Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 7/2023

banner for: Representation in Finland - Finland Representation Newsletter

Facebook Facebook Finland | Instagram Instagram Finland | YouTube YouTube Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston päällikkö Maria Blässar: EU:n haasteet edellyttävät pitkäjänteistä politiikkaa yli vaalikausien

Juuri käydyt eduskuntavaalit vahvistivat jälleen kerran sen, että valtaosa kansanedustajista, kuten myös äänestäjistä, suhtautuu myönteisesti Euroopan integraatioon ja Suomen osallisuuteen siinä. Vaikka EU-aiheet eivät yltäneet vaalikampanjan keskiöön, eurooppalaiselta tasolta tuleva sääntely vaikuttaa hyvin paljon kansalliseen politiikkaan ja tarjoaa Suomellekin todistetusti hyötyjä. Uusi hallitus pääsee aloittamaan erityisen haastavassa geopoliittisessa tilanteessa. Euroopan komissio pyrkinee jatkossakin etsimään isoja ratkaisuja suurimpiin haasteisiimme, olipa kyse sitten ympäristöstä, kilpailukyvystä, turvallisuudesta tai taloudesta. Vaikka seuraavan komission toimikauden (2024–2029) alkuun on vielä reilusti yli vuosi, sen työohjelmaa mietitään jo nyt eri tahoilla ja eri jäsenmaissa. Tässä Suomenkin on oltava valmiina esittämään ratkaisuja – ja vaaleilla valittujen edustajiemme valmiina tarttumaan tilaisuuteen. Erityisesti haluaisin alleviivata pitkäjänteisen, yli vaalikausien ja komission toimikausien kestävän politiikan ja vaikuttamisen tärkeyttä. Haasteellisessakin ympäristössä uuden alku on myös tilaisuus.

 
Lisää
 
Edustuston päällikkö Maria Blässar: EU:n haasteet edellyttävät pitkäjänteistä politiikkaa yli vaalikausien
Tapahtumat
24.4. Webinaari EU:n uramahdollisuuksista

Kiinnostavatko sinua monipuoliset työtehtävät kansainvälisessä työympäristössä? Osallistu webinaariin, jossa saat lisätietoa erilaisista EU-uramahdollisuuksista. Itä-Suomen yliopiston järjestämässä webinaarissa EU:n henkilöstövalintatoimiston (EPSO) johtaja Minna Vuorio kertoo EU:n virkamieskilpailun uudistuksesta ja syyskuussa alkavasta hausta. EU-erityisasiantuntija Tiina Ehrnrooth valtioneuvoston kanslian EU-asioiden osastolta kertoo puolestaan EU-rekrytoinneista ja siitä, miten Suomi edistää suomalaisten rekrytoitumista EU:n toimielimiin. Euroopan komission Suomen-edustuston viestintäpäällikkö Kati Laitinen ja hallintopäällikkö Mika Somppi kertovat otsikolla ”Seikkailumieltä ja maailmanparannusta”, miksi kannattaa lähteä EU-uralle. Webinaari pidetään Zoomissa 24. huhtikuuta kello 16.00–18.00. Tilaisuus on suunnattu kaikkien suomalaisten yliopistojen opiskelijoille. Ilmoittautumalla etukäteen saat Zoom-linkin sähköpostitse. Webinaarin kielenä on suomi.

 
Lisää
 
24.4. Webinaari EU:n uramahdollisuuksista
25.4. Webinaari: Translating Europe Workshop – ”Miten EU-direktiivi syntyy terminologian näkökulmasta”

