhteisöjään ja verkostojaan ilmastotoimiin ja tiedottavat niistä. Lähettiläiden tehtävänä on johtaa esimerkillään, inspiroida muita, tehdä yhteistyötä ilmastoasioista kiinnostuneiden tahojen kanssa Euroopan laajuisesti sekä jakaa tietoa EU:n ilmastopolitiikasta ja -toimista. Ilmastosopimuslähettiläänä voivat toimia esimerkiksi organisaatioiden johtajat, kunnan- ja kaupunginjohtajat, kulttuuri-, koulutus- ja tutkimuslaitosten edustajat ja mielipidevaikuttajat. Toimikausi on aluksi vuoden mittainen, mutta sille voi hakea jatkoa vuosi kerrallaan. Haku ilmastosopimuslähettilääksi on parhaillaan käynnissä. Tutustu tarkempiin hakukriteereihin ja jätä hakemuksesi 15. lokakuuta mennessä!

 
Lisää
 
Ryhtyisikö EU:n ilmastosopimuslähettilääksi?
Lukioiden kieltenopettajille tiedoksi – nyt on taas aika ilmoittaa oma koulu mukaan Juvenes Translatores -käännöskilpailuun!

Euroopan komission käännöstoimen pääosasto järjestää vuosittain nuorille suunnatun Juvenes Translatores -käännöskilpailun. Tänä vuonna kilpailu on tarkoitettu vuonna 2006 syntyneille opiskelijoille. He voivat kääntää kilpailussa mistä tahansa EU:n 24 virallisesta kielestä mihin tahansa toiseen EU:n viralliseen kieleen. Kilpailu järjestetään marraskuussa, ja kustakin EU-maasta valitaan yksi voittaja helmikuussa 2024. Voittaja pääsee matkustamaan palkintotilaisuuteen Brysseliin opettajansa ja yhden vanhempansa tai huoltajansa kanssa keväällä 2024. Koulujen ilmoittautumisaika päättyy 16. lokakuuta.

 
Lisää
 
Juvenes Translatores -käännöskilpailu
Visioita Euroopan tulevaisuudesta – EnTrust-tutkimushankkeen kilpailu 13–19-vuotiaille

EnTrust on monialainen kansainvälinen tutkimushanke, joka on saanut rahoitusta EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta. Hankkeella pyritään avaamaan uusia näkökulmia muun muassa toimiin, joilla voidaan tukea kestäviä ja demokraattisia yhteiskuntia. EnTrust-hanke järjestää EU:n jäsenmaissa ja ehdokasmaissa asuville nuorille (13–19-vuotiaille) kilpailun ”A Europe We Trust: visions of European youth”. Kilpailussa haetaan luovaa visiota Euroopan tulevaisuudesta. Kilpailutyön olisi oltava visuaalisessa muodossa, tai jos se ei ole mahdollista, kirjallisessa muodossa. Kilpailussa valitaan marraskuussa kolme voittajaa, jotka kutsutaan tammikuussa 2024 Brysseliin palkintotilaisuuteen ja vierailulle EU:n toimielimiin. Kilpailutöiden jättämisen määräaika on 31. lokakuuta.

 
Lisää
 
Nuoria
Avoimet työpaikat
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1 200.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.

ISSN: 2529-4377