Keitä oikeastaan ovat ”ne siellä Brysselissä”, jotka haluavat päättää kaikesta? Ja miksi he käyttävät niin kummallisia sanoja? Näihin kysymyksiin saat vastauksen webinaarissa, jossa tarkastellaan EU-direktiivin syntyä ja säädöksen terminologian kehittymistä. Webinaarin aluksi tutustutaan EU:n lainsäädäntöprosessiin englanniksi. Sen jälkeen tavataan EU:n toimielinten ruotsinkielisiä asiantuntijoita – kääntäjiä, terminologeja ja lingvistijuristeja – jotka tuovat mukaan ruotsin kielen näkökulman. Työ direktiivin parissa ei kuitenkaan pääty vielä siinä vaiheessa, kun säädösteksti on viimeistelty Brysselissä, vaan sen jälkeen käynnistyy intensiivinen työ jäsenmaissa, sillä direktiivi on saatettava osaksi maiden kansallista lainsäädäntöä. Webinaarissa on siksi mukana ruotsalaisia ja suomalaisia virkamiehiä kertomassa EU-direktiiveihin liittyvästä oikeudellisesta ja kielellisestä työstä. Webinaari on ruotsinkielinen, ja se pidetään Zoomissa 25. huhtikuuta klo 9.30–17.00. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu viimeistään 17. huhtikuuta!

 
Lisää
 
25.4. Webinaari: Translating Europe Workshop – ”Miten EU-direktiivi syntyy terminologian näkökulmasta”
28.4. EU:n ennallistamisasetus: Miten luontokato pysäytetään?

Mitä ehdotuksella EU:n ennallistamisasetukseksi tavoitellaan ja mitä hyötyä ennallistamisesta on? EU:n parlamentti ja neuvosto muodostavat paraikaa kantaansa ennallistamiseen: Mihin suuntaan lakia ollaan viemässä? Euroopan parlamentin Suomen-toimisto järjestää aiheesta keskustelun 28. huhtikuuta klo 9.00–10.00 Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki). Mukana keskustelemassa ovat Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen (EPP, kok) ja Elsi Katainen (Renew, kesk.) sekä Luonnonvarakeskuksen (Luke) ohjelmajohtaja, erikoistutkija Meri Kallasvuo, Metsäteollisuus ry:n kansainvälisten ja EU-metsäasioiden päällikkö Maija Rantamäki ja Kuntaliiton yhdyskunta- ja ympäristöjohtaja Miira Riipinen. Keskustelu striimataan parlamentin toimiston Facebook-sivulla. Kahvitarjoilu klo 8.30 alkaen. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 26. huhtikuuta.

 
Lisää
 
28.4. EU:n ennallistamisasetus: Miten luontokato pysäytetään?
8.5. Taidenäyttelyn avajaiset: Europa. Italialainen kuvitustaide kertoo kansojen Euroopasta

Eurooppa-päivän kunniaksi Italian kulttuuri-instituutti esittelee näyttelyn ”Europa. Italialainen kuvitustaide kertoo kansojen Euroopasta”. Näyttelyhankkeessa on mukana kuusitoista kansainvälisesti tunnettua italialaista kuvittajaa. Näyttely luo ajankohtaisen ja luovan kuvan Euroopasta ja sen periaatteista, joista jokaiselle on omistettu yksi kuvituskuva: vapaudesta demokratiaan, oikeusvaltiosta ympäristönsuojeluun. Teoksissa käsitellään lisäksi Torinon sekä Piemonten alueen historiaa. Näyttelyn on toteuttanut Torinon museosäätiö yhteistyössä Torinon kaupungin, Piemonten maakunnan ja Palazzo Madaman kanssa, ja sitä tukevat Italian ulkoasiain- ja kansainvälisen yhteistyön ministeriö sekä Italian kulttuuriministeriö. Kaikille avoimet avajaiset pidetään Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 8. toukokuuta klo 17.00 alkaen. Näyttely on esillä toukokuun loppuun saakka.

 
Lisää
 
8.5. Taidenäyttelyn avajaiset: Europa. Italialainen kuvitustaide kertoo kansojen Euroopasta
9.5. Eurooppa-päivä 2023

Tervetuloa viettämään Eurooppa-päivää 9. toukokuuta Helsingin keskustakirjasto Oodiin! Luvassa on laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluja Suomesta ja Euroopasta, musiikkia, elokuvia sekä myös ohjelmaa perheen pienimmille ja nuorille. Ohjelma käynnistyy klo 9.00 ja jatkuu iltaan asti. Koko ohjelman ja lisätietoa Eurooppa-päivästä löydät alla olevan linkin kautta.

 
Lisää
 
9.5. Eurooppa-päivä
Linkkivinkit
NextGenerationEU: Hankekartassa elpymis- ja palautumistukivälineestä tuettavia hankkeita Suomessa ja muissa EU-maissa

NextGenerationEU on yli 800 miljardin euron väliaikainen elpymisväline, jolla autetaan korjaamaan koronapandemian aiheuttamia välittömiä taloudellisia ja sosiaalisia vahinkoja. Sen keskeinen osa on elpymis- ja palautumistukiväline, joka tarjoaa avustuksia ja lainoja uudistusten ja investointien tukemiseen EU-maissa. Välineen kokonaisarvo on 723,8 miljardia euroa. Elpymis- ja palautumistukivälineen kautta tuettavia hankkeita voi tarkastella alla olevan linkin kautta avautuvasta hankekartasta. Kartan hankkeista on myös lyhyet esittelyt, joissa keskitytään täytäntöönpanon konkreettiseen tilaan ja seuraaviin vaiheisiin. Kartassa on lisäksi linkkejä verkossa saatavilla oleviin lisätietolähteisiin. Kartan tiedot muuttuvat jatkuvasti, ja sitä päivitetään säännöllisesti. Karttaan sisällytetään tiedot elpymis- ja palautumistukivälineen varojen sadasta suurimmasta saajasta EU-maissa, kun tiedot tulevat saataville myöhemmin tänä vuonna. Samoin siihen päivitetään tiedot, jotka EU-maat toimittavat elpymis- ja palautumistukivälineen mukaisten maksupyyntöjen tulevan arvioinnin yhteydessä.

 
Lisää
 
NextGenerationEU: Hankekartassa elpymis- ja palautumistukivälineestä tuettavia hankkeita Suomessa ja muissa EU-maissa
Josep Borrell: Miksi ammusten yhteishankinta edesauttaa oikeudenmukaista rauhaa Ukrainassa?

”Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen EU on toiminut poikkeuksellisesti. Vuosi sitten ryhdyimme ensimmäistä kertaa rahoittamaan tappavien puolustustarvikkeiden toimittamista hyökkäyksen kohteena olevaan maahan”, kirjoittaa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell Turun Sanomissa 2.4.2023. Seuraava askel EU-yhteistyössä on ampumatarvikkeiden toimittaminen Ukrainalle. ”Tämä päätös on osoitus EU:n kyvystä toimia tarvittaessa nopeasti ja siitä, että aiomme antaa Ukrainalle kaiken, mitä se tarvitsee oikeutettuun itsepuolustukseen. Päätös herättää myös kysymyksen siitä, miten uusien aseiden toimittaminen voi lopettaa hirvittävän sodan. Vastaus on, että puolustaakseen itseään ja lopettaakseen sodan Ukraina tarvitsee sekä aseita että ammuksia. Ukrainan tavoin mekin haluamme rauhaa. Emme kuitenkaan pyri millaiseen rauhaan tahansa. Haluamme oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan, joka perustuu YK:n peruskirjaan ja jossa Venäjä vetää joukkonsa pois kaikilta miehittämiltään Ukrainan alueilta”, Borrell kirjoittaa.

 
Lisää
 
Josep Borrell: Miksi ammusten yhteishankinta edesauttaa oikeudenmukaista rauhaa Ukrainassa?
TE-live: Tie EU-uralle – osa 2: Sopimussuhteiset työntekijät

Oletko kiinnostunut kansainvälisistä työtehtävistä ja haluatko luoda uran EU:n virkamiehenä? Tiesitkö että EU-organisaatiossa tarvitaan monen alan osaajia, kuten lakimiehiä, kääntäjiä ja autonkuljettajia? Määräaikaiset sopimussuhteet ovat tärkeä ja yleensä helpompi reitti EU-uralle, ja jopa 25 prosenttia Euroopan komission työntekijöistä on sopimussuhteisia. Katso tallenne TE-liven ”Tie EU-uralle” -sarjan osasta 2: Sopimussuhteiset työntekijät. Siinä ovat vieraina komission Suomen-edustuston hallintopäällikkö Mika Somppi ja lehdistötiedottaja Reeta Niemonen Euroopan parlamentista. "Tie EU-uralle"-sarjassa käydään läpi työllistymismahdollisuuksia EU:n toimielimissä. Katsottavissa on myös tallenne osasta 1: Starttaa harjoittelusta! Tulossa ovat vielä 27. huhtikuuta osa 3: Vakinaisten virkamiesten valintaprosessi ja 11. toukokuuta osa 4: Yleisinfo asumisesta ja elämisestä sekä yleiskilpailusta.

 
Lisää
 
TE-live: Tie EU-uralle – osa 2: Sopimussuhteiset työntekijät
Butšan verilöyly: jo vuosi kulunut Kremlin kiistämistä tapahtumista

Vuosi sitten, maaliskuun 2022 lopussa, Venäjän asevoimat olivat hävinneet Kiovasta käydyn taistelun, joka alkoi ilmahyökkäyksellä aamuyöllä 24. helmikuuta. Ukrainan vastarinta pakotti Venäjän joukot perääntymään Butšan kaupungista osana laajaa vetäytymistä pääkaupungista. Välittömästi tämän jälkeen alkoi ilmestyä uutisia kaduilta löytyneistä ruumiista. Monet surmansa saaneista olivat ukrainalaisia siviilejä, jotka oli teloitettu kädet sidottuina selän taakse. Paikallisten silminnäkijöiden kertomusten yhteydessä julkaistiin kauhistuttavia valokuvia. Venäjän propaganda alkoi suoltaa valheita verilöylystä. Ajan mittaan tapahtumista on esitetty uusia perättömiä väitteitä. Verilöylyn jälkeen useissa tutkimuksissa, myös yksityiskohtaisessa YK:n raportissa, todetaan Venäjän syyllistyneen Butšassa julmiin tekoihin. EU:n ulkosuhdepalvelun alaisuudessa toimiva EastStratCom-ryhmä on laatinut koosteen siitä, mitä surmien jälkeen tapahtui.

 
Lisää
 
Butšan verilöyly: jo vuosi kulunut Kremlin kiistämistä tapahtumista
Kieltenopettaja Katariina Einälä: Lapsen kasvatukseen tarvitaan koko kylä – kouluyhteisössäkin

Vanha sanonta ”It takes a village to raise a child” pätee kieltenopettaja Katariina Einälän mukaan kouluyhteisössäkin. Tämän Einälä toi esiin Juvenes Translatores 2023 -palkintoseremoniassa pitämässään puheessa Brysselissä maaliskuun lopussa. Einälä toimii kieltenopettajana Puolalanmäen lukiossa Turussa, ja hänen oppilaansa Sanni Airola valittiin vuoden suomalaisvoittajaksi komission järjestämässä Juvenes Translatores -käännöskilpailussa. Komission kääntäjät valitsevat kilpailussa vuosittain yhden voittajan kustakin EU-maasta, ja kaikki 27 voittajaa – sekä jokaisen voittajan opettaja ja toinen vanhemmista – tekevät keväällä vierailun Brysseliin. Vierailu huipentuu palkintoseremoniaan, joka järjestettiin tänä vuonna 31. maaliskuuta. Seremoniassa osa voittajista pitää puheen omalla äidinkielellään. Joka vuosi myös yksi opettajista saa pitää puheen, ja tänä vuonna tämän kunniatehtävän sai Katariina Einälä. Alla olevan linkin kautta löydät hänen koko puheensa suomeksi sekä englanninkielisen tallenteen palkintoseremoniasta.

 
Lisää
 
Avoimet työpaikat
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1 200.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.

ISSN: 2529-4377